Acum la Digi FM RITA ORA - I will never let you down

Ce vrea Trump de la Ucraina, în schimbul unor garanții de securitate oferite de SUA

ucraina, sua
Volodimir Zelenski, Donald Trump. Profimedia

Preşedintele Donald Trump a declarat într-un interviu acordat vineri „The New York Post” că doreşte să încheie un acord de 500 de milioane de dolari cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a avea acces la minereurile rare şi la depozitele de gaz din Ucraina, în schimbul unor garanţii de securitate pe care SUA le-ar da într-o potenţială soluţie de pace la războiul în curs, transmite News.ro.

Vineri, într-o discuție cu Reuters, preşedintele Zelenski i-a oferit lui Trump un parteneriat - minerale rare în schimbul securităţii - şi a spus că ar dori să discute cu preşedintele american înainte ca acesta să vorbească cu Putin.

Ucraina, care doreşte continuarea sprijinului SUA, aşteaptă cu nerăbdare o vizită în această lună a trimisului special al lui Trump pentru regiune, Keith Kellogg, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak.

Iermak a vorbit cu Kellogg despre subiecte care includ situaţia de pe câmpul de luptă, siguranţa civililor ucraineni şi întâlnirile de la Conferinţa anuală de securitate de la Munchen de la sfârşitul acestei luni.

De asemenea, în interviul pentru Reuters, Zelenski a dezvăluit că Kievul şi Casa Albă discută despre ideea de a utiliza vastele depozite subterane de gaze ale Ucrainei pentru a stoca gaz natural lichefiat din SUA.

Donald Trump declarase la începutul săptămânii că doreşte să negocieze un „acord” cu Ucraina astfel încât Kievul să ofere în schimbul ajutorului american o „garanţie” în privinţa pământurilor sale rare. Ideea nu este nouă şi vine chiar de la Kiev. Într-un plan de pace prezentat în octombrie anul trecut, preşedintele ucrainean propusese, fără a menţiona în mod explicit pământurile rare, un „acord special” cu partenerii ţării sale, care să permită „protecţia comună” şi „exploatarea comună a resurselor strategice ale ţării sale”. El a dat ca exemplu „uraniul, titanul, litiul, grafitul şi alte resurse strategice valoroase”.

„Încercăm să găsim un acord cu Ucraina prin care să-şi pună pământurile rare şi alte lucruri drept garanţie în schimbul a ceea ce le oferim”, a declarat luni preşedintele american, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii în Biroul Oval. „Vreţi ca Ucraina să dea pământurile sale rare Statelor Unite?”, l-a întrebat un reporter. „Da”, a răspuns Donald Trump, „vreau asigurări cu privire la pământurile rare”.

Ucraina şi-a reglat rapid abordarea politicii externe pentru a se alinia la viziunea tranzacţională asupra lumii prezentată de noul şef al Casei Albe, cel mai important aliat al Ucrainei. Zelenski a subliniat însă că nu propune „cedarea” resurselor țării sale, ci oferirea unui parteneriat reciproc avantajos pentru dezvoltarea comună. „Americanii au ajutat cel mai mult şi, prin urmare, americanii ar trebui să câştige cel mai mult. Ei ar trebui să aibă această prioritate şi o vor avea. Aş dori, de asemenea, să vorbesc despre acest lucru cu preşedintele Trump”, a declarat Zelenski vineri.

Ukrainian President Zelenskyy Meets with UK Foreign Secretary David Lammy

A vorbit Trump cu Putin?

În discuţia cu The New York Post, care a avut loc la bordul Air Force One, Trump a dezvăluit că a vorbit la telefon cu liderul rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să negocieze încetarea războiului din Ucraina, dar nu a dat detalii.

Kremlinul, la rândul său, a spus că nu poate nici să confirme, nici să infirme existenţa acestei convorbiri. Cert este însă că în ultimele săptămâni au apărut tot mai multe informaţii şi eforturi pentru contacte directe, care să fie un preambul la negocierea unei soluţii pentru încetarea războiului purtat de Rusia în Ucraina.

„Mai bine nu aş spune”, a reacționat Trump când a fost întrebat de câte ori a vorbit cu Putin.

