Acum la Digi FM REAMONN - Tonight

CFR și dragostea de... șine! - CFR-iștii ies în stradă. Din nou!

Tren către Otopeni

Noi proteste ale salariaţilor de la CFR sunt anunţate începând cu 16 septembrie. Vor fi pichetări în fiecare săptămână la Ministerul Transporturilor, la Parlament, la Guvern si la Ministerul Finanţelor. Mai grav, mecanicii de locomotivă intră în grevă tehnică. Toţi spun că nu mai au cu ce lucra si că situaţia este critică.

Lansată încă de anul trecut, campania Știrilor DIGI FM „CFR Cifrele dezastrului” a confirmat că autoritățile știu cu ce probleme se confruntă Compania Națională de Căi Ferate. N-au apărut ieri și au tot fost semnalate în ultimii ani de angajații din sistem, de mass-media, de organizații non-profit sau simpli călători. Aproape în fiecare an, angajații de la căile ferate au protestat.

Și anul acesta, la fel ca anul trecut, peste 1000 de ceferiști au cerut, de ziua lor, în stradă investiţii în şine şi în vagoane. 6 federații sindicale au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, pe ai cărui şefi îi consideră vinovaţi de starea proastă a căii ferate. Oamenii au reclamat condiţiile de muncă şi nivelul salarizării, precum şi lipsa acută a materialului rulant. Nu se cumpără trenuri noi și nici nu sunt bani că să fie reparate cele pe care le avem:

„Cerem investiții în calea ferată, în infrastructură, s-o modernizăm! Cerem achiziții de material rulant nou că ne chinuim cu ce avem de acum 60 de ani, comuniste! Dar cât să mai reziste și ele?Trebuie schimbate, achiziționate altele noi!”

 

Alături de protestatari au fost și sindicaliștii. Nu vrem să murim la gară, le-a transmis autorităților Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România:

„Vrem investiții în infrastructura feroviară, vrem material rulant nou pentru că și călătorii români au dreptul să circule cu vagoane și locomotive noi! Au dreptul să circule cu o viteză mai mare, nu cu viteza unei căruțe. Vrem ca Autoritatea de Reformă Feroviară să înțeleagă că, de 3 ani de când s-a înființat, nu a făcut nimic. Vrem investiții! Ceferiștii vor respect! Vor salarii decente, vor statut! Vrem ca prin statut să se prevadă creșterile salariale! Vrem să nu murim la gară, vrem reducerea vârstelor de pensionare la toți salariații care lucrează la siguranța circulației!”, a spus Rodrigo Maxim.

10 ANI DE NEGOCIERI PENTRU STATUTUL ANGAJAŢILOR CFR

La fel ca în urmă cu un an, s-a cerut în stradă îmbunătățirea condițiilor de muncă, dar și adoptarea statutului personalului feroviar aflat în negocieri de peste 10 ani.

Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România:

„Acel statut e în negocieri de peste 10 ani. De 2 ani și jumătate, stă blocat la Comisia de Muncă în Camera Deputaților. Ar mai fi proasta salarizare. Cerem să se găsească soluții și pentru ceferiști. Există o lipsă acută de personal, pentru că nimeni nu mai vrea să lucreze pe salarii mici și în condiții inumane. Cerem, așadar, îmbunătățirea condițiilor de muncă, pentru că în ultimii 15 ani nu s-a făcut nimic în această privință. De menționat că și sistemul în totalitate trebuie reformat și îmbunătățit.”

Între timp, statutul personalului feroviar a trecut de parlament, (coincidență sau nu, în preajma campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare) și a ajuns la președintele Klaus Iohanis pentru promulgare. Numai că șeful statului a trimis proiectul înapoi în parlament.

„Se impune a fi reanalizată de către Parlament atât sub aspectul impactului pe care această îl are asupra sectorului feroviar în ansamblul său, cât şi al modului în care noile dispoziţii se corelează cu alte acte normative. În contextul în care legea urmează să se aplice practic începând cu anul 2020, reanalizarea acestei reglementări, inclusiv sub aspectul impactului economic, este absolut necesară pentru a nu fi în situaţia prorogării succesive a aplicării legii sau, mai grav, în imposibilitatea materializării tuturor drepturilor şi beneficiilor instituite pentru personalul feroviar”, se arată în solicitarea de reexaminare a preşedintelui.

 

Cu alte cuvinte, preşedintele constată că legea transmisă la promulgare instituie o serie de drepturi salariale, drepturi de natură extra salarială şi o serie de facilităţi pentru personalul feroviar, fără o analiză fundamentată a impactului economic al acestor măsuri în piaţa serviciilor feroviare de transport. Cât va mai sta în parlament această lege, nimeni nu știe! Cât despre celelalte revendicări…există promisiuni!

NOI PROMISIUNI CĂ VOM AVEA INFRASTRUCTURĂ MODERNĂ ŞI TRENURI NOI

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 a fost elaborat cu o creștere a veniturilor totale cu 27,52% și a cheltuielilor totale cu 31,18% compania programând o pierdere de 32.788,00 mii lei.

Pierderea provine din reducerea veniturilor din taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI), principalul venit al companiei, care prezintă o scădere în anul 2019 cu 3,78% față de realizările preliminate ale anului 2018. Compania programează un nivel redus al plăților restante cu 7,1% față de nivelul planificat al anului precedent cu nivelul indicelui de creștere a câștigului mediu brut pe salariat recalculate.

De menționat că bugetul CNCF CFR SA a fost aprobat abia pe 30 mai. Când a fost lansat în dezbatere publică, proiectul prevedea suma totală de 4,255 miliarde lei, din care 4,288 miliarde lei reprezentau cheltuielile anului 2019.

