Vaticanul a instalat vineri pe acoperişul Capelei Sixtine celebrul coş de fum ce va anunţa alegerea unui nou papă în urma votului cardinalilor, scrie AFP.
La scurt timp după ora 09:00 (07:00 GMT), tehnicienii au terminat de fixat pe acoperişul de ţiglă cilindrul subţire de metal, care va fi în centrul atenţiei începând cu 7 mai, data la care începe conclavul.
În Piața Sfântul Petru, instalaţia a trecut mai degrabă neobservată, pe clădirea din dreapta maiestuoasei Bazilici cu acelaşi nume. Dar turiştii şi credincioşii deopotrivă ştiu exact despre ce este vorba.
"Este vorba despre fum", a declarat pentru AFP Diana Ispego, din Mexic, stabilită în Statele Unite, transmite News.ro.
"Este un moment istoric, este âspecial să fim la Roma, la câteva zile după funeraliile Papei. Este o experienţă unică în viaţă", a spus și Glenn Atherton din Londra.

Cei 252 de cardinali din întreaga lume au fost rechemaţi la Roma în urma decesului Papei Francisc, care a murit la 21 aprilie la vârsta de 88 de ani.
Printre aceştia, cei 133 de "prinţi ai Bisericii" sub 80 de ani şi, prin urmare, îndreptăţiţi să îi aleagă succesorul se vor întâlni pentru a începe să voteze în secret, într-un proces care se preconizează că va dura mai multe zile.
În prima zi, miercuri, aceştia vor vota o singură dată, apoi de joi vor putea vota de două ori dimineaţa şi de două ori după-amiaza.
Pentru ca un cardinal să fie ales, el trebuie să obţină majoritatea necesară de două treimi, adică cel puţin 89 de voturi.
Dacă niciun candidat nu obţine suficiente voturi la primul vot de dimineaţă, cardinalii vor proceda la un al doilea vot şi numai după rezultatul acestuia va fi emis fumul.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru sesiunea de după-amiază: dacă un papă este ales în urma primului vot, fumul alb va apărea, în caz contrar cardinalii vor proceda la un al doilea vot fără a arde buletinele de vot.
După trei zile fără succes, votarea este întreruptă pentru o zi de rugăciune. Aceasta este urmată de alte runde de vot până la alegerea finală.
Între timp, cardinalii se întâlnesc dimineaţa pentru "congregaţii generale", unde discută priorităţile Bisericii. Vineri a avut loc deschiderea celei de-a opta sesiuni a acestor consultări, care se desfăşoară cu uşile închise.
"Cred că Biserica este în modul rugăciune, dar ar trebui să fie şi în modul surpriză. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat cu Papa Francisc. Şi ce surpriză!", a declarat cardinalul salvadorian Gregorio Rosa Chavez reporterilor .
Iezuitul argentinian nu era considerat favorit înainte de ultimul conclav, care a dus la alegerea sa în 13 martie 2013.
"Avem multe naţionalităţi. Periferia este prezentă, este incredibil", a adăugat el, referindu-se la faptul că Francisc a numit 80% dintre cardinali, inclusiv un număr fără precedent din zone îndepărtate geografic de Roma sau cu foarte puţini catolici.
Alegerea generează un interes mediatic intens şi este urmărită îndeaproape şi de credincioşi.
"Francisc a făcut multe pentru cei săraci şi pentru pace în lume. Acest lucru trebuie să continue", a declarat Marina, din Germania, care intenţionează să viziteze sâmbătă mormântul regretatului papă în Bazilica Santa Maria Maggiore.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!