Acum la Digi FM LP - Other People (Clean Edit)

Interviu în exclusivitate cu Ion Geolgău: „Marea greșeală a noastră a fost aceea de a nu da atenție Academiilor de copii și juniori de la cluburi”

geolgau
Naționala U21 a României a reușit o victorie extrem de importantă în meciul cu Țara Galilor, în grupa de calificare pentru Campionatul European. Este prima calificare a naționalei U21, la un Campionat European, după 20 de ani. Digi FM a vrut să afle când vom avea o nouă generație de aur în fotbalul românesc. În cadrul campaniei Ca să știi, România, Digi FM vă prezintă un interviu-eveniment, în exclusivitate cu directorul de scouting din FRF, Ion Geolgău. Aflaţi cum pregătește Federația o nouă națională de fotbal care să joace la un Campionat Mondial.

„Un club cum a fost Universitatea Craiova, cu generația “Craiova MAXIMA” a avut fotbaliști din 1976 care au jucat și în 1983. Eu aveam 15 ani, iar Băldeanu și Ștefănescu care erau cei mai în vârstă aveau 25 de ani. Este imposibil acum să ai la un club 8 ani un jucător la echipa de seniori. E greu în Liga I să stai la același club atâția ani. Cred că mai mult de cinci ani e foarte greu să joci în acest moment pentru același club în Liga I. Trebuie să ne adaptăm, dacă nu reușim, ajungem să trăim din amintiri.”, a spus Geolgău.

Ce model din Vest, în privința descoperirii și promovării tinerelor talente urmează Federația Română de Fotbal?

Mie îmi place să iau de la cei mai buni. Nu avem la ora actuală infrastructură, indiferent de domeniu (transport, financiar sau sportiv), nu avem infrastructura necesară ca să putem să luăm un model anume. Mie îmi plac germanii, belgienii, francezii, mai nou englezii și-au schimbat și ei politica. Nu poți ca Federație din România să iei modelul altora, e imposibil. Dacă analizăm: câte cluburi din România au departament propriu de scouting?!? Sunt câteva cluburi care vorbesc despre asta dar nu au la nivelul germanilor, belgienilor, nu au la nivelul nimănui.

Am luat de la belgieni o modalitate de a face scounting, de la nemți aspecte de organizare, dar nu poți să iei de la o anumită Federație totul de la A la Z. În perioada în care a fost Christoph Daum selecționerul României, mi-a dat multe sfaturi în ceea ce privește modul de organizare pe care îl aveau anumite cluburi din Germania. La noi este o anomalie! În Vest, din Ungaria începând, cluburile își au propriile departamete de scouting. În România, noi facem scouting la nivel național, pentru echipele naționale de juniori. Prezența unor cluburi mari se face în număr restrâns. Sunt trimiși câțiva reprezentanți să vadă aceste selecții pe care le facem. Facem comparația. Ce ușor este pentru Federațiile din Vest să-și cheme la aceste selecții cei mai buni copii care deja au fost selecționați de către scouterii cluburilor și ce se întâmplă la noi. Volumul nostru de scouting este mult mai mare ca efort depus față de cei din Vest. Deocamdată suntem la început, sper ca în timp cluburile din primele Ligi să aibă oamenii care să facă scouting, dar cred că mai durează 5, 6 ani până se vor pune lucrurile la punct. După aceea și echipa națională va avea o bază de selecție pentru juniori. La echipa de seniori sau tineret, e mult mai simplu, dar la juniori este foarte complicat la noi.

Avem un departament al nostru de scouting ca să-i urmărim pe jucători în străinătate. Avem în fiecare țară oameni care au lucrat sau lucrează în Fotbal. Urmărim jucătorii de origine română și în baza de date avem peste 2500 de copii. Avantajul este că pe plan extern, cluburile puternice își fac selecția, iar când jucătorii ajung pe la 16 ani sunt recrutați.
Sunt mulțumit de faptul că Federația Română de Fotbal îmi pune la dispoziție un buget din care eu am acoperit cheltuielile la Turneul Speranelor de exemplu. Anul trecut a fost un turneu pentru copiii născuți în 2004, iar anul acesta începem pentru cei născuți în 2005. Până la data de 1 iulie 2019 vreau să termin cu selecția pentru 2015 și 2016. Federația mi-a pus la dispoziție buget ca să urmăresc și în străinătate ca să urmăresc la fața locului anumiți jucători. Dacă văd un jucătot talentat pe DVD vreau să-l urmăresc și pe viu. La antrenamente nu toată lumea îți dă voie să intri chiar dacă este de juniori. În Germania am plecat într-o zi de vineri și am urmărit 6 jucători într-o săptămână. Dar dacă sunt distanțe foarte mari între orașe este complicat.

Când vede managerul general al Departamentului de Scouting România din nou calificată la un campionat mondial?

Îmi doresc și în 2020 să fim la Campionatul European și în 2022 să ne calificăm la următorul Mondial fiindcă vor apărea foarte mulți jucători care au făcut parte din generațiile 98 , 99 și sunt copii buni. Se vor integra ușor în echipa națională, care atrage suporterii la stadion. La Europene noi am fost prezenți în urmă cu doi ani. Au urmat schimbări la echipa națională. S-a renunțat la un antrenor din punctul meu de vedere foarte bun, Daum, dar el nu a cunoscut mentalitatea noastră. A încercat din mers să producă un schimb de generații. Din păcate, rezultatele i-au fost nefavorabile. Un român a preluat echipa, rezultatele până acum pe care echipa le-a obținut sub conducerea lui Cosmin Contra au fost din punctul meu de vedere bune. Îmi doresc să aibă rezultate foarte bune și cred în puterea jucătorilor noștri. Marea greșeală a noastră în urmă cu 20 de ani a fost aceea de a nu da atenție Academiilor de copii și juniori de la cluburi. Eu lucrez zi de zi cu cluburile și rămân surprins că încă nu se pune accent. Ce am văzut la FCSB în ultimul an, văzusem în ultimii ani la Academia Hagi și la Craiova, plus Dinamo și alte cluburi private, Ardealul, Cluj, LPS Banatul, Timișoara și mai sunt. Ușor încep să apară. Dispăruse total Centrul de copii și juniori de la FCSB. Ceea ce au făcut în ultimele 10 luni e de admirat. Se bat cu Academia Hagi. La Craiova la fel încearcă să facă lucrul acesta și au și reușit. Timișoara e un oraș cu potențial fantastic. Tot așa Aradul, Caraș, Oradea. La Timișoara au foarte multe echipe de tineret și juniori. Au trei echipe de Liga a Doua. O bază materială cum puține orașe în România o au. Nu au cum să nu se reorganizeze și e o competiție între Arad și Timișoara. Aradul la copii și juniori stă foarte bine. Eu am luat legătura în 2014 și atunci deja lucrau la acest capitol și au apărut Petre, Man. Timișoara la fel l-a dat pe Andrei Sintean la Slavia Praga. Dragomir care a ajuns la Arsenal.

Regret foarte mult că nu s-au calificat copiii la Campionatul European. Ar fi obținut rezultate bune, iar primele 5 s-au calificat la Campionatul Mondial. Ucraina este una dintre surprizele Campionatului European! Regret că fotbaliștii români au ratat. Au fost la mai puțin de două minute de calificare și nu au știut să gestioneze finalul de joc. Altfel ar fi fost priviți acum și tot fotbalul juvenil de la noi.

Unul din proiectele la care am lucrat și de care sunt mândru este cel legat de Turneul Speranțelor. Sunt șase județe într-o regiune, excepție fac Banatul și Bucureștiul plus Ilfov. Joacă fiecare cu fiecare , 10 meciuri. Nu ai cum după 10 meciuri să spui că ai fost emoționat și că tinerii fotbaliști nu au putut să joace. Ești emoționat la primul, poate la al doilea, la al patrulea joc emoțiile au dispărut. Se formează selecționatele regionale și este un turneu final, anul viitor, probabil în august. Cele 8 regiuni, din care sunt prezenți 136 de copii și noi selectăm 44. La turneul final joacă 4, 5 meciuri. Acesta este unul din proiectele la care țin foarte mult, Turneul Speranțelor.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
audienta nationala lat
Audiență Națională - 7 octombrie 2024
diana șoșoacă
Şoşoacă, după publicarea hotărârii CCR: „Aţi făcut din mine erou...
Düsseldorf 26.09.2024 Jugendliche Kindergeld Elterngeld Kindergrundsicherung Schule Schüler Schulweg Elterngeld Bürgerge
Ghiozdanele grele pun în pericol sănătatea elevilor. Avertismentul...
Patronii care nu plătesc salariile la timp vor primi amenzi de până la 10.000 de lei/ Foto: Shutterstock
Patronii care nu plătesc salariile la timp vor primi amenzi de până...
Pe aceeași temă
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu este oficial noul selecţioner al echipei de fotbal a României: "Risc, dar cred...
Harry şi Meghan/ Profimedia
Harry şi Meghan au făcut declarații într-un nou interviu. Au trecut trei ani de la interviul...
Dynamo Kijow - Fenerbahce SK
Mircea Lucescu ar fi acceptat să devină antrenorul echipei naționale a României
Gheorghe Hagi reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Romania Generatia de Aur si Legendele Lumii, desfasurat pe
Gheorghe Hagi a refuzat propunerea FRF de a fi selecţionerul echipei naţionale: „A fost una...
Te-ar putea interesa și
iordanescu (4)
Edi Iordănescu a rupt tăcerea: „Nu am întrerupt un contract în derulare cu FRF. Pe mulţi, că...
Edward Iordănescu
Contractul lui Edi Iordănescu expiră. Va continua ca selecționer? "Familia mea are nevoie de...
Naționala României va reveni miercuri seară la Bucureşti, după eliminarea de la EURO 2024 în faza optimilor de finală
Anunțul făcut de FRF, la câteva ore după eliminarea naționalei României de la EURO 2024
Russian President Putin gives interview to US journalist Carlson
Vladimir Putin, surprins de lipsa unor "întrebări tăioase" în interviul cu Tucker Carlson
Partenerii noștri
Digi24 Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din Parlamentul European
Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din...
DigiSport Cum a ajuns la Dinamo ”cel mai bun transfer făcut de Rapid”: ”În vestiar i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat”
Cum a ajuns la Dinamo ”cel mai bun transfer făcut de Rapid”: ”În vestiar i...
PeRoz Imagini superbe de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu medicul Valeriu Gheorghiță: "Am trăit frumos seara trecută"
Imagini superbe de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu medicul Valeriu...
Film Now Lisa Marie Presley a ținut două luni trupul neînsuflețit al fiului ei într-o anexă a reședinței ei. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani
Lisa Marie Presley a ținut două luni trupul neînsuflețit al fiului ei...
Digi World Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele...
Stirile Kanal D Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o...
ProFM Pink, de nerecunoscut. Cum s-a „deghizat” artista pe străzile din New York, înainte de un concert
Pink, de nerecunoscut. Cum s-a „deghizat” artista pe străzile din New...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Yoav Gallant
Ministrul apărării din Israel spune că înlocuitorul lui Nasrallah „probabil” a fost eliminat
Kelemen Hunor, UDMR leaves the ruling coalition, Bucharest, Romania - 13 Jun 2023
Reacția UDMR, după anunțul rupturii coaliției PNL-PSD: „Este o fentă. Ei se pregătesc să...
nobel fizica
Premiul Nobel pentru Fizică 2024. Cine sunt cercetătorii recompensați pentru invenţii şi...
adela popescu si radu valcan (4)
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea...