Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Ciolacu: Încurajez investitorii vietnamezi să utilizeze şansele oferite de România; comerţul bilateral să se dubleze până în 2030

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu / foto Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că încurajează ca un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări, menţionând că se vizează o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030.

"Am avut azi cu omologul meu vietnamez Pham Minh Chinh o discuţie extrem de constructivă, dublată de cea din plenul delegaţiilor guvernamentale, ambele concentrate pe cooperare economică. Nu ne-am axat mai mult pe ceea ce a fost şi există în prezent, ci mai ales pe ceea ce putem şi vrem să construim mai departe. Am setat un nivel de ambiţie deosebită pentru amplificarea schimburilor comerciale şi pentru facilitarea investiţiilor în proiecte de interes comun. Suntem amândoi convinşi că valoarea schimburilor comerciale nu reflectă adevăratul potenţial al celor două state. De aceea suntem hotărâţi să vizăm o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030", a afirmat Ciolacu, la Forumul de afaceri România - Vietnam, la care a participat împreună cu premierul vietnamez Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România.

Marcel Ciolacu a precizat că doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări se va putea avansa spre obiectivul central bilateral de sprijinire a accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe.

"Evident, interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză. De aceea, încurajez contractele economice susţinute, realizarea de misiuni economice şi întrevederi ale oamenilor de afaceri pentru oportunităţi în comerţ şi investiţi, mai ales că România poate oferi mai mult în domenii precum cel agroalimentar, farmaceutic şi servicii IT&C. Avem perspective excelente pentru acorduri, joint venture între companii româneşti şi vietnameze şi există exemple concrete: construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, proiectul de colaborare în IT cu o investiţie de circa 2 milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto, iar în cercetare Politehnica Bucureşti şi cea din Timişoara vor înfiinţa Universitatea EPT centre pentru pregătirea de specialişti", a adăugat premierul.

Ciolacu a arătat că România este interesată în dezvoltarea parteneriatelor cu partea vietnameză în zona farmaceutică, unde se derulează o colaborare a fabricii Antibiotice Iaşi, adăugând că şi în zona agroalimentară există un potenţial uriaş de dezvoltare a unor proiecte de anvergură, astfel încât să se poată amplifica exporturi de produse şi de animale pe piaţa din Vietnam.

"Îi încurajez pe investitorii vietnamezi să utilizeze şansele deosebite pe care România le oferă şi le va dezvolta în continuare. Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber nu acum să ocolească poarta Mării Negre spre piaţa europeană, mai exact portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare de modernizare şi extindere a portului, care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare. Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa, aflate în plină dezvoltare. De aceea, am semnalat necesitatea încheieri rapide a acordurilor de cooperare între porturile Constanţa şi Galaţi cu porturi din Vietnam, precum Hai Phong. Mi-aş dori ca următoarele evenimente dedicate investiţiilor şi comerţului să aibă loc în oraşe porturi din cele două ţări şi în primul rând în Constanţa", a mai spus prim ministrul Ciolacu.

Potrivit şefului Executivului, premierul vietnamez Pham Minh Chinh s-a implicat personal în realizarea unei donaţii generoase de vaccinuri cu o tehnologie complet nouă de combatere a gripei porcine.

"Sperăm ca aceasta să fie şi baza pentru o producţie comună cu impact major asupra exporturilor de animale şi produse, cât şi pentru exportul de produse farmaceutice. Asemenea gesturi, precum şi cel făcut de România în timpul crizei COVID, ne arată că solidaritatea creează punţi de legătură solide între statele noastre", a adăugat Ciolacu, potrivit Agerpres.ro. 

El a menţionat legătura "absolut specială" pe care premierul vietnamez o are cu România, acesta fiind absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.

"Este un om care nu doar că vorbeşte româneşte, ci şi simte româneşte. Iată, domnul prim ministru revine azi la noi, ca prieten al României, dar mai ales ca lider decis să construiască viitorul unei relaţii de dezvoltare fără precedent pentru naţiunile noastre. Îi sunt recunoscător pentru deschiderea totală arătată astăzi şi îl asigur de tot sprijinul meu şi al Guvernului României pe care îl reprezint", a conchis Marcel Ciolacu.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Veteranilor de Război: „Avem un loc pe care să-l numim acasă...
mircea geoana nato rusia ucraina- george calin
Marcel Ciolacu, "ferm convins" că Mircea Geoană va candida la președinția României: "Ce nu...
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea
Gabriela Firea, despre lupta pentru supremație în PSD: "Sunt mai mult decât onorată de poziția...
Traian Băsescu
Traian Băsescu: "E o clasă politică incompetentă. Comparaţi-l pe Ciolacu cu Năstase. Pe Ciucă...
Te-ar putea interesa și
Coffee,Beans,And,Portafilter.
Cafeaua nu se va ieftini prea curând. Fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone
florin negrutiu 111
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din...
Piedone announces candidacy for the position of Bucharest mayor, Bucharest, Romania - 17 Mar 2024
Reacția lui Piedone la oferta de colaborare lansată de Marcel Ciolacu
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Ronaldo Nazario a luat o decizie radicală
Ronaldo Nazario a luat o decizie radicală
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai