Agenţiile internaţionale de presă urmăresc îndeaproape rezultatele alegerilor prezidenţiale din România, evidenţiind mizele acestora în special pentru politica externă a ţării.
Alegerile sunt considerate importante pentru Uniunea Europeană şi Ucraina, care de mai bine de trei ani se confruntă cu o invazie rusă la scară largă. Preşedintele român deţine o influenţă puternică asupra politicii externe şi de securitate. Candidatul dreptei dure George Simion critică sprijinirea Ucrainei, în timp ce candidatul independent, primarul pro-european al Bucureştiului Nicuşor Dan, sprijină Ucraina şi se aliniază poziţiei UE, scrie dpa.
Preşedintele României, stat membru al UE şi al NATO, are puteri considerabile, inclusiv în fruntea Consiliului de apărare, care decide cu privire la ajutorul militar. Preşedintele va avea, de asemenea, un cuvânt de spus în politica externă, având dreptul de veto la voturile UE care necesită unanimitate, comentează şi Reuters.
În cazul în care rezultatele oficiale vor confirma rezultatele exit-poll-urilor, care l-au plasat pe Nicuşor Dan în frunte, acesta va trebui să desemneze un prim-ministru care să negocieze o majoritate în parlament pentru a reduce deficitul bugetar al României - cel mai mare din UE - precum şi pentru a linişti investitorii şi a încerca să evite o retrogradare a ratingului de credit, adaugă agenţia britanică de presă.
EFE consemnează că analiştii fac apel la prudenţă, reamintind că astfel de sondaje la ieşirea de la urne au fost eronate în trecut şi că votul emigranţilor români, dintre care 60% au votat în primul tur pentru Simion, nu a fost încă numărat.
Ziua a fost marcată de o prezenţă ridicată la vot, acuzaţii de fraudă denunţate de Simion şi negate de autorităţile române, care, la rândul lor, indică noi indicii de interferenţă rusă în procesul electoral. Prezenţa la vot a ajuns la aproape 65%, cu 12 puncte mai mult decât în primul tur din 4 mai, reflectând nivelul ridicat de polarizare într-un scrutin care poate defini viitorul României, comentează agenţia spaniolă de presă. Noul şef de stat va trebui să numească un prim-ministru capabil să formeze un guvern şi să gestioneze situaţia economică delicată a ţării, care are cel mai mare deficit bugetar din UE.
Publicarea exit-poll-urilor conform cărora Nicuşor Dan s-a impus în alegeri a fost întâmpinată cu confuzie, ambii candidaţi revendicându-şi victoria, la finalul unui scrutin marcat de o prezenţă ridicată la urne într-un climat tensionat, relatează şi France Presse. Simion, suveranist şi admirator fervent al lui Donald Trump, a dominat primul tur din 4 mai cu aproape 41% din voturi, de două ori mai mult decât adversarul său. Între timp, numeroşi români s-au mobilizat pentru a schimba cursul unor alegeri considerate cruciale pentru viitorul european al acestei ţări vecine cu Ucraina, la cinci luni după anularea rară a unui scrutin afectat de suspiciuni de ingerinţă rusă.
Citește și:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!