Tudor Chirilă a reacționat dur în scandalul în care este implicat omul de afaceri Dragoș Anastasiu, recent desemnat vicepremier în Guvern, în ciuda faptului că numele său a fost asociat cu o anchetă de corupție. Artistul consideră că într-o societate care își dorește reformă reală, moralitatea ar trebui să primeze, chiar și atunci când faptele nu sunt sancționabile legal.
Într-o postare amplă pe rețelele sociale, Chirilă compară șpaga cu o relație de corupție normalizată, asemănând-o cu obiceiul de a plăti „parcagiului” ilegal de pe marginea străzii: „Când dai șpagă parcagiului în mod repetat, în ochii lui chestia asta ajunge să fie 'legală', chiar dacă nu e. Sau e cel puțin morală. Și uite așa se perpetuează o relație bolnăvicioasă în care statul, ca autoritate, e fentat”.
Plecând de la această analogie, Chirilă ajunge la concluzia fermă că Dragoș Anastasiu ar trebui să demisioneze din orice funcție publică, pentru că a recunoscut implicarea sa (directă sau prin firmele lui) în darea de mită.
Astfel, atistul atrage atenția asupra unui aspect ignorat în multe dezbateri: Anastasiu a recunoscut că a fost conștient de plățile ilegale, justificându-le prin „realitățile vremii”. Pentru Chirilă, această justificare e periculoasă și jignitoare pentru toți antreprenorii care și-au respectat obligațiile legale: „A spus că în afaceri nu se putea altfel. Practic, asta era cutuma. Dar asta e o palmă pe obrazul tuturor celor care nu au dat șpagă, care și-au plătit taxele și care privesc descumpăniți cum se redefinește onestitatea în funcție de context. Justificarea șpăgii ca fatalitate a unui sistem disfuncțional e și jignitoare si periculoasă. Adică toți cei care nu au dat șpagă, care nu s-au conformat, au greșit? Și lor le promiți că vei reforma sistemul de sinecuri, vei eficientiza instituțiile statului, când tu accepți că, de fapt, nu s-a putut/ nu se poate altfel decât printr-o relație de tip corupție?
Chirilă consideră că astfel de explicații nu doar că relativizează corupția, ci contribuie activ la perpetuarea ei, subminând încrederea în orice demers de reformă reală. De asemenea, acesta a vorbit și despre portița legală care permite unui denunțător să scape de răspundere penală dacă colaborează cu anchetatorii. Artistul atrage atenția că, în esență, și cel care oferă șpaga este parte a mecanismului corupt și nu ar trebui absolvit de vină doar pentru că „a dat în gât” pe cineva mai sus-pus: „It takes two for a tango, tot de două părți e nevoie și pentru șpagă. Portița asta legală, care iartă vinovăția în schimbul colaborării, ar trebui revizuită.”
Chirilă face și un apel direct la Ilie Bolojan, liderul informal al guvernului: să nu gireze imaginea unei guvernări care închide ochii la corupție de dragul „competenței” din privat. Artistul avertizează că încrederea cetățenilor nu poate fi câștigată cu oameni care justifică mita ca o necesitate inevitabilă:„Onestitatea și restabilirea încrederii oamenilor nu se poate face cu oameni pentru care mita este o formă de a ține în viață un business.”
În final, Tudor Chirilă lansează o invitație la introspecție națională. Nu doar guvernanții sunt parte a sistemului, ci și cetățenii care „rezolvă” probleme cu plăți informale – fie că vorbim de spitale, examene sau instituții de stat: „Poate societatea noastră, cu acest prilej, reușește să pornească o dezbatere reală. Care mai e situația șpăgii pe la noi? Doctorii mai iau? Pe la permise cum stăm? Cât de curat e ANAF-ul de azi? Cetățenii rezolvă problemele cu plăți informale așa cum e definită șpaga în rapoartele OECD?”
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF, care a şi fost condamnat, dar şi al contradicţiilor cu DNA legate de statutul său în dosar, Anastasiu susţinând că a fost martor, în timp ce DNA afirmă că a fost martor denunţător. Conferinţa are loc şi pe fondul solicitărilor venite din partea PSD şi AUR privind plecarea sa din Guvern. De asemenea, preşedintele Nicuşor Dan a calificat situaţia creată drept ”o problemă foarte mare”, potrivit News.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!