Așadar, bani ar fi! Nu suficienți, spun angajații din sistem și sindicaliștii! Destui, se pare, pentru oficialii din minister.

300 de milioane de lei sunt alocați în 2019 pentru întreținerea infrastructurii feroviare, iar pentru reparații capitale 400 de milioane de lei, a anunțat, într-o conferință de presă, la palatul Victoria, ministrul transporturilor Răzvan Cuc.

„Aparte de licitațiile care sunt în desfășurare pe partea de modernizare, anul acesta avem foarte mulți bani, undeva la 300 de milioane de lei pentru întreținerea infrastructurii feroviare, 400 de milioane de lei pentru reparații capitale cât și 450 de milioane de lei alocați pentru dotarea cu utilaje pentru a face lucrări în regie proprie, a spus Cuc.

În deschiderea INFRATRANS 2019, secretarul de stat în ministerul transporturilor, Dragoș Titea a declarat că „pentru prima dată cei de la CFR SA nu se mai pot plânge că nu sunt bani alocați pentru calea ferată”. Peste 300 de milioane de lei sunt prevăzuți în 2019 pentru achiziția de utilaje dedicate reparației căii ferate.

„Anul acesta, pentru prima oară în bugetul ministerului transporturilor au fost aduși cei mai mulți bani. Cei de la CFR Infrastructură nu se mai pot plânge că nu au bani pentru reabilitare de cale ferată, pentru utilaje care vor reabilita calea ferată. Au fost alocați 300 și ceva de milioane de euro pentru aceste achiziții de materiale care reabilitează calea ferată. Și asta nu e tot. Dacă acești bani se vor cheltui, la rectificare, cu siguranță, vor veni și alți bani. Important e să crestem siguranța pe calea ferată.”, a spus Dragoș Titea.

În cadrul aceluiași eveniment, Dragoș Titea a recunoscut că nu a fost creată posibilitatea ca oamenii să vină spre domeniul CFR. „Ar trebui să fim mult mai deschiși pentru acest domeniu frumos”, a spus secretarul de stat în ministerul transporturilor.

„Pentru mine, ca reprezentant al guvernului, este foarte importantă siguranța călătorului. Dar, la fel, importantă este și condiția de muncă oferită astăzi angajaților CFR. Cred că ar trebui să fim alături de acest domeniu important și să punem umărul pentru a reuși să aducem această armată și această infrastructură feroviară la standardele pe care ni le dorim cu toții.”, a mai declarat Dragos Tiţea.

În următorul material dedicat stării infrastructurii feroviare aflaţi câte vagoane au fost modernizate anul trecut şi de ce durează atât de mult modernizarea trenurilor în România.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
1 dec 2023
Extra Matinal: cu România la podcast
Irina Rimes - Necântatele
Petrecere restrânsă cu Irina Rimes și ,,Necântatele”
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Pe aceeași temă
69749116_2775091672525683_767425366334636032_n
CFR și dragostea de... șine! - Nou scandal la CFR! Director demis, ce s-a făcut până acum?
cfr-calatori-696x464
CFR și dragostea de... șine! - Mai puține vagoane și locomotive în 2018
473-004-6IR1636Bv-BucN-BucN-043-1024x480
CFR și dragostea de... șine!
extemporal
Extemporal la educație - Nemulțumiri din sistem versus strategia prezidențială
Te-ar putea interesa și
extemporal
Campanie Știrile Digi FM: Extemporal la Educație - Episodul 1
780x530
Vorbește cu România la Digi FM - Ediția din București
780x530
Vorbește cu România la Digi FM - Ediția din Dobrogea
780x530
Vorbește cu România la Digi FM - Ediția din Moldova
Partenerii noștri
Digi24 O fată de 14 ani care a plecat aseară de acasă în cămașă de noapte și papuci a fost găsită la 60 de kilometri distanță
O fată de 14 ani care a plecat aseară de acasă în cămașă de noapte și...
DigiSport Jucătorii și antrenorul de la FCSB, ”urecheați” după eliminarea din Cupă: ”Un comportament evitant”
Jucătorii și antrenorul de la FCSB, ”urecheați” după eliminarea din Cupă...
PeRoz O elevă de 12 ani, pedepsită la școală din cauza pantalonilor pe care îi purta. Mama fetei a răbufnit: „Cer să se facă o investigație”
O elevă de 12 ani, pedepsită la școală din cauza pantalonilor pe care îi...
Film Now Shannen Doherty, lovită din toate părțile. Înainte să intre în operația pe creier a aflat că soțul o înșela de 2 ani: "M-am simțit trădată și neiubită"
Shannen Doherty, lovită din toate părțile. Înainte să intre în operația pe...
Digi World Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT
Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT
ProFM Oana Matache, detalii despre începutul relației cu Radu Siffredi: „Am trecut prin niște lucruri care ar fi putut să ne afecteze”
Oana Matache, detalii despre începutul relației cu Radu Siffredi: „Am...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
miruna pascu
Miruna Pascu, mama tânărului care a accidentat mortal doi tineri în...
Ultimele știri din matinalii
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre declarația ministrului Agriculturii: „Porcul nu trebuie să fie...
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
Ultimele știri
Chereches-prins-in-Augsburg
Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş a fost respinsă de Înalta Curte...
Ministerul Muncii
Ce este venitul minim de incluziune, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. Anunțul...
Un avion a luat foc în aer/ Profimedia
Un avion a luat foc în aer, la puțin timp după ce a decolat de pe un aeroport din Rusia
Gigi Becali 2
Ce mănâncă Gigi Becali ca să se mențină în formă la 65 de ani: „Dacă nu tai eu vițelul, nu...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate