O creştere a taxelor pe tutun şi produsele din tutun la nivelul întregii Uniuni Europene ar fi „complet inacceptabilă”, a declarat ministrul suedez de finanţe, Elisabeth Svantesson, conform căreia Comisia Europeană ia în considerare propunerea ca veniturile din această taxă să meargă către bugetul UE şi nu către Suedia, relatează Bloomberg.
Într-o serie de postări pe platforma X, publicate în data de 8 iulie, Svantesson a afirmat: „Este evident că veniturile din taxe ar trebui să revină Suediei şi nu birocraţiei UE.”
Comisia nu a declarat public dacă va propune o revizuire a regulilor UE privind taxele pe tutun aplicate de fiecare stat membru. Ar fi vorba despre o revizuire a unei legi din 2011. Totuşi, o evaluare de impact, apărută în presă pe surse, privind un proiect de lege revizuit pentru accizele pe tutun recomanda creşteri semnificative ale taxelor pentru ţigări şi produsele din tutun încălzit în întreaga Uniune, potrivit News.ro.
Un raport datat 7 iulie, trimis de Biroul German pentru Afaceri Internaţionale din Bruxelles către Parlamentul Germaniei, menţionează că tutunul ar putea fi propus ca o nouă sursă de venit pentru bugetul UE.
Comisia a refuzat să comenteze. Se aşteaptă ca aceasta să prezinte noul buget pe o perioadă de şapte ani al UE pe 16 iulie.
Industria opune rezistenţă
Industria tutunului s-a opus recomandării evaluării de impact de a creşte semnificativ nivelul accizelor pentru ţigări.
„Impunerea unor taxe mai mari asupra industriei tutunului s-ar putea să nu ducă la rezultatele dorite”, a declarat Nathalie Darge, secretar general al organizaţiei Tobacco Europe, care reprezintă mari producători precum British American Tobacco, Imperial Brands şi Japanese Tobacco International.
În luna mai, cincisprezece state membre ale UE au cerut Comisiei Europene să publice „fără întârziere” o revizuire a aşa-numitei Directive privind Accizele la Tutun, aflată în vigoare din 2011.
Comisia intenţionase iniţial să publice această revizuire în 2022, dar ulterior a renunţat la planuri fără a oferi explicaţii. Legislaţia fiscală a UE necesită unanimitatea celor 27 de state membre pentru a fi adoptată, ceea ce înseamnă că poziţia actuală a Suediei ar putea bloca orice proiect de lege potenţial.
Evaluarea de impact divulgată în presă, care nu este datată, recomanda creşterea accizelor la ţigări cu până la 94% în întreaga Uniune, cu posibilitatea ajustării parţiale în funcţie de puterea de cumpărare a fiecărui stat membru. Potrivit evaluării, o astfel de revizuire ar putea duce la o scădere estimată între 5 şi 12 milioane de fumători.
Produse noi
Svantesson a menţionat în mod special că propunerea UE „ar implica o creştere foarte semnificativă a taxei pe snusul alb”, un pliculeţ cu nicotină popular în Suedia. Evaluarea de impact recomanda majorarea taxelor atât pentru produsele din tutun încălzit, cât şi pentru cele care nu conţin tutun, precum snusul, însă nu la acelaşi nivel ca pentru tutunul convenţional.
Ea a declarat că şi-a exprimat îngrijorările în faţa comisarului european pentru taxe, Wopke Hoekstra. „Când Comisia Europeană îşi va prezenta propunerea, voi continua să lupt pentru snusul suedez”, a scris ea. Un purtător de cuvânt al lui Hoekstra a refuzat să comenteze.
Italia, care deţine cea mai mare piaţă de produse din tutun încălzit din Europa, cu vânzări de 4 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), a cerut Comisiei să menţină un „diferenţial fiscal semnificativ” între ţigări şi produsele din tutun încălzit.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!