Acum la Digi FM Alex Vidia INNA FEAT. VINKA - Bebe

10 locuri superbe lângă Braşov, dar nu staţiuni de pe Valea Prahovei

Black church, Brasov Romania
Biserica Neagră din Brașov / foto Profimedia

Braşovul este un oraş fermecător, situat în inima României. Este înconjurat de munţi şi păduri, oferind o varietate de atracţii turistice pentru vizitatori. Printre cele mai populare destinaţii din zonă se numără staţiunile de pe Valea Prahovei, cum ar fi Sinaia, Predeal sau Buşteni. Acestea sunt locuri superbe, dar pot fi destul de aglomerate, mai ales în sezonul estival.

Pentru cei care caută o experienţă mai liniştită, dar la fel de frumoasă, există o serie de alte locuri superbe lângă Braşov, care merită vizitate.

Iată câteva recomandări:

Peştera și Măgura

Magnificent rural view with the snowy Rucar-Bran pass in the valley of Bucegi mountains on a cold winter day, Pestera village, Brasov county, Transylv

Pestera și Magura sunt două sate pitoresti situate la poalele Pietrei Craiului, în Munții Carpați. Aflate la o altitudine de peste 1.000 de metri, satele sunt înconjurate de peisaje montane spectaculoase, cu păduri dese, pajiști înflorite și cascade cristaline.

Oamenii din aceste sate trăiesc un stil de viață pastoral tradițional, păstrând obiceiurile și tradițiile strămoșilor lor. Ei sunt primitori și deschiși către turiști, care sunt întotdeauna bineveniți să exploreze frumusețile naturale ale zonei.

Pestera și Magura sunt destinații ideale pentru iubitorii de drumeții și natură. Aici, turiștii pot găsi o varietate de trasee montane, de la drumeții ușoare la drumeții mai dificile. De asemenea, zona este bogată în faună și floră, cu specii rare de plante și animale, cum ar fi garofita Pietrei Craiului, ursul, lupul, vulpea și căprioara.

Pe lângă numeroasele drumeții, poți vizita și peștera Liliecilor. Aceasta este situată în satul Peștera aflat la 5km de comuna Moeciu, pe versantul estic al dealului Bisericii, în partea de nord-vest a platformei Branului și la o altitudine de 950 m. Peștera s-a format ca urmare a fenomenului de eroziune a muntelui calcaros de unul din afluentii pârâului Văii cu Cale care astăzi este un pârâu temporar. Numele peșterii provine din existența în peștera a unei numeroase colonii de lilieci.

Hărman

Harman, Honigberg, Szaszhermany is a commune in Brasov County, Romania. Here the fortified church, an Unesco World Heritage

Hărman este un alt sat săsesc, cunoscut pentru producţia de miere. Aici, vizitatorii pot vizita Muzeul Mierii, pot face tururi ale stupilor sau pot gusta din produsele apicole locale.  Localitatea Hărman se află în Țara Bârsei, la cca. 10 km spre est de municipiul Brașov. Este cunoscută în special pentru biserica fortificată impresionantă.

Pe lângă biserica fortificată, Hărmanul este vizitat din ce în ce mai mult şi pentru mlaştina de lângă dealul Lempeş, o arie protejată de interes național în care trăiesc peste 100 de specii de plante rare, multe dintre ele endemice pentru Ţara Bârsei.

Bod

bod brasov

Mai demult Bota (în germană Brenndorf), există încă din perioada neolitică. În 1241, satul a fost ars de tătari, după ce mai înainte avusese de suferit din pricina năvălirilor cumane. Din această cauză, saşii i-au zis „Brenndorf” („Satul ars”). În 1889 a luat fiinţă Fabrica de Zahăr Bod, odatã cu ea înfiinţându-se şi Colonia Bod, o aşezare de mai multe blocuri în jurul fabricii în care îşi aveau locuinţele lucrătorii de la fabrică.

La 10 km distanţă de Braşov, între localităţile Hărman şi Bod, la poalele dealului Lempeş, se află Bălţile Cişmaşu, unde se află un centru de agrement unde se pot practica echitaţia şi pescuitul.

Râşnov

Image: 334997998, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Râşnov este un oraş medieval, situat la poalele munţilor Bucegi. Aici, vizitatorii pot vizita Cetatea Râşnov, pot face drumeţii în natură sau pot vizita Peştera Valea Cetății.

Cetatea Râșnov datează din secolul al XIV-lea și controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov și a trecut-o în administrarea comunității locale. Ea este declarată monument istoric și singura cale de acces este dinspre est.

Pe lângă cetatea medievală, se pot face și câteva trasee ideale pentru pasionații de drumeții: Râșnov-Peștera Râșnoavei, Valea Cetății-Peștera Râșnoavei sau Valea Glăjeriei – Cabana Mălăieşti.

Rucăr-Bran

Countryside landscape with traditional Romanian village in the valleys of the Bucegi mountains on a sunny cold winter morning in Pestera, Brasov county, Transylvania region, Romania.,Image: 323158669, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Culoarul Rucăr-Bran este situat în grupa Bucegi a Carpaților Meridionali, el separând Masivele Bucegi și Leaota de Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa. Trecătoarea are circa 22 de kilometri și atinge altitudinea maximă de 1.254 de metri. De-a lungul ei se află peisaje desprinse din povești, o copie fidelă a satelor elvețiene, încărcate de aer curat și de liniște și care au un farmec aparte în orice anotimp.

Castelul Bran este amplasat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul ce leagă Brașov de Câmpulung, încadrat de culmile munților Bucegi si Piatra Craiului.

Zărnești

Winter landscape in Zarnesti Gorges (The Precipice of Zarnesti), Romanian Carpathians

Zărnești este un oraş situat la poalele masivului Piatra Craiului fiind străbătut de râul Bârsa. Localitatea Zărnești este atestată documentar din 1373. Teritoriul de astăzi al orașului se pare însă că a fost locuit din timpuri mult mai vechi. Situat pe malul stâng al pârâului Bârsa Mare și la poalele munților Piatra Craiului, Zărneștiul este un bun punct de plecare pentru multe trasee turistice în aceşti munţi emblematici ai României.

Iubitorii de drumeții au la dispoziție o serie de trasee turistice în zona Zărneşti: Cabana Plaiul Foii - La Lanţuri - Şaua Grindului, Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura - Prăpăstiile Zărneștelui, Zărnești – Șaua Măgurei - Bran.

Sighișoara

Sighisoara, UNESCO World Heritage Site, Romania, Europe

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Este singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa, așa că nu e de mirare că atrage mii de turiști în fiecare an.  Aici, vizitatorii pot vizita cetatea Sighișoara, pot participa la festivaluri medievale sau pot face drumeții în natură.

Sighișoara are un centru istoric foarte bine păstrat, care datează din perioada medievală. Străzile înguste, casele cu acoperișuri în stil gotic și renascentist, precum și zidurile de apărare masive conferă orașului o atmosferă unică și autentică.

Această stare de conservare a centrului istoric a jucat un rol important în recunoașterea sa de către UNESCO.

Sânpetru

La doar 10 minute de Braşov, se află satul săsesc Sânpetru (în dialect săsesc Pittersbarch, Pitersbarχ, în germană Petersberg, Petersdorf, Petersburg). Aici pot fi pot fi vizitate biserica evanghelică, biserica ortodoxă, rezervaţia naturală „Dealul Lempeş” şi se poate practica planorismul la Aeroclubul Iosif Şilimon. Curenţii ascendenţi ce se formează în jurul dealului Lempeş oferă condiţii prielnice acestui sport, potrivit informaţiilor găsite la o primă căutare online.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT - Live Classics
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Yulia Navalnaya (3)
Iulia Navalnaia se va întâlni cu miniştrii de externe ai statelor UE...
zamfir
Daniel Zamfir (PSD): Deja a devenit agasantă insistenţa cu care...
Pe aceeași temă
269153762_2902541613370144_2960173213567509228_n
Salvamont: „Zi de foc pentru salvatorii montani”. Peste 100 de intervenţii în ultimele 24 de...
salvamont brasov
Risc crescut de avalanșă în Masivul Bucegi și Munții Făgăraș. Salvamontiștii atrag atenția...
profa franceza tiktok
Scandal la o școală din Brașov: profesoară acuzată de folosirea unui limbaj vulgar, pe TikTok
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Un microbuz cu 11 persoane a intrat într-un parapet, între Râșnov și Predeal. Patru oameni au...
Te-ar putea interesa și
Juwan Gray, jucător profesionist de baschet
Reacția plină de mirare a unui american atunci când s-a mutat la Brașov: „România este...
Crop,Close,Up,Of,Little,Girl,Child,Stretch,Hand,Show
Fetiţă de patru ani, bătută de părinţi pentru că nu era cuminte la grădiniţă. Tatăl şi mama ei...
Viceprimarul Braşovului şi-a găsit biroul sigilat, după ce primarul Allen Coliban l-a mutat la cimitir
Biroul viceprimarului Braşovului a fost sigilat, decizia fiind luată de primarul Allen...
politie
O femeie lovită de un tânăr de 18 ani, salvată de la o tentativă de tâlhărie de un șofer
Partenerii noștri
Digi24 Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana Șoșoacă: „Cineva te îndeamnă luni de zile să mergi la Moscova”
Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana...
DigiSport Conducerea Rapidului, mesaj pentru Becali, după declarațiile patronului de la FCSB: ”Fiecare să-și vadă de treaba lui!”
Conducerea Rapidului, mesaj pentru Becali, după declarațiile patronului de...
PeRoz Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din tinerețe: „E incredibil cât de frumos îmbătrânești!”
Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din...
Film Now Cât a costat „Joker 2” și ce salarii au primit Joaquin Phoenix și Lady Gaga
Cât a costat „Joker 2” și ce salarii au primit Joaquin Phoenix și Lady Gaga
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
Stirile Kanal D Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele de supraveghere au surprins totul
Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele...
ProFM De ce și-a făcut Michael Jackson rinoplastie. Fostul lui agent de pază a rupt tăcerea la aproape 15 ani de la moartea artistului
De ce și-a făcut Michael Jackson rinoplastie. Fostul lui agent de pază a...
Digi Life România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din Iași a comandat, în 2023, 569 de pizze
România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din...
Ultimele știri din matinal
iancu guda si andreea
Cum a cunoscut-o Iancu Guda pe soția lui, Andreea
lidia buble 2024
Cum și-a câștigat Lidia Buble primii bani și ce și-a cumpărat cu ei
toma cuzin si sotia 0cbd3896-7974-4ff8-8d87-cc3c52277090
Cuzin Toma și soția lui, Cristina, la Matinalul Digi FM: Despre dragoste, încredere și cartofi
main adda si catalin rizea
Adda și Cătălin Rizea, testul fulger de cuplu: Cât de bine se cunosc după 10 ani de relație?
Ultimele știri
Sorana Cirstea, Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubai, U.A.E. Tennis - Dubai Tennis Championships 2024 - WTA, Tenn
Sorana Cîrstea, după victoria cu Vondrousova: Cred că a fost cea mai mare revenire din cariera...
toma1
Preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, înmormântat în localitatea natală. Peste 1.000 de...
Taylor Swift/ Profimedia
Taylor Swift s-a clasat pe locul 1 în topul mondial de vânzări pentru a patra oară
Mihai Onilă
Mihai Onilă, transformare radicală după ce a ales să țină post negru timp de 40 de zile. Fanii...