Acum la Digi FM Gabriel Cindea TOVE LO - Habits (Stay High)

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce să nu faci în ziua de 14 octombrie. Cum au ajuns moaștele ei la Iași

sf_parascheva_doxo_0

Credincioșii o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoare a Moldovei. Sfânta Parascheva, numită "cea Nouă", de la Iaşi, "a Moldovei luminătoare" şi lauda întregii Ortodoxii, este prăznuită astăzi.

În credință populară, Sfânta Parascheva este cea care ajută tinerele să se mărite cu cel sortit de Dumnezeu, dar și pe femeile însărcinate. Acestea din urmă trebuie să dea pomană unor copii săraci, pentru a avea parte de o naștere ușoară, iar pruncul să fie ferit de boli și deochi.

În această zi, ciobanii nu au voie să cioplească, dacă nu vor că mieii să iasă tărcați. Și tot astăzi încep să își pregătească oile de iarnă.

De Sfânta Parascheva, aflăm cum va fi vremea în lunile următoare. Dacă oile dorm înghesuite și băgate una în cealaltă, iarnă va fi lungă și friguroasă, iar dacă dorm risipite, va fi blanda.

Că în orice zi de sărbătoare cu cruce roșie, de Sfânta Parascheva nu ai voie să speli, să calci, să faci mâncare sau alte treburi prin gospodărie. Altfel, o să ai dureri de cap și ochi.

Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă, iar dacă o vor face o să le iasă negi pe mâini. Dacă bărbații vor munci în această zi, casă le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.

Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor morți. Cu această ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou și must.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie alimente cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea, din părinţi binecredincioşi şi de bun neam. Cei doi copii ai familiei, Parascheva şi Eftimie, fratele său mai mare, au primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă. Eftimie a intrat înaintea ei în nevoinţa monahală şi, pentru sfinţenia vieţii lui, a ajuns episcop al Matidiei, scrie Agerpres.

La fel şi Sfânta Parascheva, iubind mai mult decât orice pe Hristos, la vârsta de aproape 15 ani, a intrat într-o mănăstire de fecioare din oraşul Ieraclia Pontului. După cinci ani a plecat la Ierusalim, s-a închinat la Mormântul Domnului şi a rămas mai mulţi ani într-o mică mănăstire de călugăriţe pustnice de pe Valea Iordanului.

În aşezământul de la Iordan s-a nevoit cu şi mai aspre osteneli aproape zece ani, biruind pe diavoli şi rugându-se pentru lume. Faptele ei cele bune erau desăvârşita curăţie a minţii şi a inimii de gânduri şi imaginaţii pătimaşe, neîncetata rugăciune cu lacrimi de bucurie, postul şi privegherea de toată noaptea şi dragostea pentru Hristos.

"Trei au fost marile virtuţi care au împodobit sufletul şi viaţa Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iaşi: îngereasca feciorie, milostenia, adică lepădarea de cele pământeşti, şi dumnezeiasca rugăciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuţi le-a iubit fericita din copilărie şi prin acestea, în chip deosebit, s-a dezbrăcat de orice cuget pământesc, a biruit pe diavoli şi s-a numărat în ceata Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu", spune părintele Ioanichie Bălan. ("Patericul Românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan, 2011)

La vârsta de 25 de ani, povăţuită fiind de îngerul Domnului, s-a reîntors în patrie şi s-a nevoit încă doi ani lângă biserica satului natal, Epivat.

Pe la jumătatea secolului al XI-lea, la vârsta de 27 de ani, Cuvioasa Parascheva şi-a dat sufletul în mâinile Domnului şi a fost înmormântată aproape de malul mării. Mai târziu, în urma unor minuni la mormântul său, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost găsite întregi în pământ şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, spre cinstire şi închinare.

La Epivat au stat sfintele ei moaşte aproape 175 de ani.

Cum au ajuns moaștele sfintei în Moldova

În anul 1223, ţarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) a strămutat moaştele Sfintei Parascheva la Târnovo, unde au stat încă 160 de ani, fiind depuse în catedrala cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Mai târziu, patriarhul Eftimie al Bulgariei a scris "Viaţa Cuvioasei Parascheva" şi a trecut-o în sinaxarul Bisericii cu zi de prăznuire la 14 octombrie. Din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cultul Sfintei Parascheva a trecut şi la nordul Dunării.

