Acum la Digi FM Marius Dobre Tyla - DYNAMITE FT wizkid (BEATMIX)

Ignatul, tradiția din 20 decembrie. Ce obiceiuri se respectă în această zi

mancare la ceaun, pomana porcului
Mâncare la ceaun, pomana porcului / Foto: Shutterstock

În ziua de 20 decembrie, românii, cu precădere cei din mediul rural, sărbătoresc Ignatul, ziua în care, conform tradiţiei, este sacrificat porcul pentru masa de Crăciun. Ritualul sacrificării unui animal aminteşte de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) care jertfeau un animal în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Acest sacrificiu semnifică anul ce se încheie, dar şi noua viaţă ce se naşte - noul an.

Vechii daci sacrificau un animal ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După Solstiţiu, ziua începea să crească, iar Crăciunul era o sărbătoare a luminii şi a vieţii, conform volumului ''Cartea de Crăciun'' de Sorin Lavric.

Folcloristul Petru Caraman considera că obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat îşi află rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane. Lumea romană practica acest sacrificiu la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor. Porcul însuşi era socotit ca întruchipare a acestei divinităţi, a cărei moarte şi reînviere se consumă la finalul anului vechi şi în preajma începerii anului nou.

Ritualul tăierii porcului aminteşte de jertfele aduse în antichitate zeităţilor care apăreau şi dispăreau, se năşteau şi mureau în perioadele de înnoire a timpului calendaristic. Tăierea porcilor avea loc într-o anumită zi, la Ignat (20 decembrie), şi într-un anumit moment al zilei, de obicei în zori. Prinderea şi înjunghierea animalului, tranşarea acestuia ofereau suficiente momente pentru efectuarea unor practici menite să asigure sănătatea gazdei în noul an, să alunge spiritele rele, să prezică vremea pe o perioadă mai îndelungată de timp, să fertilizeze ogoarele pentru a obţine roade bogate, precizează volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti" de Ion Ghinoiu.

Obiceiuri de Ignat. Bărbații taie porcii, femeile pregătesc "pomana porcului"

Ignat este, se pare, o divinitate solară care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Ignatie Teofanul (20 decembrie) din calendarul ortodox, sinonim cu Ignatul Porcilor. Sacrificarea porcului şi pârlitul acestuia în ziua de Ignat (Ignis = foc) sunt practici preistorice care supravieţuiesc în ţinuturile româneşti extracarpatice, mai scrie Ion Ghinoiu în volumul amintit. Sacrificarea trebuia să aibă loc ziua, întrucât numai lumina putea ţine la distanţă spiritele rele. Locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită.

În zilele noastre, tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă. În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie - pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şorici.

Bărbaţii sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiţia cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la biserică, să se spovedească, părintele iertându-i şi păcatul uciderii porcului. De obicei, femeile nu participă la sacrificare, rolul lor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.

După sacrificare, porcul este spălat, apoi este pârlit pe un pat de paie. Uneori se aruncă în foc ramuri de lemn câinesc şi de iasomie, ca să iasă şoriciul aromat. După ce este pârlit, porcul se acoperă cu un ţol şi copiii se urcă pe el, precizează volumul ''Cartea de Crăciun'' de Sorin Lavric, citat de Agerpres.

Femeile se ocupă de împărţirea cărnii pe categorii, dar numai după ce bărbatul care sacrifică porcul face semnul crucii cu cuţitul pe fruntea animalului şi termină de tranşat porcul. Se pune deoparte carne pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la pomana porcului. Începând de la urechi şi coadă, mâncate de obicei de copii, la carnea macră şi slănina pusă la afumat, până la intestinele folosite pentru a fi umplute cu carnea tocată sau picioarele din care se pregăteşte piftia, totul este folosit de gospodina casei pentru bucatele puse pe masă în ziua de Crăciun. După tranşarea şi sortarea cărnii, gospodina casei pregăteşte o masă, numită tradiţional "pomana porcului", pentru toţi oamenii care au ajutat la tăierea animalului. Astfel, într-un ceaun mare, se prăjeşte carne din porcul proaspăt sacrificat, tăiată din toate părţile porcului: muşchi, ficat, slănină, coastă. Odată cu friptura, gospodina face şi o mămăligă mare, cât să ajungă pentru toţi mesenii şi, în mijlocul mesei, pune şi un castron cu murături. De obicei, masa se aşază în curte, în faţa casei, se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Din restul cărnii se prepară produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, sarmale, friptură. Totodată, o parte se conservă pentru a fi consumată peste an.

În tradiţia românească întâlnim o serie de obiceiuri legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, iar capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări. Dacă porcul este negru, se ia o bucată din untura lui şi se duce la Biserică de Bobotează, să fie sfinţită de preot. Apoi, poate fi folosită de cei care au dureri de picioare sau junghiuri. Despre ficatul porcului se spune că este bun pentru vindecarea anemiei sau a lipsei poftei de mâncare.

Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate, ziua întreagă fiind dedicată doar tăierii, sortării şi preparării specialităţilor din carne de porc. La sate, se crede că splina porcului este cea care descoperă durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă, iar dacă este subţire, arată că va fi o iarnă săracă în zăpadă, iar anul nou va fi secetos. În anumite zone ale ţării există obiceiul ca stăpânul casei să ia pe un deget puţin sânge scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să fie sănătoşi.

Între Ignat şi Crăciun, femeile macină grâu din care se fac un fel de turte, numite ''scutecele Domnului Hristos'', preparate cu miere şi nucă măcinată, care se mănâncă în Ajunul Crăciunului. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
DAN T 2025
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Toamnă 2025
Thibaut Courtois/ Profimedia
Un şobolan a intrat pe teren la meciul Ţara Galilor - Belgia, din...
Prabowo Subianto și Donald Trump/ Profimedia
Ce i-a cerut preşedintele Indoneziei lui Donald Trump la summitul din...
masini in traficul din bucuresti
Primarul Capitalei vrea să interzică maşinile de aprovizionare...
Pe aceeași temă
sf_parascheva_doxo_0
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce să nu faci în ziua de 14 octombrie. Cum au...
FRESCOE ICONS in orthodox church , religion theme.
Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, sărbătorită la 8 septembrie. Tradiții și...
adormirea maicii domnului
15 august - Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Istoricul sărbătorii, tradiții și...
sfantul ilie
Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie. De ce nu se mănâncă mere astăzi
Te-ar putea interesa și
Stained,Glass,Window,Representing,The,Saints,Constantine,And,Helen,In
Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena. Cele...
Săptămâna Luminată 2024
Săptămâna Luminată 2025. Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Centrala Nuclearelectrică Cernavodă
Centrala nucleară din Cernavodă va funcţiona la putere redusă în perioada sărbătorilor pascale
Vinerea Mare/ Shutterstock
Tradiţii de Vinerea Mare. Se ţine post negru, nu se ţese, nu se spală, se frământă
Partenerii noștri
Digi24 Moscova recurge la o măsură radicală pentru a putea asigura rușilor combustibil
Moscova recurge la o măsură radicală pentru a putea asigura rușilor...
DigiSport ”Cel mai tare moment pe care-l poți vedea”! ”Kiss cam-ul” s-a mutat pe ei, dar ce a urmat depășește orice imaginație
”Cel mai tare moment pe care-l poți vedea”! ”Kiss cam-ul” s-a mutat pe ei...
PeRoz Kim Kardashian, dezvăluiri despre căsnicia toxică cu rapperul Kanye West: „Nu mă simțeam în siguranță”
Kim Kardashian, dezvăluiri despre căsnicia toxică cu rapperul Kanye West...
Film Now Cybill Shepherd, despre neînțelegerile cu Bruce Willis și Christine Baranski. A jucat cu fiecare în seriale de succes din anii '80, '90
Cybill Shepherd, despre neînțelegerile cu Bruce Willis și Christine...
Digi World Planeta Y? Astronomii au găsit noi indicii despre o lume ascunsă în sistemul nostru solar
Planeta Y? Astronomii au găsit noi indicii despre o lume ascunsă în...
ProFM Antonia, fabuloasă într-un body cu decolteu adânc și cizme peste genunchi. Ținuta ei a captat toate privirile fanilor
Antonia, fabuloasă într-un body cu decolteu adânc și cizme peste genunchi...
Digi Life Cel mai bun condiment pentru slăbit, potrivit nutriționiștilor. Are un gust intens și dă savoare mâncării
Cel mai bun condiment pentru slăbit, potrivit nutriționiștilor. Are un...
CALCIO - FIFA Mondiali - FIFA World CUP 2026 - Qualification Round - Italy vs Israel
Selecționerul Gennaro Gattuso spune că va trăi în exil dacă Italia nu se...
Ultimele știri din matinal
victor dorobantu thing
Victor Dorobanțu, „Thing” din Wednesday, invitat la Digi FM: „Rolul care mi-a schimbat viața”
anamaria vartolomei
Anamaria Vartolomei: copilăria din România, succesul în Franța și „Jaful secolului”
jo la matinal 2025
JO, despre „Iartă-mă tu”: „E o piesă pentru suflet, nu pentru topuri”
bitza matinal
Bitză: „Am pierdut timp ca să fac bani, dar nu-mi pare rău. Muzica rămâne gratis în sufletul...
Ultimele știri
atena (9)
Un proiect de lege controversat. O țară din Europa aprobă posibilitatea extinderii zilei de...
TCL Chinese Theatre Hosts Handprint And Footprint In Cement Ceremony For Actress Diane Keaton
Cauza morții actriței Diane Keaton, dezvăluită. Anunțul făcut de familia acesteia
Luca
Cine este Luca, copilul-minune al șahului mondial. La doar 9 ani, a jucat 12 partide simultan...
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu, despre „gafa cu gemul” a șefului ANAF: Problema reală e evaziunea fiscală, nu...