Spațiul Schengen de liberă circulație este un exemplu al realizărilor Uniunii Europene, dar acest sistem trebuie reînnoit și consolidat pentru a rămâne eficient, a declarat comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner, informează EFE.
'Pentru a păstra pentru încă 40 de ani ceea ce s-a realizat în ultimii 40 de ani, Schengen va trebui să se reînnoiască constant', a afirmat comisarul european într-un interviu publicat luni de agenția de știri bulgară BTA.
Comisarul european a vizitat punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas dintre Bulgaria și Grecia, primul punct care a eliminat controalele la frontierele terestre în urma aderării complete a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025. El a fost însoțit de ministrul de interne bulgar, Daniel Mitov, și de ministrul adjunct pentru migrație și azil din Grecia, Sevi Voloudaki, pentru a marca libera circulație fără controale la frontieră în spațiul Schengen.
'Pentru a proteja Schengen, trebuie mai întâi să consolidăm frontierele externe prin sisteme IT moderne, prin consolidarea zonelor de frontieră cheie și prin creșterea resurselor pentru Frontex (agenția europeană pentru frontiere)', a declarat Brunner în interviul citat, potrivit Agerpres.ro.
Potrivit lui Brunner, spațiul Schengen are un impact direct asupra vieții a peste 450 de milioane de europeni și 'promovează turismul, ieftinește produsele și creează oportunități de muncă și studiu'.
În timpul vizitei sale la punctul de trecere a frontierei, politicianul austriac a declarat că fluxul de călători a crescut semnificativ de la 1 ianuarie.
Controalele aeriene și maritime fuseseră deja ridicate în aprilie 2024, amintește EFE.
Brunner a citat această creștere ca exemplu al modului în care Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, una de care, a spus el, putem fi 'mândri'.
Deși comisarul european nu a specificat cu cât a crescut traficul între Bulgaria și Grecia, care făcea deja parte din Schengen, surse din poliția greacă au declarat pentru BTA că traficul a crescut cu 30% de la începutul anului.
Brunner le-a mulțumit lui Mitov și lui Voloudaki pentru 'munca lor excelentă' și a amintit că frontierele externe ale Bulgariei și Greciei sunt frontierele întregii UE, așadar protejarea lor este, de asemenea, o responsabilitate comună.
'O obligație fundamentală a ambelor părți este de a consolida cooperarea reciprocă', a subliniat el, menționând că ambele țări se confruntă cu provocări semnificative legate de migrație și securitate.
În acest sens, și în legătură cu Pactul UE privind migrația și azilul, comisarul european a adăugat că eforturile ar trebui să fie îndreptate către 'punerea în ordine' a situației din Europa și îmbunătățirea cooperării cu țările terțe.
'Astăzi sărbătorim cea de-a 40-a aniversare a spațiului Schengen și a aderării depline a Bulgariei la acest spațiu (de la 1 ianuarie 2025 - n.r.)', a declarat la rândul său ministrul de interne bulgar. 'De atunci, am asistat la o creștere a fluxurilor turistice și a schimburilor comerciale. Implementarea măsurilor Schengen înseamnă, de asemenea, că luăm măsuri împotriva celor implicați în traficul de persoane, asigurându-ne că nu pot continua această activitate ilegală. Aș dori să le mulțumesc colegilor noștri greci și comisarului pentru sprijinul lor continuu pe tot parcursul procesului de pregătire a Bulgariei pentru aderarea deplină la Schengen', a adăugat Daniel Mitov.
De asemenea, Mitov și-a exprimat recunoștința față de omologii săi români pentru buna cooperare și a amintit că, începând din noaptea de luni spre marți, la miezul nopții, controalele la frontieră la punctul de trecere dintre Bulgaria și România urmau să fie ridicate.
La sfârșitul anului trecut, guvernul bulgar anunțase suspendarea funcționării punctelor de trecere a frontierei la granițele cu România și Grecia, în urma intrării depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, precum și adoptarea unei decizii de introducere a controalelor temporare la granița cu România. Decizia fusese luată în baza unei declarații cvadripartite semnate în noiembrie 2024 de Austria, România, Bulgaria și de președinția Consiliului UE, deținută în acel moment de Ungaria, care prevedea menținerea unor controale la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria pentru cel puțin șase luni. În noaptea de luni spre marți, acest termen de șase luni a expirat.
'Acesta este încă un pas înainte către realizarea liberei circulații a persoanelor și mărfurilor între România și Bulgaria. Desigur, statutul de membru deplin aduce și beneficii. Dincolo de libera circulație, aceasta deschide calea pentru o mai bună dezvoltare economică, o creștere a Produsului Intern Brut al Bulgariei, precum și o creștere a turismului', a mai spus ministrul bulgar, citat de BTA.
În opinia lui Mitov, cea mai importantă realizare este îmbunătățirea cooperării cu Grecia, România și Turcia, precum și sporirea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene și prevenirea trecerii ilegale a frontierelor de către migranți. Mitov a declarat că se așteaptă ca această cooperare să continue și să se dezvolte pozitiv în viitor.
'În acest fel, vom putea îmbunătăți prosperitatea noastră, a cetățenilor țărilor noastre și a Uniunii Europene în ansamblu. De asemenea, sper să ne consolidăm securitatea strategică', a concluzionat Mitov.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!