Digi24 lansează din această vară campania „Fii Salvator”, un demers editorial coordonat de jurnalista Carla Tănasie, dedicat creșterii gradului de conștientizare și instruire practică a cetățenilor în acordarea corectă a primului ajutor. Inițiativa vine ca răspuns la deficitul major de cunoștințe din acest domeniu, în contextul în care România se situează printre țările cu cele mai scăzute rate de pregătire a populației pentru situații de urgență la nivel european.
Emisiunea „Fii Salvator” pune reflectorul pe acele momente limită în care viața cuiva depinde de reacția promptă a celor din jur și aduce în fața telespectatorilor exemplificări ale celor mai frecvente cazuri de urgență – stop cardio-respirator, traumatism, înec, arsuri sau sufocare – explicate pas cu pas, pe înțelesul tuturor. Filmările au loc în Centrul de Inovație și e-Health de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar materialele sunt structurate într-un format simplu și ușor de urmărit care păstrează acuratețea informației. Concepute sub forma unor pastile video scurte, de două minute, episoadele sunt difuzate zilnic pe postul Digi24, de luni până vineri, la orele 07:30, 14:30 și 20:30, iar în weekend, la 07:30, 13:30 și 20:30. Campania Digi24 își propune să ajungă la un public cât mai numeros astfel încât fiecare persoană să cunoască cum să ofere primul ajutor în minutele decisive ale unei situații critice.
“În România, foarte puțini oameni știu cum să acționeze atunci când cineva se prăbușește lângă ei, nu mai respiră sau are nevoie imediată de ajutor până la sosirea unui echipaj medical. Uneori, între viață și moarte nu stă neapărat un medic, ci un om obișnuit care a ales să nu rămână indiferent pentru că știe ce are de făcut. Dacă reușim să creștem gradul de informare și să oferim cetățenilor acces la soluții practice, atunci vom avea o societate mai pregătită, mai solidară, mai umană.”, a declarat Carla Tănasie, jurnalist Digi24.
Printre invitații emisiunii se regăsesc medici de renume care au ales să își pună expertiza în slujba educației publice. conf. univ. dr. Ștefan Busnatu - medic primar cardiolog, conf. univ. dr. Beatrice Mahler - medic primar pneumolog, prof. univ. dr. Mihai Craiu – medic pediatru, prof. univ. dr. Radu Țincu – medic ATI și toxicolog, dr. Șerban Dragosloveanu - medic ortoped, dr. Raluca Alexandru - chirurg plastician, dr. Cristina Nisipașu - medic dermatolog, dr. Cristi Toma - medic urolog, dr. Silvia Nica - medic primar de urgență, sunt doar câțiva dintre cei care au răspuns afirmativ acestui proiect. În plus, fiecare specialist împărtășește propriile exemple din realitate, sfaturi valoroase, recomandări adaptate la ce se poate întâmpla în viața de zi cu zi:
“Când inima suferă, fiecare secundă contează. Ca medic cardiolog, am văzut de multe ori cum ezitarea sau lipsa de reacție rapidă pot face diferența între viață și moarte. Durerile toracice, pierderea cunoștinței, o persoană inertă în fața ta - nu sunt momente în care să aștepți <<să treacă>>. Sunt semnale de alarmă care cer acțiune imediată. Tocmai de aceea, susțin campania „Fii salvator”, inițiată de Carla Tănasie, alături de medici specialiști, care explică pe scurt și clar cum putem interveni corect în situații critice. Fiecare dintre noi poate fi un salvator. Nu trebuie să fii medic ca să salvezi o viață. Trebuie doar să știi ce ai de făcut și să nu stai deoparte.”, a completat conf. dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Crucea Roșie, doar 17% dintre români știu cum să reacționeze adecvat în fața unei urgențe. În cazul unui stop cardiac, fiecare minut de întârziere în acordarea primului ajutor reduce șansele de supraviețuire cu până la 10%. Timpul mediu de intervenție a ambulanței depășește uneori și 20 de minute în multe comunități rurale, iar în aceste condiții, primele manevre efectuate de cei prezenți devin cruciale.
Astfel, campania „Fii Salvator” vizează nu doar informarea, ci și responsabilizarea, încurajând cetățenii să treacă de la pasivitate la acțiuni concrete în acordarea primelor îngrijiri la locul unui incident. Inițiativa reprezintă un pas important în sprijinul dezvoltării unei culturi a implicării civice și a unei atitudini proactive în rândul populației.
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina dedicată de Facebook sau pe site-ul digi24.ro – secțiunea Sănătate.
Despre Digi24
Digi24 este un post de televiziune de informație non-stop, parte din divizia media a Grupului DIGI, independent din punct de vedere politic, care își propune să promoveze jurnalismul imparțial, sursa pentru dezbaterea de idei bazată pe rațiune și respect. Publicul și interesul său sunt în centrul tuturor preocupărilor Digi24. Postul de știri Digi24 este favorit pentru publicul activ comercial din zonele urbane, având cel mai mare grad ESOMAR A dintre toate televiziunile de știri din România.
Grupul DIGI mai deține 4 canale de sport HD, Digi Sport 1, 2, 3 și 4, care difuzează cele mai importante competiții sportive din România și din lume, postul Film Now (pay-TV), 3 canale documentare, Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile muzicale UTV, Hit Music Channel, Music Channel, posturile de radio: Digi FM, PROFM, Digi24 FM și Dance FM.
Pentru mai multe informaţii:
Departamentul Comunicare și CSR
comunicare@digi.ro
Telefon: +40 31 400 42 44
www.DIGI.ro
https://www.facebook.com/digipunctro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!