Acum la Digi FM Alex Vidia VELVET - Rock Down To Electric Avenue

Cum se pune varza la murat pentru iarnă într-o comună din Buzău. Rețeta tradițională cu apă sărată din izvoarele naturale

Varză murată în butoi

O parte dintre locuitorii comunei Colţi din judeţul Buzău îşi pregătesc conservele pentru iarnă, gogonele şi varză murată, cu apă sărată din izvoarele naturale din zonă sau dintr-o baltă salină din comuna Pârscov, pentru prepararea saramurii folosind 10 litri de apă dulce pentru diluarea unui singur litru de apă sărată.

Comuna Colţi, aflată pe Valea Sibiciului, este recunoscută pentru comorile din adâncuri, depozitele de chihlimbar, o "piatră magică" ale cărei nuanţe sunt de culoarea focului. Dealurile împrejmuite de păduri mai ascund, printre alte bogăţii, izvoare de apă sărată pe care localnicii o folosesc pentru prepararea sau conservarea alimentelor. Atunci când ploile abundente fac imposibilă colectarea apelor sărate din izvoare, îşi procură saramura naturală dintr-o baltă alimentată din subteran, aflată pe raza comuna Pârscov, potrivit Agerpres.ro

"Apa este foarte sărată, vin oameni din zonă care mai ştiu cum se pun cu saramură murăturile, varza, carnea sau brânza. Se diluează cu apă, nu se poate consuma în starea aceasta. Mai sus, la vreo kilometru şi jumătate, se văd malurile de sare. Aici, la Pârscov şi la Colţi, cam toţi bătrânii o folosesc. Este mai bună decât sarea pentru că ţine mai bine la conservarea produselor. Ciobanii vin şi iau cu butoaiele şi pun brânza în saramură, bineînţeles îndoită cu apă sau cu zer, pentru că stă foarte bine şi, fiind naturală, este mai sănătoasă. Dacă ne raportăm la preţ, nu este aşa de scumpă sarea din comerţ, dar este vorba de calitatea apei, noi care am mai prins generaţiile trecute ne-am obişnuit cu apa asta, cu modul acesta de pregătire şi cu apa foarte sărată. Este ocnă. Spre exemplu, carnea pentru iarnă după ce tranşăm porcul, scufundăm carnea într-un vas cu saramură din aceasta nediluată, 4-7 minute, nu mai mult, pentru că nu o mai mănânci după aceea. Are un gust deosebit faţă de sarea de masă, sigur mai conţine şi alte minerale şi are un gust natural de sare", a declarat Ciprian Ionuţ Chiriac, localnic din comunei Colţi, conform sursei menționate anterior. 

Luna octombrie este propice pentru conservarea verzei. Este aleasă cu griji astfel încât să fie fragedă, pentru a se mura cât mai repede şi să nu fie afectată de dăunători. Ulterior, varza este pusă la murat în saramura, preparată din 10 litri de apă dulce şi un litru de apă sărată, provenită din izvoarele naturale.

"În primul rând, trebuie să alegem varza. Trebuie să fie o varză cu foi cât mai subţiri şi mai aşezată. Pe fundul butoiului, depinde de cantitate, voi pune doi ştiuleţi de porumb, două gutui parfumate şi mărar. Curăţăm primele foi şi coceanul verzei îl vom despica pentru a intra saramura mai uşor. Varza, gogonelele se pun în octombrie, noiembrie să se acrească până de Crăciun când facem sărmăluţele. Mai pun o varză roşie să coloreze puţin zeama. Ingredientul principal este apa sărată. Se foloseşte apa sărată şi este foarte bună pentru murături. Este o sare naturală şi avem încredere că, cu această saramură, murăturile vor rezista. Eu reţeta asta am văzut-o de la bunicul, a pus mama şi, în continuare, la fel şi eu. Sunt locuri unde iese din pământ. O putem aduce chiar din timpul verii, o punem să limpezească şi o folosim, dar aceasta este deja limpede, cea de la Pârscov, dar avem şi la Colţi. Este foarte concentrată. Folosim cam un litru de apă sărată la 10 litri de apă dulce", a precizat păstrătoare a tradiţiei, Maria Rădulea.

Ea spune că lichidul este atât de sărat încât este folosit nu doar pentru conservarea unor legume, ci şi pentru prepararea brânzeturilor şi a cărnii.

"Se foloseşte în concentraţie mare pentru brânză. La carne o punem cu moderaţie. Se pune carnea, saramură, se lasă până carnea îşi ia sarea, după care se scoate la afumat. Se lasă puţin la scurs, după care se pune la afumat. Această sare se foloseşte la produsele care necesită concentrarea cu ajutorul sării. Varză, gogonele, carne, brânză. Aş înlocui această apă sărată cu sare într-un caz de extremă dacă nu pot să ajung după saramură. Varza o să o avem murată într-o lună jumătate. O vânturăm şi va ieşi gustoasă, mai ales că am ales o varză cu foaia subţire şi se murează mai repede", a mai precizat localnica.

Mânzăleşti este o altă comună din judeţ recunoscută pentru resursele naturale de sare în care localnicii folosesc saramura din pământ pentru conservarea gogonelelor.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
DAN T 2025
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Toamnă 2025 - 9
_Digi x Polul Colosseum Mall (770 x 440 px)
Spectacolul de magie cu Robert Tudor ajunge la Polul Colosseum Mall...
Inspecția Judiciară, CSM
Secţia pentru judecători a CSM a decis să sesizeze Inspecţia...
Brazi iarna, vreme rece cu soare, frig, munte, lac
Crăciun cu temperaturi ridicate. Meteorologii anunță vreme mai caldă...
Partenerii noștri
Digi24 Hotel din Istanbul evacuat după moartea turiștilor germani, posibil otrăviți. A murit și tatăl copiilor. Ancheta, foarte dificilă
Hotel din Istanbul evacuat după moartea turiștilor germani, posibil...
DigiSport Becali a găsit vinovatul pentru cheltuielile nejustificate ale FCSB-ului: "El crede că e deștept, dar e idiot!"
Becali a găsit vinovatul pentru cheltuielile nejustificate ale FCSB-ului...
PeRoz Mihaela Rădulescu, din nou în prim-plan, la 4 luni de la moartea lui Felix. Demnă și puternică, a strălucit într-o rochie elegantă
Mihaela Rădulescu, din nou în prim-plan, la 4 luni de la moartea lui...
Film Now Femeile superbe cu care s-a iubit Leonardo DiCaprio. De ce a fost acuzat că are o "obsesie" pentru iubite cu vârsta sub 25 de ani
Femeile superbe cu care s-a iubit Leonardo DiCaprio. De ce a fost acuzat...
Digi World Dieta Portfolio, regimul care face furori la nivel mondial. Ce este și de ce unele studii spun că reduce colesterolul precum unele medicamente
Dieta Portfolio, regimul care face furori la nivel mondial. Ce este și de...
Stirile Kanal D Prima declarație oficială a clinicii unde a murit Sara, fetița de doar 2 ani. Ce s-a întâmplat, de fapt, în cabinet: "Suntem profund marcați"
Prima declarație oficială a clinicii unde a murit Sara, fetița de doar 2...
ProFM Keith Urban, declarații după despărțirea de Nicole Kidman. Ce mărturisiri a făcut după ce a recunocut că se simțea „mizerabil”
Keith Urban, declarații după despărțirea de Nicole Kidman. Ce mărturisiri...
Digi Life Notre-Dame a găzduit prima nuntă după trei decenii. Mirele, un tâmplar care a ajutat la reconstruirea catedralei: "Cea mai frumoasă zi din viața mea"
Notre-Dame a găzduit prima nuntă după trei decenii. Mirele, un tâmplar...
Ultimele știri din matinal
pavel bartos site
Pavel Bartoș, în vizită la matinalul Digi FM: povești din culise, provocări amuzante și magia...
Ada Galeș
Ada Galeș, despre forma rară de cancer care i-a pus vocea în pericol: M-a ajutat faptul că...
denis motans
„Tati la pătrat” și un single nou: Denis (The Motans), la Digi FM – despre „Rămâi cu bine”...
zodier
Zodier & YUKA la matinalul Digi FM: de la „Sacou” la „Cioburi”, o poveste despre dragoste...
Ultimele știri
Vinicius / Profimedia
Vinicius, supărat pe arbitrul meciului cu Deportivo Alavés: „Nu a dat penalti pentru că sunt...
J.D. Vance și Usha Vance
Usha Vance răspunde zvonurilor despre căsnicia cu JD Vance, într-un interviu rar: "Sunt...
INSTANT_POTRA_OTOPENI_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Horaţiu Potra, fiul şi nepotul său află luni dacă rămân în arest preventiv. Decizia va fi...
2025-11-05-0657
Nicușor Dan, înainte de a pleca la Summitul de la Helsinki: "Iau cu mine îngrijorările...