Pe site-ul Kremlinului, ultimul comunicat oficial despre o convorbire între cei doi lideri datează din 2020, după cum a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Donald Trump crede că lui Putin „îi pasă” de crimele de pe câmpul de luptă: „El vrea să vadă că oamenii nu mai mor. Toţi acei oameni morţi. Tineri, tineri, oameni frumoşi. Sunt ca şi copiii tăi, două milioane dintre ei - şi fără niciun motiv”, a comentat Trump, sugerând un bilanţ al războiului - 2 milioane de victime - care este imposibil de verificat. Recent, preşedintele Volodimir Zelenski indica un bilanţ de 45.000 de morţi de partea ucraineană şi 390.000 de răniţi. În ceea ce priveşte pierderile ruseşti, Zelenski susţine că Rusia a pierdut aproximativ 350.000 de militari în luptă. Alţi 50-70.000 sunt dispăruţi, iar 600-700.000 au fost răniţi.

Războiul, care în curând împlineşte trei ani, „nu s-ar fi întâmplat niciodată”, a reafirmat Trump, dacă el ar fi fost preşedinte în 2022. „Am avut întotdeauna o relaţie bună cu Putin”, a spus el, spre deosebire de predecesorul său, Joe Biden. „Biden a fost o ruşine pentru naţiunea noastră. O ruşine totală”, a comentat el.

Donald Trump, Vladimir Putin

Planul de pace al lui Trump, un mister

Şeful Casei Albe susţine că are un plan concret pentru a pune capăt războiului, dar, din nou, nu a dat detalii. „Sper că este rapid. În fiecare zi mor oameni. Acest război este atât de rău în Ucraina. Vreau să pun capăt acestui lucru nenorocit”, a declarat el. Apoi, adresându-i-se consilierului pentru securitate naţională Mike Waltz, care i se alăturase în biroul său de la bordul Air Force One vineri seara, preşedintele a spus: „Să începem aceste întâlniri. Ei vor să se întâlnească. În fiecare zi mor oameni. Tinerii soldaţi frumoşi sunt ucişi. Bărbaţi tineri, ca fiii mei. De ambele părţi. Pe tot câmpul de luptă”, a relatat The New York Post.

Potrivit publicaţiei americane, vicepreşedintele Vance se va întâlni săptămâna viitoare cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Pe de altă parte, Donald Trump declarase, tot vineri, dar la Casa Albă, că probabil se va întâlni săptămâna viitoare la Washington cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina. El îşi exprimase, totodată, interesul de a vorbi cu Vladimir Putin, fără a menţiona că a făcut-o deja, aşa cum a declarat pentru The New York Post.

Donald Trump și Marco Rubio/ Profimedia

Washingtonul vrea concesii din partea Ucrainei

„Acest conflict trebuie să se încheie, într-o manieră durabilă, deoarce nu mai poate fi susţinut de niciuna dintre părţile implicate”, sublinia secretarul de stat Marco Rubio într-un interviu acordat la sfârşitul lunii trecute. Sâmbătă, Ambasada SUA la Bucureşti a reluat într-o postare pe Facebook ideile exprimate de Marco Rubio, inclusiv necesitatea de a fi făcute concesii. „Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluţie negociată, în care ambele părţi vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomaţie fermă şi abilă. Doar Statele Unite, sub conducerea preşedintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”, afirma Ambasada SUA în România.

„Am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă nu doar să învingă Rusia, ci să o distrugă, să o împingă înapoi la cum arăta lumea în 2012 sau 2014, înainte ca ruşii să ia Crimeea şi altele asemenea. Iar rezultatul, ceea ce au cerut în ultimul an şi jumătate, este să finanţeze un impas, un impas prelungit, în care suferinţa umană continuă. Între timp, Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani; reţeaua lor energetică este distrusă. Adică, cineva va trebui să plătească pentru toată această reconstrucţie ulterioară. Şi câţi ucraineni au părăsit Ucraina, trăind acum în alte ţări? S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Adică, acesta este viitorul lor şi este în pericol în această privinţă. Aşadar, punctul de vedere al preşedintelui este că acesta este un conflict prelungit şi că trebuie să se încheie. Acum, trebuie să se încheie printr-o negociere. În orice negociere, ambele părţi vor trebui să renunţe la ceva”, a punctat Marco Rubio în podcastul cu jurnalista Megyn Kelly de la sfârşitul lunii ianuarie.

