Călin Georgescu este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru ”promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. Decizia procurorului de caz vine după ce Georgescu a citat, la un post de televiziune, din Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat marţi, 27 mai, că procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a PICCJ a dispus extinderea urmăririi penale faţă de Călin Georgescu.
”În ordonanţa de extindere a urmăririi penale, s-a reţinut că, în cadrul unei emisiuni de televiziune, pe 16 mai 2025, în intervalul orar 20:00 – 21:00, la o oră de maximă audienţă, persoana menţionată a promovat idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare propagate de către Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mişcării Legionare, şi de către mareşalul Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război prin hotărârea nr. 17 din 17 mai 1946 pronunţată de Tribunalul Poporului, prin imitarea comportamentului şi dialogului acestora. Prin această conduită ar fi dat de înţeles publicului că susţine ideile fasciste şi legionare pe care le-au avut Corneliu Zelea Codreanu şi mareşalul Ion Antonescu”, a arătat Parchetul.
Marţi, Călin Georgescu a fost chemat la audieri la PICCJ, de unde a ieşit după aproximativ 20 de minute.
Luni seară, fostul candidat la alegerile prezidenţiale a anunţat că se va retrage din viaţa politică şi că va rămâne un observator al vieţii publice şi sociale. El a precizat că se va concentra asupra familiei sale, care are nevoie de linişte şi sănătate. Georgescu a mai anunţat că nu va conduce niciun partid politic şi nici nu va crea o platformă politică.
În 26 februarie, Parchetul ICCJ a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Georgescu, printre acuzaţii aflându-se instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere.
Georgescu era suspectat de instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p; comunicarea de informaţii false, prev. de art.404 C.p.; fals în declaraţii în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere); iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002; iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prev. de art. 6 alin.1 din Legea 157/2018.
Atunci, Călin Georgescu a fost ridicat în trafic pentru a fi dus la audieri la Parchetul General în contextul percheziţiilor desfăşurate în mai multe judeţe vizând acţiuni împotriva ordinii constituţionale, instigare publică, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!