Acum la Digi FM Marius Dobre MARIO FRESH - Si ce daca

O nouă campanie la Digi24: „Avem același sânge”

avem acelasi sange

Sângele înseamnă viață, iar noi putem da viață cu sângele nostru! Printr-un simplu gest de donare sânge, fiecare dintre noi poate face diferența dintre viață și moarte. Statisticile crizei de sânge din România sunt sumbre: doar 2% din populație donează, suntem ultimii din Europa la acest capitol și țara unde operațiile sunt amânate pentru că unu din trei bolnavi nu primește sânge când are nevoie.

Digi24 demarează cel mai amplu și ambițios proiect național al unei televiziuni de știri în beneficiul pacienților, prin care îi chemăm pe toți românii să salveze vieți printr-o simplă donare de sânge. 

Începând cu 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu toții “Avem același sânge”. Campania de donare de sânge se va desfășura pe parcursul a cel puțin un an, obiectivul nostru fiind să ajungem în toate județele României. Jurnaliștii Digi24 vor dona alături de oamenii din comunitățile în care vom ajunge. Pe 1 Decembrie, campania“Avem același sânge” va fi în trei județe simultan:

 

  • În județul Alba, unde donarea va fi organizată în orașul Zlatna, la sala de festivități Ampelum, între orele 8.00-15.00
  • În Gorj, unde donarea de sânge va avea loc în comuna Runcu, la Centrul de Permanență Bâlta, între orele 8:00-15:00
  • În Iași, unde donarea va fi la Centrul de Transfuzii Iași, între orele 7.30-15.00 

 

În  Alba, jurnaliștii Digi24 Andreea Brașovean și Mircea Ivan vor fi gazdele evenimentului de donare , care va fi transmis în direct. 

“O lecție pe care am învățat-o în ultimii ani este să fiu recunoscătoare. Viața este o ecuație cu multe necunoscute, iar atunci când ești sănătos, probabil că nici măcar nu îți aloci timp să te gândești câte motive ai să fii recunoscător și iei totul ca pe un dat. Într-o clipă, însă, totul se poate schimba, pentru tine sau pentru cei dragi ție. Atunci te întrebi ce poți face într-o situație de criză. Pacienții din România au nevoie de sânge și stă în puterea noastră să îi ajutăm. Eu am donat sânge prima oară în 2017, atunci cand tatăl unui prieten a suferit un accident, iar medicii au cerut familiei să facă rost de sânge pentru a-l putea opera. De atunci încerc să donez constant. E important să știm că atunci când donăm sânge putem salva o viață, dar aducem beneficii și corpului nostru. Gândiți-vă că un gest aparent banal, îi poate da unui părinte, unui copil, unui prieten sau unui necunoscut o nouă șansă. Împreună avem același sânge!”, spune Andreea Brașovean.

Mircea Ivan : În urmă cu un an, doi prieteni au făcut accident cu motocicleta. Au avut nevoie de sânge și foarte greu a fost strânsă cantitatea de care era nevoie. Atunci am înțeles cât de important este ca toata lumea să doneze sânge. Și tot de atunci am început să îmi fac un obicei și să donez constant. Un gest mic poate salva o viață. Fii erou, vino și doneaza cu noi!”

Odată cu lansarea campaniei “Avem același sânge,” Digi24 în parteneriat cu UMF “Carol Davila” va demara și un amplu studiu național privind cuantificarea riscului la evenimente cardiovasculare și evaluarea calității somnului.

“UMF Carol Davila s-a alăturat campaniei Digi24  “Avem același sânge”pentru că susținem importanța  providențială a donării de sânge pentru salvarea de vieți. Considerăm că împreună putem face un bine pentru societate. Ne propunem ca în campania de donare să realizăm și o acțiune colaterală de screening a riscului de evenimente cardiovasculare și evaluare a calității somnului în rândul donatorilor. Screeningurile cardiace reprezintă un instrument util în special pentru persoanele cu anumiți factori de risc precum hipertensiunea arterială, colesterol crescut sau fumat, aceștia fiind factori-cheie de risc pentru bolile de inimă. Sper ca, împreună cu studenții noștri și studenții celorlalte centre universitare care se vor implica în acțiune, să atragem cât mai mulți donatori de sânge. Acest gest poate salva vieți și totodată, utilizând instrumentul de evaluare, dorim să identificăm persoanele la risc crescut de boală cardiovasculară, pentru că așa putem să le avertizăm asupra pericolelor la care se expun pentru a lua măsuri din timp, înainte de a dezvolta o patologie cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”.

“ În România, bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor anuale, două treimi din acestea fiind cauzate de infarctul de miocard și de accidentul vascular cerebral. Prin această campanie de screening ne propunem să evaluăm riscul cardiovascular al persoanelor care vor dona sânge, pentru a le avertiza în cazul în care sunt necesare măsuri de corecție a stilului de viață și pentru a le reduce riscul de evenimente cardiovasculare sau alte eventuale investigații medicale. Toți donatorii vor fi informați cu privire la riscul lor în urma analizării chestionarelor colectate și vor primi recomandări specifice pentru o sănătate cardiovasculară mai bună”, spune Dr. Ștefan Busnatu - medic cardiolog, Prodecan Facultatea de Medicină, U.M.F. “Carol Davila” din București.

În Gorj, jurnaliștii Digi24 Carla Tănasie și Claudiu  Pândaru vor fi gazdele evenimentului de donare , care va fi transmis în direct. 

“Ideea acestei campanii a venit după ce o persoană care a intrat în direct la radio mi-a spus că ar dona, dar este departe de Centrul de Transfuzii. De atunci, m-am tot gândit câți alți români sunt în această situație și cum ar fi dacă am ajunge noi la ei și le-am oferi toate condițiile de donare. Ideea a devenit proiectul Digi24, iar acum, în colaborare cu Centrele de Transfuzii și autoritățile locale, mobilizăm oamenii să vină la donare. Centrele de Transfuzii ne ajută cu un centru mobil pentru donare, iar consiliile județene împreună cu primarii le asigură oamenilor transport. Imi doresc ca pacienții și familiile lor, dar și medicii, să nu mai aibă și această grijă, că nu au sânge pentru operații sau diferite tratamente”, spune Carla Tănasie.

Claudiu  Pândaru : România are multe probleme de rezolvat, iar una dintre ele este Sănătatea. Nu putem rezolva probleme de sănătate fără produsele derivate din sânge, indiferent cât de mulți medici am avea și câte spitale noi. Pe 1 Decembrie, eu voi fi alături de comunitatea din Gorj. Voi dona sânge alături de oamenii de aici și îi încurajez să ni se alăture, pentru ca la sfârșitul zilei să numărăm pacienții pe care îi vom ajuta. Pentru că o singură donare salvează cel puțin o viață.”

În  Iași, jurnaliștii Digi24 Teodora Tompea și Ligia Pricopi vor fi gazdele evenimentului de donare , care va fi transmis în direct. 

“Frica de a ajunge la medic, într-o situație limită sau în cumpăna dintre viață și moarte, se află ascunsă în noi toți. Statutul de pacient nu ocolește pe nimeni, indiferent de funcție, situație financiară, vârstă sau pregătire școlară. Iar uneori viața te pune la cea mai grea încercare și depinzi și mai mult de ajutorul celor din jur. Să ai nevoie, tu sau unul dintre oamenii tăi dragi, de sânge într-o cursă contratimp, este un adevărat infern pentru pacient, medic, familie. Și din păcate e nevoie de atât de mare de sânge în sălile de operații și spitale. Și din fericire efortul pe care noi îl putem face este atât de mic. Alergăm în fiecare zi mult și de repede, ne plângem că nu avem timp. Și totuși o viață, undeva, aproape sau departe, mai are încă timp. Și noi putem să ne oprim să facem un bine. Nu doar de 1 decembrie "Avem același sânge", ci în fiecare zi, dar Ziua Națională e doar o ocazie să ne reamintim cât de asemănători suntem. Și câtă nevoie avem de fapt unii de alții.”, spune Teodora Tompea.

