La zece zile de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, Leon al XIV-lea a celebrat duminică la Vatican slujba inaugurală a pontificatului său, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi şi lideri străini, printre care vicepreşedintele american JD Vance, relatează AFP.
Această slujbă solemnă, bogată în ritual şi simbolism, care a început la ora 10:00 (08:00 GMT) în Piaţa Sfântul Petru din Roma, înconjurată de o securitate sporită, marchează începutul oficial al pontificatului primului papă american din istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice.
Papa a coborât să se roage în faţa mormântului Sfântului Petru din interiorul Bazilicii Vaticanului, potrivit EFE. Suveranul pontif a sosit în procesiune cu crucea pastorală şi a coborât la mormânt însoţit de patriarhii bisericilor catolice de rit oriental. După ce a tămâiat locul unde tradiţia spune că se află îngropat Sfântul Petru, i s-a pus tiara şi a rămas acolo câteva minute în rugăciune.
Anterior, Papa Leon al XIV-lea a făcut turul Pieţei Sf. Petru în papamobil timp de aproximativ o jumătate de oră pentru a-i saluta pe credincioşi, înainte de a se întoarce la bazilică, unde a fost întâmpinat cu strigăte entuziaste de "Leon, Leon".
Papa Leon al XIV-lea promite să apere doctrina Bisericii şi să facă faţă provocărilor moderne
Papa Leon al XIV-lea și-a luat duminică angajamentul să apere învăţăturile Bisericii Catolice îndemnând-o în acelaşi timp să facă faţă în mod direct provocărilor moderne, informează Reuters.
Adresându-se miilor de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru, Leon a subliniat necesitatea ca cei 1,4 miliarde de catolici să rămână ancoraţi în tradiţia Bisericii fără să devină insulari, spunând că nu este loc pentru propagandă religioasă sau jocuri de putere pe viitor în cadrul instituţiei.
Reflectând priorităţile predecesorului său, papa Francisc, papa Leon a criticat sistemul economic global, care, potrivit suveranului pontif, ''exploatează resursele Terrei şi îi marginalizează pe cei săraci''.
A avertizat de asemenea împotriva centralizării puterii în cadrul papalităţii, spunând că va încerca să guverneze ''fără să cedeze vreodată tentaţiei de a fi un autocrat''.

Zelenski şi Vance au ajuns la Vatican pentru Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi vicepreşedintele american JD Vance au sosit duminică în Piaţa Sf. Petru din Vatican pentru Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, potrivit EFE, transmite Agerpres.

Vance, însoţit de secretarul de stat Marco Rubio, a ieşit din bazilică şi s-a îndreptat către piaţă cu câteva momente înaintea lui Zelenski, deşi atât delegaţia SUA, cât şi cea ucraineană au fost printre ultimele care au sosit.
Şi preşedinta statului Peru, Dina Boluarte, a sosit duminică în Piaţa Sf. Petru pentru a asista la slujba inaugurală a Papei Leon al XIV-lea.
Boluarte a condus o delegaţie numeroasă şi a ocupat primul rând, dat fiind că noul suveran pontif are dublă cetăţenie, americană şi peruană.
În piaţă au sosit regele şi regina Spaniei, precum şi premierul italian Giorgia Meloni.
Robert Francis Prevost, ales pe 8 mai după un conclav de 24 de ore, a primit duminică emblemele papale, pallium-ul, o bandă de pânză purtată peste chasulă, şi inelul pescarului, un inel devenit inutilizabil după moartea fiecărui papă. Omilia sa ar trebui să dea tonul pontificatului său, la capătul unei prime săptămâni încărcate în care a făcut apel la pace, dialog şi mai multă justiţie socială.
Alegerea lui Leon al XIV-lea, originar din Chicago, a stârnit un mare entuziasm în Statele Unite, chiar dacă s-a opus politicii anti-migraţie a administraţiei Trump, în special pe contul său X, care a fost între timp şters.
Cancelarul german Friedrich Merz, prim-ministrul francez François Bayrou şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen au fost, de asemenea, prezenţi la Vatican.
Ceremonial meticulos
Printre capetele încoronate care şi-au anunţat participarea s-au numărăt regele şi regina Philippe şi Mathilde ai Belgiei, Felipe al VI-lea şi Letizia ai Spaniei şi prinţul Edward de Edinburgh.
La finalul ceremoniei, Papa urma să salute rând pe rând delegaţiile şefilor de stat în interiorul celei mai mari biserici din lume.
La fel ca la funeraliile lui Francisc din 26 aprilie, autorităţile italiene au anunţat măsuri drastice de securitate, 5 000 de membri ai forţelor de poliţie şi 2 000 de voluntari ai protecţiei civile fiind desfăşuraţi în capitala italiană. De asemenea, lunetişti, scafandri, acoperire aeriană din partea forţelor aeriene şi operaţiuni anti-drone.
Credincioşii şi vizitatorii care nu au putut intra în piaţă au urmărit ceremonia pe ecrane gigant instalate pe Via dalle Conciliation, principalul bulevard care duce la Vatican.
În prima sa săptămână în calitate de Papă, Leon al XIV-lea a profitat de audienţele sale pentru a lansa primele sale apeluri, de la eliberarea jurnaliştilor întemniţaţi la oferta de mediere pentru beligeranţii din întreaga lume.
Vineri, în faţa corpului diplomatic, el a insistat asupra angajamentului său social şi a făcut apel la lupta împotriva „inegalităţilor globale” şi a „condiţiilor de muncă nedemne”, mergând pe urmele lui Leon al XIII-lea (1878-1903), arhitectul doctrinei sociale a Bisericii.
Într-o notă mai lejeră, Papa, pasionat de tenis, l-a primit la Vatican şi pe jucătorul nr. 1 mondial, italianul Jannik Sinner, care i-a oferit o rachetă de tenis.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!