Mic dejun, prânz și cină, așa am fost învățați să ne structurăm ziua. Dar este cu adevărat necesar să mâncăm trei mese pe zi pentru a fi sănătoși? Nutriționiștii spun că răspunsul nu este unul universal și că personalizarea este cheia.
„Nu există nimic magic în ‘trei mese pe zi’. Ceea ce contează este calitatea alimentelor, momentul în care le consumi și cât de bine se aliniază cu biologia și stilul tău de viață”, spune nutriționista Serena Poon din Los Angeles, specialistă în longevitate. Ea consideră că acest obicei este mai degrabă o convenție culturală decât o necesitate biologică.
Poon subliniază că un program flexibil, fie două mese hrănitoare și o gustare, fie trei mese echilibrate într-un interval de 10–12 ore, este sprijinit de studii științifice și se potrivește majorității programelor moderne, notează Fox News Digital.
Ce spun studiile recente
Un studiu publicat în 2024 a arătat că mesele mai puține, distribuirea mai timpurie a caloriilor și alimentația în intervale de timp restrânse duc la o scădere mai mare în greutate și la îmbunătățiri metabolice față de modelul clasic cu trei mese.
De asemenea, o cercetare din Nature Medicine a concluzionat că persoanele supraponderale sau obeze care au mâncat doar într-un interval de 8 ore au redus la fel de eficient grăsimea viscerală și riscurile cardiometabolice ca cei care au respectat mesele standard.
Atenție la extreme și avantajele meselor regulate
O singură masă pe zi? „Poate crește senzația de foame și riscul de carențe nutritive, deci trebuie făcut doar sub supraveghere profesională”, avertizează Poon.
Și Lauri Wright, director de programe de nutriție la USF College of Public Health, confirmă. Ideea celor trei mese vine mai ales din norme sociale, programe de muncă și industrializare, nu din biologie. „Unii se simt excelent cu trei mese echilibrate, alții cu mese mai dese și mai mici. Important este să-ți acoperi nevoile nutriționale zilnice”.
Totuși, mesele constante pot stabiliza glicemia, pot susține nivelul de energie și pot preveni mâncatul excesiv, mai ales în cazul persoanelor cu diabet sau predispoziție la „căderi de energie”.
„Nu există un tipar universal. Să sari peste micul dejun sau să reduci mesele poate funcționa pentru unii, dacă aportul total de nutrienți rămâne adecvat”, spune Wright.
Poon recomandă ca adulții sănătoși să respecte un interval de alimentație de 8–12 ore, care să înceapă la cel mult două ore după trezire și să se încheie cu cel puțin trei ore înainte de culcare. Studiile arată că acest tipar poate îmbunătăți pofta de mâncare, calitatea somnului și nivelurile hormonale.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!