Ligia Pricopi : Sunt foarte multe situații în care interacționăm cu tragedii, drame umane, chestiuni de viață și de moarte și poate simțim că nu stă în puterea noastră să facem ceva să îndreptăm lucrurile, să trasăm acea linie de unde, mai departe, binele are șanse să triumfe. Dar în unele momente e mai simplu decât ne imaginăm. Nu există putere mai mare decât să salvezi viața altui om, să îi alini suferința fizică, dar și teama că nu lipsa aparaturii medicale, a sălilor de operație adecvate, a medicilor suficient de bine pregătiți îi diminuează șansa la viață. De fapt totul depinde în nepermis de multe situații de o pungă de sânge compatibil. La fiecare donare de sânge putem salva trei vieți, iar asta nu e deloc puțin. Pentru celălalt aflat pe un pat de spital e o cursă nedreaptă, iar fiecare secundă în plus, în care așteaptă vestea că există suficient sânge pentru ca intervenția chirurgicală să se poată face, e chinuitoare. E îngrozitor pentru un bolnav să afle că într-o zi se pot face doar 5 operații din cele 10 programate în spital pentru că nu sunt suficiente rezerve de sânge la Centrul de Transfuzii,  iar el nu este pe lista "norocoșilor" și ziua de mâine vine cu aceleași incertitudini. E în puterea fiecăruia dintre noi să facem acest bine imens și să donăm. Dacă reușim să facem din asta un obicei constant vom ști la rândul nostru că suntem în siguranță în spitale și că nimeni nu va mai fi pus vreodată pe o listă de așteptare.”

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Piață agroalimentară, legume, fructe, alimente, cumpărături
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
Iranian President leaves Tehran for Tajikistan and Uzbekistan
Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului. Noi...
UEFA Europa Conference League Saison 2023-2024 Toumba Stadion Thessaloniki, 14.12.2023 PAOK Thessaloniki - HJK Helsinki
Răzvan Lucescu a cucerit titlul în Grecia cu PAOK
Pe aceeași temă
digi24
Digi24 este prima televiziune care prezintă un sondaj pentru alegerile din București, astăzi...
Nicolas Sarkozy/ Profimedia
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, într-un...
digi24
Digi24 anunță noutățile grilei de toamnă
avem acelasi sange
Campania „Avem Același Sânge” continuă și în luna iulie
Te-ar putea interesa și
Cartierul Roșu din Amsterdam, Red Light District
Amsterdamul lansează o campanie de descurajare a turiştilor care vin doar „să se dezlănţuie”...
avem acelasi sange
Campania Digi24 „Avem același sânge” ajunge la Galați
avem acelasi sange
Campania Digi24 „Avem același sânge” ajunge în Prahova
Florin Cîțu
Florin Cîțu acuză campanii împotriva sa care ar fi fost sponsorizate de către PSD
Partenerii noștri
Digi24 Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică şi nu vreau ca generaţia ei să trăiască cu ele”
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
DigiSport Dinamo e la un pas de salvarea de la retrogradare, dar șefii sunt nemulțumiți: ”Au fost prea multe!”
Dinamo e la un pas de salvarea de la retrogradare, dar șefii sunt...
PeRoz Nu au crescut împreună, dar au devenit cei mai buni prieteni. Violeta și Radu Bănică sunt uniți: "Am realizat că ne avem unul pe altul"
Nu au crescut împreună, dar au devenit cei mai buni prieteni. Violeta și...
Film Now Sebastian Stan, 8 minute de ovații la Cannes 2024. Românul s-a fâstâcit ca un copil în timpul aplauzelor pentru rolul lui Donald Trump
Sebastian Stan, 8 minute de ovații la Cannes 2024. Românul s-a fâstâcit ca...
Digi World Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele...
Stirile Kanal D Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
ProFM Fiica lui Eminem s-a măritat. Imagini de la nuntă. Hailie Jade i-a păstrat un dans tatălui ei faimos, îmbrăcat la patru ace
Fiica lui Eminem s-a măritat. Imagini de la nuntă. Hailie Jade i-a păstrat...
Digi Life O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni
O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
Neil Lennon
Neil Lennon, noul antrenor al FC Rapid, prezentat oficial: "Sunt mândru și fericit. Sper să...
Singapore Airlines
Un britanic a murit și mai multe persoane au fost rănite la bordul unui avion, după turbulențe...
The,Turbulence,Of,The,Clouds,Left,By,The,Plane,During
Ce sunt turbulenţele aeriene, când apar şi cât de periculoase pot fi. Un studiu preconizează...
praf saharian romania 438789657_770988601834108_3949741536602332525_n
Nou val de praf saharian deasupra României. Va putea fi observat începând de marţi seară