În 1393, sfintele ei moaşte au fost dăruite lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti (1386-1418), iar după trei ani turcii le-au dat cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le-a strămutat la Belgrad, unde au rămas 125 de ani.

După ocuparea Serbiei de către turci, în 1521, moaştele Sfintei Parascheva au fost luate şi duse în palatul sultanului din Constantinopol. Au fost apoi răscumpărate de Patriarhia Ecumenică cu 12.000 de ducaţi de aur şi au rămas în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani.

În 1641, ajungând Patriarhia de Constantinopol datoare la Poarta otomană cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus asupra Bisericii, patriarhul Partenie a dăruit moaştele Cuvioasei Parascheva, drept recunoştinţă, domnului Moldovei, Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol şi Ierusalim pe mai mulţi ani.

Moaştele Preacuvioasei Parascheva au ajuns în Iaşi în anul 1641, la 13 iunie, şi au fost aşezate cu multă cinste în biserică atunci zidită, a Mănăstirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie, 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iaşi, unde se află şi astăzi.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Săptămâna Luminată 2024
Săptămâna Luminată 2025. Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Vinerea Mare/ Shutterstock
Tradiţii de Vinerea Mare. Se ţine post negru, nu se ţese, nu se spală, se frământă
florii
Tradiții și obiceiuri de Florii. Semnificația sărbătorii și numele sărbătorite
lumanari aprinse, biserica
Sâmbăta lui Lazăr, 12 aprilie 2025. Tradiții și obiceiuri românești. Ce nu e bine să faci...
Te-ar putea interesa și
Sfântul Vasile
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, prima mare sărbătoare a anului. Peste 500.000 de...
Crăciunul/ Shutterstock
Crăciunul - sărbătoarea familiei. Credinţe, obiceiuri populare şi superstiţii
Beautiful,Christmas,Tree,With,Decor,Against,Blurred,Lights,On,Background
Obiceiuri de Ajun şi de Crăciun la români. Ce să faci ca să ai noroc
mancare la ceaun, pomana porcului
Ignatul, tradiția din 20 decembrie. Ce obiceiuri se respectă în această zi
Partenerii noștri
Digi24 Reacția Guvernului după ce SUA au anunțat că exclud România din programul Visa Waiver
Reacția Guvernului după ce SUA au anunțat că exclud România din programul...
DigiSport RB Leipzig - Bayern Munchen 1-0, ACUM, Digi Sport 2. GOOOL! Sesko deschide scorul
RB Leipzig - Bayern Munchen 1-0, ACUM, Digi Sport 2. GOOOL! Sesko deschide...
PeRoz Romina Gingașu și Piero Ferrari nu au contract prenupțial. Ce au făcut, însă, înainte de nuntă: "Atunci am devenit alt om"
Romina Gingașu și Piero Ferrari nu au contract prenupțial. Ce au făcut...
Film Now Morgan Freeman și povestea neașteptată din spatele cerceilor aurii de care nu se desparte: "Sunt întrebat mereu despre ei"
Morgan Freeman și povestea neașteptată din spatele cerceilor aurii de care...
Digi World "Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii de persoane din toată lumea
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un...
ProFM Billy Ray Cyrus, copleșit de emoții: „Plâng în timp ce scriu asta”. Mesajul emoționant dedicat fiicelor Miley și Noah
Billy Ray Cyrus, copleșit de emoții: „Plâng în timp ce scriu asta”...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Francis Ngannou
Starul MMA, Francis Ngannou, implicat într-un accident de motocicletă...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Piața Sf. Petru din Vatican goală
La Vatican, cardinalii îşi încep cea de-a 9-a reuniune pregătitoare
Biroul Electoral Central
Alegeri prezidențiale 2025: Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost sesizat de către...
zelenski (13)
Zelenski crede că Trump vede lucrurile „puţin diferit” de la întâlnirea lor de la Vatican
Xabi Alonso
Xabi Alonso, despre posibilitatea de a prelua Real Madrid: „Ştiu că există zvonuri, dar eu mă...