Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

România, aderare deplină în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Klaus Iohannis: "O decizie așteptată prea mult timp de către noi toți"

Klaus Iohannis / Foto: Profimedia
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia

Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, 12 decembrie, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.

România intră în Schengen cu drepturi depline începând cu 1 ianuarie 2025. Același lucru este valabil și pentru Bulgaria.

Preşedntele Klaus Iohannis a declarat că România este în Schengen cu drepturi depline, spunând că este o decizie aşteptată prea mult timp de către noi toţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Şeful statului a declarat că, în acest proces, ţara noastră a înfruntat obstacole, fiind "de mult timp pregătită tehnic" pentru aderarea completă la spaţiul de liberă circulaţie europeană. Iohannis a spus că s-a implicat "personal" în "nenumărate discuţii" pe această temă.

"Decizia de azi este o confirmare clară a unei realităţi - locul României este în spaţiul Schengen în baza performanţelor şi angajamentului nostru", a arătat el.

Klaus Iohannis, după ce s-a anunțat aderarea deplină a României la Spațiul Schengen

"În această dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic – și vreau să evidențiez aici în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârșit, de un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România. Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.

Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre.

Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen. Pentru a înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Am purtat, în acest sens, nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să își exprime susținerea pentru noi.

Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru. Vreau să felicit toate instituțiile implicate în acest amplu efort și să le mulțumesc pentru munca depusă și perseverența în susținerea activă a acestui demers pe parcursul tuturor acestor ani. Mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut în acest proces complex. România va continua să acționeze responsabil pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale. România este și va rămâne o țară proeuropeană. Totuși, în ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european.

Cetățenii au nemulțumiri și sunt îndreptățiți să ceară mereu mai mult și mai bine de la clasa politică din țara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele. Sigur că Uniunea Europeană poate să funcționeze mai bine și evident că politicienii români trebuie să fie încă și mai implicați pentru a obține pentru țara noastră cât mai multe beneficii care rezultă din apartenența noastră europeană. Dar, de câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, și de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”.

Ne dorim mai multe libertăți, nu mai multe restricții, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puțină. Așadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre. România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs", a transmis președintele Klaus Iohannis în discursul său de la Cotroceni.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
paleologu digifm
Cum vede Theodor Paleologu cultura, politica și provocările României...
Prague,,Czechia,-,7,20,2024:,Smartphone,On,Surface,Showing
„Vot pentru Adeline”, o nouă tentativă de fraudă ce vizează conturile...
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi...
Pe aceeași temă
elena lasconi
Elena Lasconi: "Klaus Iohannis, chiriaș ilegal la Cotroceni de 23 de zile"
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 04 Dec 2024
Premierul Ciolacu: „Integrarea totală a României în Schengen va aduce economiei impulsul masiv...
Cătălin Predoiu
Cum l-a convins Cătălin Predoiu pe Gerhard Karner că România e pregătită să intre deplin în...
romania in schengen
Românii pot circula liber şi pe rutele terestre, de la 1 ianuarie 2025, în ţările din...
Te-ar putea interesa și
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Klaus Iohannis: „Crăciunul, o sărbătoare a generozităţii şi a compasiunii, a renaşterii...
elena lasconi
Elena Lasconi, după consultările de 3 minute Klaus Iohannis: "Am fost să-i transmitem că...
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Negocierile pentru ministere și premier nu s-au terminat nici după consultările cu Klaus...
George Simion
AUR nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni. George Simion: "Nu avem ce discuta...
Partenerii noștri
Digi24 „Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în weekenduri”. Un anunț s-a viralizat din cauza cerințelor
„Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în...
DigiSport Care este situația lui Ianis Stoica la Hermannstadt: ”În fiecare zi apare o altă echipă dintr-o altă țară”
Care este situația lui Ianis Stoica la Hermannstadt: ”În fiecare zi apare...
PeRoz Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a spus adevărul despre tatăl ei abia la 17 ani
Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a...
Film Now Toată un zâmbet. Cameron Diaz, la prima apariție pe covorul roșu în cinci ani de zile. Fermecătoare și impresionantă
Toată un zâmbet. Cameron Diaz, la prima apariție pe covorul roșu în cinci...
Digi World Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000 de pași în șapte zile: „Nu mă așteptam să văd vreo diferență”
Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000...
ProFM Cele mai așteptate nunți ale anului 2025. Cine sunt vedetele care s-au logodit și urmează să se căsătorească în acest an
Cele mai așteptate nunți ale anului 2025. Cine sunt vedetele care s-au...
Digi Life Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte...
Homeless,Stray,Cat,Resting,On,Wooden,Bench,In,Park.,Abandoned
Nicuşor Dan: Dispozitive pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, amplasate...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Tiktok
Comisia Europeană asigură că nu intenționează să ceară suspendarea TikTok sau X pentru...
Elena Lasconi
Elena Lasconi, despre decizia lui Ciolacu de a limita timpul de votare pentru românii din...
Election voting for local candidates, Bucharest, Romania - 27 Sep 2020
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale. Când începe perioada electorală și ce...
UN UN CHIEF GENERAL ASSEMBLY 2025 PRIORITIES
Omenirea a eliberat relele unei Cutii moderne a Pandorei, avertizează secretarul general al ONU