Acum la Digi FM Audiență Națională MEDUZA DT DERMONT KENNEDY - PARADISE

Rusia a lansat 108 drone asupra Ucrainei, noaptea trecută: "Propunerile de armistițiu sunt ignorate". Putin și Zelenski ar putea negocia direct

ucraina
Imagine din Ucraina lovită de drone rusești / Foto: Profimedia

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni, 12 mai, 108 de drone asupra Ucrainei și a lovit un tren civil de marfă, rănindu-l pe mecanicul acestuia, au anunțat luni dimineața autoritățile ucrainene, după ce mai mulți lideri europeni s-au alăturat în weekend apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind instituirea unei încetări a focului pentru 30 de zile începând de luni, relatează Reuters și Kanal24 Ukraine.

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 55 de drone de atac Shahed lansate de Rusia începând de duminică ora 23:00 (20:00 GMT) în estul, nordul, sudul și centrul Ucrainei, au raportat Forțele aeriene ucrainene într-un comunicat pe Telegram.

Printre dronele lansate de partea rusă, 30 au fost de tip 'momeală' care s-au pierdut pe traseu, fără să producă pagube, scrie Agerpres.

În urma atacului rusesc au fost lovite însă obiective din Odesa și Nikolaev (sud), Donețk (est) și Jitomir (centru), conform postului de televiziune ucrainean Kanal24 Ukraine.

Mecanicul unui tren civil de marfă a fost rănit în urma unui atac cu dronă asupra infrastructurii feroviare din regiunea Donețk (est), au anunțat Căile ferate ucrainene.

"Propunerile de armistițiu sunt ignorate, atacurile ostile asupra infrastructurii feroviare (...) continuă", a declarat compania ucraineană de căi ferate, Ukrzaliznîția, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski ar putea discuta direct

În cursul vizitei sâmbătă la Kiev, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierii britanic și polonez, Keir Starmer și respectiv Donald Tusk, precum și noul cancelar german Friedrich Merz s-au alăturat apelului lui Zelenski privind instituirea unui armistițiu 'necondiționat și complet' de 30 de zile, avertizând Moscova că în caz contrar se va expune unor 'noi sancțiuni masive'. Europenii au dat asigurări că acționează concertat cu SUA, potrivit AFP.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat cererile de încetare a focului drept 'ultimatumuri' și, la rândul său, a propus discuții directe cu Ucraina pentru joi pentru a pune capăt războiului, o inițiativă îmbrățișată de președintele american Donald Trump

Putin s-a pronunțat pentru reluarea negocierilor bilaterale pe baza protocoalelor de la Istanbul de la începutul anului 2022, care prevăd cerințe rusești ce echivalează cu o capitulare completă a Ucrainei, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA.

Putin a făcut această propunere în cadrul unei conferințe de presă, convocate ad-hoc la Kremlin, în noaptea de 10 spre 11 mai, după propunerea comună a SUA, Ucrainei și Europei de încetare generală a focului pe o durată de cel puțin 30 de zile începând cu 12 mai.

Consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, a declarat că Rusia își va anunța în curând delegația la negocierile de la Istanbul și că aceste negocieri ar trebui să țină cont de 'evoluțiile discuțiilor din 2022', conform comentariului ISW publicat pe pagina sa oficială de Internet.

Putin și Ușakov se referă la proiectul de acord al Rusiei privind protocoalele de la Istanbul din aprilie 2022, care conțineau termeni ce echivalează cu o capitulare a Kievului și lasă Ucraina neputincioasă în a se apăra împotriva unei potențiale viitoare agresiuni ruse.

Wall Street Journal (WSJ) și New York Times (NYT) au relatat în martie, respectiv în iunie 2024 că au obținut mai multe versiuni ale proiectelor de protocoale de la negocierile de pace ucraineano-ruse din aprilie 2022 de la Istanbul.

Proiectele acestor protocoale cereau ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO și să-și modifice Constituția pentru a adăuga o prevedere de neutralitate care ar interzice țării să adere la alianțe militare, să încheie acorduri militare sau să găzduiască personal militar străin, instructori sau sisteme de arme pe teritoriul său.

De asemenea, Rusia cerea ca ea însăși, SUA, Regatul Unit, Republica Populară Chineză (RPC), Franța și Belarus să acționeze drept garanți de securitate ai acordului.

Conform documentelor, Moscova solicita și ca statele garante 'să denunțe tratatele și acordurile internaționale incompatibile cu neutralitatea permanentă a Ucrainei, inclusiv acordurile de ajutor militar.

Ca parte a protocoalelor de la Istanbul, Rusia solicita limitarea efectivelor armatei ucrainene la 85.000 de soldați, 342 de tancuri și 519 sisteme de artilerie.

În plus, Rusia a cerut atunci ca rachetele ucrainene să fie limitate la o rază de acțiune de 40 de kilometri, o rază care ar permite forțelor ruse să desfășoare sisteme și materiale critice în apropierea Ucrainei, fără să se teamă de lovituri.

Rusia încearcă acum să reitereze aceleași cereri după trei ani de război, în pofida faptului că forțele ucrainene au reușit să forțeze Rusia să se retragă din nordul Ucrainei, au eliberat porțiuni semnificative de teritoriu în regiunile Harkov și Herson și au încetinit ritmul de înaintare al Rusiei pe întreg teatrul de operațiuni.

De fapt, Putin continuă să ceară capitularea Ucrainei în încercarea de a-și asigura obiectivele strategice prin tărăgănarea negocierilor, în timp ce caută să obțină câștiguri pe câmpul de luptă.

De asemenea, Putin continuă să ceară ca orice negocieri să abordeze 'cauzele profunde' ale războiului în Ucraina, așa cum le percepe Moscova, ceea ce a afirmat și în cadrul conferinței de presă amintite.

În același timp, Putin a sugerat că Rusia ar putea să accepte într-un final un armistițiu, dar a susținut că un 'adevărat armistițiu' nu ar trebui să permită aprovizionarea cu arme a armatei ucrainene.

Kremlinul a susținut în mod repetat că Rusia trebuie să elimine 'cauzele profunde' ale războiului în Ucraina, pe care oficialii ruși le-au definit ca fiind presupusa încălcare de către NATO a angajamentelor de a nu se extinde în Europa de Est și de-a lungul frontierelor Rusiei în anii 1990, 2000 și 2010, precum și presupusa discriminare de către guvernul ucrainean a etnicilor ruși, a limbii, mass-media și culturii ruse în Ucraina, mai notează ISW.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
audiente radio 2025 770x440
Digi FM are cea mai mare creștere de audiență dintre toate radiourile...
KV Parteneri - DIGI FM_4x5web
Conferința OPEN MINDS revine în 4 iunie cu peste 50 de speakeri și...
Victoria Stoiciu
Victoria Stoiciu: Violenţa împotriva femeilor atinge cote alarmante...
Pe aceeași temă
Diplomatic,Relations,Between,Ukraine,And,Russia.,Flag,Of,The,Two
Rusia pune o nouă condiție la viitoarele negocieri cu Ucraina: Kievul să distrugă toate armele...
Maia Sandu
Maia Sandu, despre cererea Moscovei de a bloca aderarea Moldovei la NATO: „Nu e decizia lui...
2 f16 fighter jets scrambled to defend the Skys
Atacuri ruseşti cu dronă în Ucraina, în apropierea frontierei cu România. MApN: Două aeronave...
Plenary session of the State Duma of Russia.
Rusia transmite Germaniei că o va considera implicată în conflict dacă furnizează rachete...
Te-ar putea interesa și
Război în Ucraina
Ucraina va pierde şi mai mult teritoriu dacă refuză condiţiile Moscovei, avertizează şeful...
Oleksandr Usîk/ Profimedia
Oleksandr Usîk îi propune lui Donald Trump să locuiască o săptămână în casa sa din Ucraina...
Familienunternehmer-Tage 2025
Cancelarul Merz: Unii legiuitori americani nu au ''nicio idee" despre amploarea cu care Rusia...
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
Donald Trump compară războiul dintre Rusia şi Ucraina cu ”doi copii care se bat într-un parc”
Partenerii noștri
DigiSport Dennis Man a semnat și și-a schimbat impresarul: ”Bine ai venit la bord”
Dennis Man a semnat și și-a schimbat impresarul: ”Bine ai venit la bord”
PeRoz Meghan Markle reacționează după ce videoclipul cu ea dansând în sala de nașteri a devenit viral: „Trebuie să fii autentică”
Meghan Markle reacționează după ce videoclipul cu ea dansând în sala de...
Film Now Eric Dane, adevărul despre diagnosticul SLA care i-a schimbat viața: „E posibil să fiu luat de lângă fetele mele”
Eric Dane, adevărul despre diagnosticul SLA care i-a schimbat viața: „E...
Digi World Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și sfaturi pentru temperatura ideală a apei
Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor...
ProFM Taylor Swift, în vizită la un spital de copii din Florida. Imaginile emoționante sunt virale: „Are un suflet atât de blând!”
Taylor Swift, în vizită la un spital de copii din Florida. Imaginile...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
Ștefan Mandachi
Ștefan Mandachi, acuzat de violență de iubita lui: "M-a amenințat de multe...
Rachete deasupra orașului Nablus, Palestina/ Profimedia
Libanezii, surprinși distrându-se la o nuntă pe un acoperiș în timpul...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Un lift cu trei adulţi şi un copil mic s-a prăbuşit în gol două etaje, într-un bloc din...
Edmonton Oilers v Los Angeles Kings - Game Six
Medicul care i-a furnizat ketamină actorului Matthew Perry va pleda vinovat
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
Andreea Bălan
Cum a pierdut Andreea Bălan 90.000 de euro și de ce a renunțat la procesul intentat pentru...