Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo YOUNG T FT BUGSEY & AITCH - Strike Me A Pose

Ce urmează după tarifele impuse de Trump? Stresul asupra unei economii mondiale aflate deja în dificultate se amplifică

Crystal,Globe,On,Many,Currency,,World,Bank,,Economic,Inflation,Conditions
Datorie globală, economie mondială, bani. Foto: Shutterstock

Cea mai recentă rundă de tarife comerciale ale SUA, prezentată miercuri, va diminua şi mai mult vigoarea unei economii mondiale care abia şi-a revenit din creşterea inflaţiei post-pandemice, o economie îngreunată de datorii record şi neliniştită de conflictele geopolitice, comentează Reuters.

În funcţie de modul în care preşedintele Donald Trump şi liderii altor ţări vor acţiona acum, ar putea fi vorba de un punct de cotitură pentru un sistem globalizat care, până acum, a luat de bună forţa şi fiabilitatea Americii, cea mai mare componentă a sa. Dar în lunile următoare vor prevala pur şi simplu efectele de creştere a preţurilor - şi, prin urmare, de diminuare a cererii - după ce noile taxe vor fi aplicate la mii de bunuri cumpărate şi vândute de consumatori şi companii de pe întreaga planetă.

„O văd ca pe o derivă a economiei americane şi globale către performanţe mai slabe, mai multă incertitudine şi, posibil, îndreptându-ne către ceea ce am putea numi o recesiune globală”, a declarat Antonio Fatas, macroeconomist la şcoala de afaceri INSEAD din Franţa. „Ne îndreptăm către o lume care este mai rea pentru toţi, deoarece este mai ineficientă”, a comentat Fatas, care a fost consultant pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, potrivit News.ro. 

Vorbind miercuri în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a anunţat că va impune un tarif de bază de 10% pentru toate importurile şi a prezentat un tabel care arată taxe mai mari pentru unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai ţării, inclusiv 34% pentru China şi 20% pentru Uniunea Europeană.

Un tarif de 25% pentru automobile şi piese auto fusese deja confirmat anterior.

Trump a declarat că tarifele vor readuce în Statele Unite capacităţi de producţie vitale din punct de vedere strategic.

Având în vedere că producţia globală deja creşte la niveluri sub aşteptări, statisticienii se vor grăbi să calculeze impactul acestei măsuri - o sarcină deloc uşoară, având în vedere că Trump a sugerat în trecut că aceasta ar putea fi doar manevra de deschidere a unor negocieri cu rezultate incerte.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unui eveniment Reuters, că deocamdată nu vede o recesiune globală. Ea a adăugat că Fondul se aşteaptă ca, în scurt timp, să facă o mică „corecţie” în jos a prognozei sale pentru 2025, de creştere globală de 3,3%.

Dar impactul asupra economiilor naţionale va fi foarte divergent, având în vedere spectrul de tarife care variază de la 10 % pentru Marea Britanie la 49 % pentru Cambodgia.

Dacă rezultatul este un război comercial mai amplu, acesta ar avea repercusiuni şi mai mari pentru producători precum China, care ar fi nevoiţi să caute noi pieţe în faţa unei cereri scăzute din partea consumatorilor din întreaga lume.

Iar dacă tarifele vor împinge înseşi SUA spre recesiune, acest lucru va afecta puternic ţările în curs de dezvoltare ale căror destine sunt strâns legate de cele ale celei mai mari economii a lumii.

O „LUME INVERSATĂ”

„Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu rămâne în Statele Unite”, a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie şi ştiinţe politice la Universitatea din California, Berkeley. „Economia este prea mare şi prea conectată la restul lumii prin intermediul comerţului şi al fluxurilor de capital pentru ca restul lumii să nu fie afectat”, a punctat Eichengreen.

Efectele în lanţ pentru factorii de decizie politică din băncile centrale şi guverne sunt, de asemenea, potenţial mari.

O destrămare a lanţurilor de aprovizionare care, timp de ani de zile, au ţinut sub control preţurile pentru miliarde de consumatori ar putea duce la o lume în care inflaţia tinde să fie mai „fierbinte” decât nivelul de 2 % pe care bancherii centrali îl consideră în prezent un obiectiv uşor de gestionat.

Iar economiile cu o creştere mai slabă a producţiei ar face ca guvernele să se străduiască şi mai mult să plătească datoria mondială record de 318.000 de miliarde de dolari şi să găsească bani pentru priorităţile bugetare, de la cheltuielile pentru apărare la măsurile climatice şi asistenţă socială.

Şi dacă tarifele nu vor duce la îndeplinirea obiectivului declarat de Trump de a încuraja întreprinderile să investească în producţia internă din SUA, având în vedere deficitul de forţă de muncă internă cu care se confruntă deja o ţară aproape de ocuparea deplină a forţei sale de muncă?

Unii îl văd pe Trump căutând alte modalităţi de a elimina deficitul comercial global al SUA care îl enervează atât de mult - de exemplu, cerând altora să participe la o reechilibrare a cursurilor de schimb valutar în avantajul exportatorilor americani.

„Vom continua să îl vedem prezentând modalităţi potenţial mai riscante de a face faţă puterii continue a dolarului”, a declarat Freya Beamish, economist şef la firma de strategie de investiţii TS Lombard.

Astfel de măsuri ar putea pune în pericol poziţia privilegiată a dolarului ca monedă de rezervă mondială preferată - un rezultat pe care puţini îl prevăd, fie şi numai pentru că nu există deocamdată alternative reale la dolar.

Cu toate acestea, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat miercuri, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Irlanda, că Europa trebuie să acţioneze acum şi să accelereze reformele economice pentru a concura în ceea ce ea a numit o „lume inversată”.

„Toată lumea a beneficiat de pe urma unui hegemon, Statele Unite, care era angajat într-o ordine multilaterală, bazată pe reguli”, a spus ea despre era post-Război Rece a inflaţiei scăzute şi a comerţului în creştere într-o economie globală deschisă. „Astăzi trebuie să ne confruntăm cu închiderea, fragmentarea şi incertitudinea”, a avertizat Lagarde.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
President Trump returns to the White House
Trump anunţă taxe vamale de 100% asupra filmelor produse în străinătate: Industria...
Donald Trump
Donald Trump nu exclude posibilitatea folosirii forţei militare pentru a controla Groenlanda...
Donald Trump
Donald Trump a stârnit revoltă cu o imagine falsă generată de inteligența artificială, în care...
zelenski (13)
Zelenski crede că Trump vede lucrurile „puţin diferit” de la întâlnirea lor de la Vatican
Te-ar putea interesa și
50th Chaplin Award Celebrating Pedro Almodovar
Pedro Almodóvar îl atacă pe Trump, în timpul unui discurs în Manhattan: „Vei rămâne în istorie...
Donald Trump
Papa Donald? Trump glumește spunând că el ar trebui să fie noul suveran pontif 
Donald Trump
Trump spune că crede că Zelenski este pregătit să renunţe la Crimeea, la începutul unei...
Washington,–,January,30,2025:,President,Donald,Trump,Speaks,At
Mesajul lui Trump către Putin cu privire la Ucraina: „Încetează focul, stai la masa...
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a Kremlinului după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
Prima reacție a Kremlinului după rezultatul obținut de George Simion la...
DigiSport OUT! Primul jucător care pleacă de la Real Madrid, după transferul lui Trent Alexander-Arnold
OUT! Primul jucător care pleacă de la Real Madrid, după transferul lui...
PeRoz După interviul de la BBC, prințul William nu mai are niciun motiv să vorbească cu Harry: „Nu mai există cale de reconciliere”
După interviul de la BBC, prințul William nu mai are niciun motiv să...
Film Now Care sunt celebritățile care nu au vrut să aibă copii și cum și-au justificat alegerea. Keanu Reeves: „Este prea târziu. S-a terminat!”
Care sunt celebritățile care nu au vrut să aibă copii și cum și-au...
Digi World A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital. Afecțiunea rară care i-a afectat mușchii și a dus la probleme cu rinichii
A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital...
ProFM Michael Bolton, sprijinit de familie în lupta cu cancerul la creier: "Vreau să merg mai departe. Simt că mai am multe de făcut"
Michael Bolton, sprijinit de familie în lupta cu cancerul la creier...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, dispus să îşi dea demisia din fruntea Guvernului? Un...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Măriuca, fiica adoptivă a Luminiței Anghel, s-ar fi căsătorit la doar 17 ani/ Foto: Facebook
Măriuca, fiica adoptivă a Luminiței Anghel, s-ar fi căsătorit la doar 17 ani. David Pușcaș...
Cristian Pîrvulescu
Cristian Pârvulescu, după rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale: „România deja...
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Kremlinul comentează rezultatul alegerilor: Românii au fost privaţi de posibilitatea de a vota...
Crin Antonescu, Pro-European Candidate For The Presidency Of Romania, Bucharest - 26 Jan 2025
Crin Antonescu: Îmi pare rău că am eşuat în aritmetica politică. Nu contează să câştigi şi...