Acum la Digi FM Nono Semen DUA LIPA - Training Season

Un elicopter prezidenţial iranian, implicat într-un incident aviatic. Soarta preşedintelui Raisi nu este clară

Iranian president Ebrahim Raisi during a live TV interview in Tehran
Presedintele iranian, Ebrahim Raisi. Profimedia

UPDATE: Echipele de salvare continuă căutarea elicopterului implicat duminică într-un incident aviatic într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului şi la bordul căruia se aflau mai mulţi oficiali, inclusiv preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. Acţiunea este însă îngreunată de condiţiile meteo dificile şi de căderea nopţii, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din mass-media locale sugerează o prăbuşire a elicopterului care făcea parte dintr-un convoi de trei astfel de aparate de zbor ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre ele au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

Potrivit acelorași declaraţii, la bordul aparatului care nu a mai ajuns la destinaţie se aflau în total nouă persoane, printre care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, iar soarta lor încă nu este cunoscută.

Potrivit presei de stat de la Teheran, vremea nefavorabilă - prezentată şi ca posibilă cauză a accidentului - complică eforturile de căutare.
Şeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat mobilizarea tuturor resurselor pentru operaţiunea de căutare-salvare în care s-au implicat şi Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei.

"Este întuneric şi a început să plouă, dar căutarea continuă. Echipele de salvare au ajuns totuşi în zonă, dar ploaia a format noroi, făcând căutarea dificilă", a transmis din respectiva zonă un reporter al televiziunii de stat iraniene.

Aceasta din urmă şi-a întrerupt programele pentru a difuza rugăciuni pentru Raisi de pe tot cuprinsul ţării, prezentând totodată imagini cu operaţiunea de căutare în care membrii echipelor de intervenţie merg pe jos într-o zonă muntoasă cu ceaţă densă.

Ayatollahul Ali Khamenei asigură populaţia că accidentul de elicopter nu va afecta funcţionarea statului

Într-o declaraţie transmisă de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acesta afirmă că se roagă pentru preşedinte şi asigură populaţia că accidentul de elicopter nu va afecta funcţionarea statului.

Uniunea Europeană a activat serviciul de cartografiere prin satelit, Copernicus EMS, la cererea Iranului

Mai multe state - Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Arabia Saudită, Qatar - şi-au oferit sprijinul în operaţiunea de căutare, iar Uniunea Europeană a activat serviciul de cartografiere prin satelit, Copernicus EMS, la cererea Iranului.

"La cererea de asistenţă din partea Iranului, activăm CopernicusEMS, serviciul de cartografiere de răspuns rapid, având în vedere accidentul de elicopter în care se pare că se aflau preşedintele Iranului şi ministrul său de externe", a scris comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-o postare pe X.

Joe Biden, informat despre accidentul de elicopter al preşedintelui iranian

În acest timp, la Washington, Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden a fost informat despre accidentul de elicopter al preşedintelui iranian şi urmăreşte evoluţia situaţiei.

Delegaţia preşedintelui iranian vizitase provincia Azerbaidjanului de Est, unde a fost inaugurat un baraj la frontiera azeră, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi preşedintele azer Ilham Aliev.

Anterior, ministrul iranian de interne a confirmat accidentul în care a fost implicat un elicopter din flotila preşedintelui Ebrahim Raisi. Un elicopter dintr-un convoi care transporta mai mulţi oficiali iranieni, între care şi Raisi, a efectuat duminică o aterizare forţată, a transmis ministrul Ahmed Vahidi în urma relatărilor din presă, dar încă nu se cunoaşte starea lui Raisi, potrivit Reuters.

Căutări intense erau în desfăşurare duminică în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat în accident. În primele imagini din zona unde ar fi survenit accidentul de elicopter, puteau fi observați membri ai Semilunei Roşii deplasându-se printr-o ceaţă densă. Potrivit agenţiei IRNA, circa 20 de echipe având în dotare inclusiv drone şi câini de urmă au fost mobilizate pentru operaţiunile de căutare-salvare.

Conform presei iraniene, două dintre cele trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

Potrivit agenţiei de presă Tasnim, una semi-oficială, citată de CNN, unele dintre persoanele care-l însoţeau pe preşedinte ar fi reuşit să comunice cu Teheranul, ceea ce dă speranţe ca incidentul să nu se fi soldat cu victime.

 

Un telespectator iranian urmărește știrile despre incidentul aviatic în care ar fi fost implicat președintele Raisi. Profimedia

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un incident aviatic şi încă nu este clar dacă la bordul aparatului se afla preşedintele Ebrahim Raisi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit agenţiei IRNA şi televiziunii de stat iraniene, elicopterul a efectuat o "aterizare forţată", iar echipele de intervenţie se îndreaptă spre locul accidentului, transmite Agerpres.

Presa iraniană citată nu precizează dacă preşedintele Ebrahim Raisi era la bordul elicopterului şi nici în ce stare se află.

"Unele informaţii neconfirmate arată că elicopterul care-l transporta pe preşedintele Raisi ar fi avut un accident în Azerbaidjanul de Est", a transmis televiziunea de stat de la Teheran, adăugând că sunt în desfăşurare operaţiuni pentru localizarea elicopterului, dar căutările sunt dificile din cauza condiţiile meteo nefavorabile, cu ceaţă densă într-o zonă muntoasă.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
untold 2024 vrajiti de muzica
Vrăjiți de muzică cu Digi FM la Untold 2024
caprtura video tulcea
Reacția MApN după ce a apărut informația că forţele române au tras...
irinel columbeanu si fiica lui
Irinel Columbeanu, decis să onoreze o promisiune pe care i-a făcut-o...
Pe aceeași temă
Preşedintele Raisi urmează să fie înmormântat în oraşul-sfânt Mashdad/ Profimedia
Preşedintele Raisi urmează să fie înmormântat în oraşul-sfânt Mashdad
Iranian President leaves Tehran for Tajikistan and Uzbekistan
Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului. Noi alegeri prezidenţiale în...
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi/ Profimedia
Ce se întâmplă în Iran când un preşedinte moare în timpul mandatului?
IRNA: Wreckage of helicopter carrying Iran’s president located
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au murit în accidentul de...
Te-ar putea interesa și
Rhine,Valley,,Saint,Gallen,,Switzerland,,May,20,,2023,Ly-mhc,Antonov
Aeronava tip AN-2, implicată în incidentul din Buzău, a capotat în timpul rulajului pe...
Un elicopter a alimentat la o benzinărie din Curtea de Argeș
Cine este pilotul elicopterului care a aterizat la Curtea de Argeș ca să alimenteze. Reacția...
Un elicopter a alimentat la o benzinărie din Curtea de Argeș
Val de glume pe rețelele sociale după ce un elicopter a alimentat la o benzinărie din Curtea...
Coldplay at Glastonbury Festival, Pilton, UK
Președintele filipinez i-a înfuriat pe cetățeni după ce a folosit elicopterul prezidențial...
Partenerii noștri
DigiSport Dorinel Munteanu, noul selecționer al României? Răspunsul dat de conducerea Oțelului Galați
Dorinel Munteanu, noul selecționer al României? Răspunsul dat de...
PeRoz Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere fără Ben Affeck: „Mereu mă pot baza pe voi!”
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere...
Film Now Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă face parte din viața ei!”
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea...
Digi World Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce...
Stirile Kanal D IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel: „Băi, omule, îl omori!"
IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe...
ProFM Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Lady Gaga en répétition de l’ouverture des jeux Olympiques (JO) de Paris 2024 sur la Seine à Paris
A început ceremonia de deschidere a JO de la Paris. Lady Gaga, prima...
Ultimele știri din matinal
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
aventura lui florin negrutiu cu tarom
Aventura lui Florin Negruțiu după anularea zborurilor TAROM: De la Timișoara la București cu...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Ultimele știri
Politikerin Ursula von der Leyen CDU nach ihrer Wiederwahl zur EU-Kommissionsprsidentin im EU-Parlament in Straburg. Straburg, 18.07.2024 Grand Est Frankreich *** Politician Ursula von der Leyen CDU after her re-election as EU Commission President in the
UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate
Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa veniturile/ Foto: X
Jocurile Olimpice 2024: Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa...
Stone,Board,Empty,Table,Background.,Abstract,Blurred,Swimming,Pool,Background
Ce au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers adolescentul de...
Cluj-napoca,,Cluj/romania-07.09.2020-police,Officers,Carry,Out,Traffic,Checks,Regarding,The,Observance
Profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat de viol, plasat sub control judiciar pentru 60...