Şeful diplomaţiei americane sublinia că este nevoie de concesii, dar a admis că negocierea cere timp. Pe de altă parte, a transmis ideea că o continuare a finanţării războiului din Ucraina nu ar fi pragmatică şi nu va duce nicăieri.

„Va fi munca diplomaţiei dure, ceea ce obişnuiam să facem în lume în trecut, şi eram realişti în această privinţă. Dar ambele părţi într-o negociere trebuie să cedeze ceva. Şi acest lucru va lua timp, dar cel puţin avem un preşedinte care recunoaşte că obiectivul nostru este ca acest conflict să se încheie, şi trebuie să se încheie într-un mod durabil, deoarece este un conflict nesustenabil - din toate părţile, în cele din urmă este nesustenabil. Rusia plăteşte un preţ mare pentru acest lucru în propria sa economie, rata inflaţiei şi altele asemenea. Dar, până la urmă, aceasta este poziţia preşedintelui şi acesta este adevărul. Şi cred că chiar şi un număr tot mai mare de democraţi ar recunoaşte acum că ceea ce am finanţat este un impas, un conflict prelungit şi poate chiar mai rău decât un impas, unul în care Ucraina este distrusă treptat şi pierde tot mai mult teritoriu. Aşadar, acest conflict trebuie să se încheie (...). Cred că numai Statele Unite, sub conducerea preşedintelui Trump, pot face acest lucru posibil. Dar nu va fi uşor şi va dura ceva timp. Dar cu siguranţă este ceva ce ştiu - că este puternic angajat să vadă că se întâmplă”, a declarat Marco Rubio.

Între timp, oamenii apropiaţi lui Trump care se ocupă de această problemă şi-au intensificat contactele cu Kievul şi Moscova. Zelenski a declarat că datele de lucru pentru vizita unei delegaţii americane în Ucraina au fost deja stabilite.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Pe aceeași temă
Siria
Donald Trump a semnat un ordin care pune capăt programului de sancţiuni al SUA împotriva...
U.S President Donald Trump On National Injunctions Victory, Washington, Dc, United States of America - 27 Jun 2025
Trump şi-a lansat un nou parfum inspirat din victoria sa electorală. Cât costă sticla de 100 ml
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
„Nici măcar nu vorbesc cu ei!” Trump neagă că ar fi oferit Iranului 30 de miliarde de dolari...
Trump announces he has selected the path forward for his ambitious Golden Dome missile defense shield
Trump nu consideră necesar să extindă armistiţiul comercial dincolo de 9 iulie
Te-ar putea interesa și
Donald Trump și Elon Musk
Elon Musk spune că vastul proiect de lege al lui Trump privind impozitele şi cheltuielile ar...
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
Trump spune că nu va „tolera” continuarea procesului de corupţie al lui Netanyahu
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump califică funcţia de preşedinte drept „o profesie foarte periculoasă”
Donald Trump (3)
"Tăticul a ajuns acasă" - a postat Casa Albă pe rețelele sociale, după ce Trump s-a întors de...
Partenerii noștri
DigiSport ”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”. Noi acuzații în războiul cu FCSB
”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”...
PeRoz Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și soțul ei, Ion Cernea, alături de cei doi copii ai lor
Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și...
Film Now De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei, miliardarul François-Henri Pinault, a mers singur la eveniment
De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei...
Digi World “Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”” is locked Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”
“Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte...
ProFM Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată și sfâșiată de sus până jos, și-a expus burtica de gravidă
Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
mihai leu
Mihai Leu a murit. Fostul campionul mondial avea 56 de ani
Dua Lipa "Radical Optimism" At Aviva Stadium, Dublin
Turiştii care au mers la concertele și festivalurile muzicale din Marea...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce schimbări au fost implementate...
Fun time for children in summer camp
Reprezentanții MAI, recomandări pentru părinții ce își pregătesc copiii de plecare în tabără...
Adrian Negrescu
Economist, despre protestele sindicaliştilor de la Finanţe: „Să spui că există riscul neplăţii...
Elena Udrea cu polițiști lângă ea
Judecătorii au decis eliberarea Elenei Udrea din închisoare. DNA poate face recurs în trei zile