Acum la Digi FM Cetin Rasit MARK RONSON FT AMY WINEHOUSE - Valerie

Ministrul Sănătăţii anunţă măsuri în cazul spitalelor private care transferă pacienţi la unităţi din sistemul public. Costurile vor fi suportate de spitalele private

Alexandru Rogobete
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății / Foto: Profimedia

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienţi la unităţi din sistemul public, pentru că acestea investesc sume importante pentru recuperarea pacienţilor care nu sunt decontate corespunzător de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv, ministrul propune ca unitatea privată să achite costurile aferente tratamentului în aceste cazuri. Rogobete s-a mai referit la o situaţie des întâlnită, atât în unităţi de stat, cât şi private, prin care pentru un pacient au fost decontate multe servicii într-o zi, dar acesta nu a fost prezent niciodată în spital.

Există multe cazuri de pacienţi care încep diagnosticul şi tratamentul, în special a celor chirurgicali în unităţile medicale private. Pacienţi care, la un moment dat, din motive evident obiective medical, din punct de vedere medical, se complică. Iar aceşti pacienţi sunt transferaţi 100% din cazuri în spitalul public, care investeşte în recuperarea pacientului sume importante de bani, însă aceste servicii medicale nu sunt decontate corespunzător de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar complicaţiile medicale fireşti care apar în cazul multor pacienţi nu sunt acoperite din punct de vedere financiar de unitatea sanitară de unde pleacă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, într-o conferinţă de presă.

El consideră că acest fenomen trebuie limitat.

”Pentru această componentă venim cu o măsură fermă care cel mai probabil va fi discutată mult în spaţiul public, dar este absolut necesară pentru a limita acest fenomen pe care îl cunoaştem cu toţii. Transferul responsabilităţii achitării costurilor aferente situaţiilor în care un pacient este externat dintr-o unitate sanitară privată şi transferat sau reinternat în acelaşi tip de îngrijire, acut-acut, în cazul pacienţilor agravaţi sau cronic-cronic pentru pacienţii cronici, pentru patologii de acelaşi tip într-un interval de 48 de ore de la externare într-o unitate sanitară publică. Transferul responsabilităţii achitării costurilor aferente a acestor servicii va fi transferat către unitatea sanitară privată care a solicitat transferul sau care a determinat reinternarea pacientului în unitatea sanitară publică”, a mai declarat Alexandru Rogobete, potrivit News.ro. 

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la faptul că în spitale au fost decontate servicii care nu au avut loc.

”Există multe situaţii în care unităţile sanitare atât publice cât şi private, şi am văzut acest lucru pe cifre sigur că în ultimele patru săptămâni împreună cu preşedintele Casei, împreună cu primul ministru, încercăm să analizăm cifrele reale din sistem pentru a înţelege fenomenul. Şi am ajuns la concluzia că multe servicii au fost decontate, deşi ele nu s-au întâmplat niciodată. Şi am avut surpriză să vedem că pe acelaşi pacient au fost decontate în aceea zi multe servicii cu toate că pacientul nu a fost prezent niciodată în unitatea sanitară publică sau privată”, a transmis Rogobete.

El a anunţat ce măsură va fi luată pentru spitalele care fac aceste decontări fictive.

”Motiv pentru care venim cu o măsură destul de grea, dar nu imposibil de aplicat şi anume instituirea unei sancţiuni şi recuperarea contravalorii serviciilor medicale în cazul în care, în perioada derulării contractului, structurile de control ale caselor şi ale Ministerului Sănătăţii raportează, conform contractului în vederea decontării acestora servicii care nu au fost efectuate, iar furnizorul de servicii medicale spitaliceşti nu poate face dovada efectuării acestora pe baza evidenţelor proprii. Sancţiunea nu va fi în amenzi. Sancţiunea va fi o sumă stabilită prin procent, printr-un procent mare de 10% la contravalarea serviciilor de spitalizare aferente lunii în care s-au înregistrat aceste servicii decontate fictive. Pe scurt, Casa nu va plăti 10% din valoarea contractului cu unitatea sanitară publică sau privată, dacă sunt identificate astfel de cazuri de fraudare până la urmă a sistemului şi de decontare fictivă a serviciilor”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

El a mai prezentat un fenomen care are loc în spitale, şi anume decontarea unor servicii de 10 milioane de lei într-o lună, de exemplu, şi investiţia unităţii medicale în medicamente şi consumabile de doar 20.000 de lei pe lună.

