Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, contestaţia înaintată de Horaţiu Potra la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declarat pentru News.ro că Tribunalul Prahova a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele lui Horaţiu Potra ş a şoferului acestuia, Andrei Florin Lup.
În schimb, instanţa de judecată a admis contestaţia inculpaţilor şi a ridicat măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îi priveşte pe cei doi, măsură care le limita o serie de drepturi, între care acela de a ieşi din judeţul Sibiu sau pe cel de a purta sau folosi arme.
Decizia Tribunalului este definitivă.
Fostul mercenar Horaţiu Potra neagă că ar fi avut discutat cu Călin Georgescu, el spunând că a discutat „cu securitatea candidatului intrat de pe primul loc în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care au fost anulate în urma dezvăluirilor din CSAT
Știrea inițială
Tribunalul Prahova va judeca vineri, de la ora 12:30, contestațiile formulate de procurori și de inculpați împotriva măsurii controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploiești în cazul lui Horațiu Potra, consilier local din Mediaș și fost lider al unei grupări de mercenari activi în Africa, precum și al lui Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani.
Potra și Lup au fost puși sub control judiciar marți, fiind cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice și instigare publică. Conform deciziei Judecătoriei Ploiești, cei doi au interdicția de a părăsi județul Sibiu fără aprobarea organelor judiciare, nu au voie să dețină, să folosească sau să poarte arme și sunt obligați să comunice lunar date despre sursele lor de venit.
Descinderi în trei județe și percheziții de amploare
Cazul a luat amploare după ce, luni, polițiștii și procurorii au efectuat percheziții în Ilfov, Sibiu și București, inclusiv la locuințele lui Horațiu Potra. În urma perchezițiilor, au fost ridicate bunuri și sume de bani considerabile. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, s-au găsit aproximativ 18.000 de dolari, 25.000 de lei, echipamente IT (laptopuri, medii de stocare), o dronă profesională, precum și arme albe (macete, săbii, pumnale) și arme de foc.
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că, în total, autoritățile au confiscat sume de bani în valoare de aproximativ două milioane de euro. Potra ar fi refuzat să facă declarații în fața anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.
"Vor să facă prăpăd" – apelul la 112 care a declanșat ancheta
Investigațiile au fost demarate după ce, în noaptea de 7 spre 8 decembrie, un apel la 112 a anunțat că mai multe persoane înarmate se deplasau spre București cu intenția de a participa la un protest neautorizat. Potrivit sursei, apelantul ar fi spus că persoanele intenționau „să facă prăpăd”. În urma acestui apel, forțele de ordine au intervenit și i-au oprit pe Potra și pe Lup pe raza județului Prahova, aceștia fiind la bordul unui autoturism Mercedes.
În motivarea deciziei de control judiciar, Judecătoria Ploiești a subliniat gravitatea faptelor, în contextul în care s-a constatat că inculpații transportau arme și sume mari de bani despre care se presupune că ar fi fost destinate instigării la comiterea de infracțiuni.
Procurorii și inculpații au contestat măsura controlului judiciar, iar Tribunalul Prahova urmează să ia o decizie vineri, 13 decembrie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!