Acum la Digi FM Alex Vidia SANTANA - Maria Maria

30 de zile din '89 - Episodul 3

RDG

06.02.1989 - Ultimul est-german împușcat la Zidul Berlinului

”Nimeni nu are intenția de a construi un zid”, acestea au fost vorbele care au stat la fundația celei mai urâte construcții din Germania de Est, Zidul Berlinului. Walter Ulbricht, prim secretarul Partidului Unității Socialiste din Germania, le-a rostit în 1961, cu două luni înainte ca nonintenția să se transforme în certitudine.

După al doilea război mondial, Berlinul, la fel ca întreg teritoriul Germaniei, a fost împărțit între cele patru puteri învingătoare: Statele Unite, Marea Britanie, Franța și URSS. O vreme, circulația a fost liberă între estul sovieticilor și vestul celorlalți aliați. Datorită liberei circulații peste 3 milioane de cetățeni ai Germaniei Democrate aveau să fugă de sovietici, cee ace i-a îngrijorat pe comuniști.

În august 1961 apar gardurile de sârmă ghimpată în jurul sectoarelor vestice ale Berlinului, pentru ca, la finalul anilor '80 să se ajungă la două ziduri, cu garduri de sârmă ghimpată între ele, turnuri de control și patrule militare. Practic, granița dintre Berlinul de Est și cel de Vest era mai păzită decât rezervele de aur ale Germaniei Democrate. Dacă statul comunist avea așa ceva.

De-a lungul vremii, peste 5000 de oameni au încercat să escaladeze zidul, ultima tentativă, din păcate sortită eșecului având loc pe 6 februarie 1989. Chris Guefrroy, un tânăr de doar 20 de ani, a reușit să-și convingă și prietenul cel mai bun, Christian Gaudian, să i se alăture în riscanta trecere în Berlinul de Vest pentru a scăpa de armată. Cei doi știau, greșit, că fusese abrogat ordinul prin care militarii sunt obligați să tragă în cei care încearcă să sară Zidul. Nu doar că militarii au tras, l-au și împușcat mortal pe Gueffroy, rănindu-l grav pe Gaudian, închis, ulterior, într-o închisoare est-germană.

Chris Gueffroy este ultimul cetățean al Germaniei Democrate ucis cu sânge rece la Zidul Berlinului. Un zid care avea să cadă peste nouă luni și datorită acestui trist eveniment de pe 6 februarie 1989.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Alte videouri
florin negrutiu 780x440-1
„Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”
Youtube covers 1280x720 px Negruțiu
E sarmaua a românilor sau nu prea?
florin negrutiu 780x440-1
"Statul nu trebuie să ne ajute, dar nici să ne încurce": Florin Negruțiu despre...
780x440 - 2
Recomandări culinare, cu Radu Paraschivescu
Ultimele știri
New,Born,Baby,Feet,On,White,Blanket
Mamele cu vârsta sub 15 ani, din Uniunea Europeană, provin din România în proporţie de 45%
Emmanuel Macron/ Profimedia
Momentul când președintele Emmanuel Macron a înscris din penalty într-un meci caritabil...
Țânţar/ Shutterstock
Peste jumătate din populaţia lumii „ar putea fi expusă riscului de boli transmise de ţânţari”...
Close-up,'police',Marking,Written,On,The,Back,Of,A,Bulletproof
Un adolescent francez, arestat după ce a postat pe reţelele sociale că vrea să devină un...