”Există anumite unităţi sanitare, publice şi private, care decontează sau care facturează spus altfel, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în timp de o lună servicii, şi vă dau o cifră, nu este reală, este doar pentru a înţelege fenomenul. Facturează servicii de 10 milioane de lei, dar investeşte în medicamente, în consumabile medicale, în reactivi, 10.000-20.000 de lei pe lună. Ori acest lucru nu este posibil. Nu poţi să efectuezi 20 de anestezii generale într-o lună care să te coste 2-3% din valoarea costului real. Din acest motiv, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii vor efectua controale şi vor aplica o sancţiune de 20% din valoarea contractului cu Casa pentru acele situaţii în care nu se poate face dovada, prin facturi sau prin documente de livrare a echipamentelor medicale, a medicamentelor sau a consumabilelor medicale”, a mai afirmat Rogobete.

Acesta a adăugat că sunt cazuri în care echipamente medicale sunt luate din spitalul publice şi folosite în cabinete private.

Rogobete a mai precizat că normarea personalului medical se face în funcţia de numărul de paturi, iar acest lucru trebuie schimbat.

”Sigur că în momentul de faţă facem normarea sau realizăm normarea personalului medical în funcţie de numărul de paturi, dar nu ţinem cont de numărul de pacienţi. Ori acest lucru trebuie schimbat rapid pentru că nu mai reflectă realitatea. Din acest motiv avem spitale supraaglomerate în care colegii noştri medici asistente şi infirmiere sunt epuizaţi pentru că normarea lor ţine cont de numărul de paturi şi nu de rulajul de pacienţi. Vorbim aici de spitalele universitare, de spitalele de urgenţă, de spitalele judeţene, municipale de urgenţă şi aşa mai departe spitale care preiau toţi pacienţii transferaţi din spitalele mai mici care nu-şi fac treaba. Ori aceşti colegi sunt epuizaţi atât fizic, cât şi psihic, pentru că rulajul pacienţilor este mult prea mare. Iar normarea nu ţine cont astăzi de acest fenomen, fenomen pe care încercăm să-l corectăm prin modificarea tuturor actelor normative care calibrează normarea personalului medical în funcţie de numărul de paturi. Vom elimina sau reduce această componentă şi vom introduce istoricul ca număr de pacienţi din ultimii ani”, a mai afirmat Alexandru Rogobete.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
UNTOLD Universe
Untold 2025: Line-up-ul complet și artiștii care vor electriza cele 7...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
Alexandru Rogobete
Rogobete: „Reforma doare, deranjează, zguduie obişnuinţe vechi, dar fără ea nu vom mişca...
Asian senior or elderly old lady woman patient eating breakfast vegetable healthy food with hope and happy while sitting and hungry on bed in hospital
Ministrul Sănătăţii, despre mâncarea din spitale: Nu e o „problemă de sistem sau de norme, ci...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Motivul pentru care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, nu s-ar trata în străinătate. Ce...
alexandru rogobete
Ministrul Sănătății: "Din punctul meu de vedere, sporurile ar trebui să fie în sumă fixă, nu...
Te-ar putea interesa și
Sorin Grindeanu
PSD și-a ales cei șase miniștri din Guvernul Bolojan. Alexandru Rogobete la Sănătate, Radu...
Spital sau clinică privată, medicină, doctori, asistente, infirmiere, pacienți, tratamente, internare, CNAS
Joi intră în vigoare „ordonanța coplății”. Statul va deconta o parte din costul serviciilor...
Raed Arafat
Raed Arafat: „Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie...
sdr
Pacienții vor putea fi tratați în spitalele private fără să achite coplata
Partenerii noștri
Digi24 Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro
Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un...
DigiSport Sepsi, afectată de retrogradarea în Liga 2! Declarația sinceră dată de Laszlo Dioszegi: "Nu mă ascund"
Sepsi, afectată de retrogradarea în Liga 2! Declarația sinceră dată de...
PeRoz Tragedie în familia regală. Verișoara prințului William și a prințului Harry, găsită moartă la 20 de ani cu o armă de foc lângă ea
Tragedie în familia regală. Verișoara prințului William și a prințului...
Film Now Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți: „Chiar se întâmplă?!”
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la...
Digi World Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din fibre și să nu-ți încarci factura de energie electrică
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie...
ProFM Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu...
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
Global Heat wave in the summer, parasol and and thermometer displaying high temperature, free copy space
Caniculă în Grecia: 43 de grade Celsius. Autorităţile au suspendat munca...
Ultimele știri din matinal
bitza matinal
Bitză: „Am pierdut timp ca să fac bani, dar nu-mi pare rău. Muzica rămâne gratis în sufletul...
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
Ultimele știri
Bărbat, agresat pe o plajă din Mamaia Nord de o femeie din Republica Moldova, care cerşea
cod canicula si furtuni
România, între caniculă și furtuni. Zonele din țară în care temperaturile vor urca până la 41...
Drip,On,The,Background,A,Hospital,Corridor,Concept
Pacienţii vor fi informaţi prin SMS sau e-mail în legătură cu serviciile medicale de care au...
marchand
Leon Marchand, cvadruplu campion olimpic, renunţă la probele de 200 m bras şi fluture la...