Acum la Digi FM LIVE - ON AIR

Bărbatul care a produs atacul armat în Bruxelles s-a filmat după ce a ucis doi oameni. A recunoscut că a acționat în numele Statului Islamic

Atac terorist în Bruxelles/ Profimedia
Atac terorist în Bruxelles/ Profimedia

Două persoane, de naţionalitate suedeză, au murit luni seara într-un schimb de focuri care a avut loc în centrul Bruxelles-ului, potrivit procuraturii, iar Belgia a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel, relatează TF1.  Suspectul atacului este Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, despre care se știe că a fost radicalizat.

După comiterea atacului, individul s-a filmat și a distribuit imaginile pe platforma Facebook, declarând că atacul a fost efectuat în numele Statului Islamic, conform informațiilor furnizate de cotidianul belgian Nieuws Blad.

Nicole de Moor, Secretarul de Stat pentru Azil și Migrație, a confirmat originea tunisiană a bărbatului. În anul 2019, Lassoued a solicitat azil în Belgia, însă cererea sa a fost respinsă în 2020. Potrivit declarațiilor Parchetului Federal, el se afla ilegal în țară și locuia în Schaerbeek.

Lassoued, cunoscut sub pseudonimul "Slayem Slouma" pe platformele de socializare, a postat un videoclip luni seara, în timpul atacului, în care, vorbind în limba arabă, afirma că a "ucis trei necredincioși" (în realitate, doi au fost uciși, iar unul a fost grav rănit). Bărbatul tunisian în vârstă de 45 de ani se prezintă ca fiind un "războinic pe drumul către Allah".

„Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum”, a declarat suspectul în videoclipul postat pe rețeaua de socializare.

Imaginile care au circulat pe rețelele de socializare la scurt timp după atac arată cum presupusul autor al împușcăturilor fatale se plimbă pe străzile din Bruxelles cu scuterul său și strigă „Allahu Akbar”. 

Cu puțin timp înainte de atac, Lassoued ar fi distribuit un alt videoclip cu mesajul „de dragul Cărții lui Dumnezeu, sufletele și sângele sunt sacrificate”. Cu toate acestea, nu este clar dacă este vorba de tunisian. De exemplu, persoana din videoclip poartă un tricou de fotbal și își ascunde fața sub o eșarfă. Se spune că videoclipul a fost filmat în sufrageria casei lui și imaginile au fost postate la ora 19:29. Al doilea videoclip, cel în care revendică atacul, e postat 6 minute mai târziu. În el, bărbatul spune că a comis atacul în numele Statului Islamic 

Luni seara târziu, poliția a percheziționat o casă din Schaerbeek. Se spune că Abdesalem L. a ajuns cu un scuter la Saincteletteplein, în Bruxelles, luni, la 19:15. A coborât, a scos o armă dintr-o cutie de carton și a tras în trei persoane. Apoi a plecat din nou pe același scuter, strigând „Allahu Akhbar”.

Anterior, tunisianul și-a arătat solidaritatea cu palestinienii din Fâșia Gaza, pe rețelele de socializare, și a postat, de asemenea, un mesaj în care vorbea despre uciderea unui băiețel palestinian de 6 ani în Statele Unite: „Ei au numit uciderea unui copil în America cu 26 de lovituri de cuțit o crimă brutală pentru că era musulman. Dacă el ar fi fost creștin și ucigașul ar fi fost musulman, ar fi numit asta terorism”.

Potrivit informațiilor sursei citate, bărbatul este căsătorit și este tatăl unei fiice. Potrivit diverselor surse, soția sa a sunat la poliție luni seară, după ce a văzut videoclipul online.

Suspectul în atentatul de la Bruxelles este căutat în continuare, anunţă premierul Alenxader de Croo

Autorităţile belgiene îl căutau în continuare, marţi, pe bărbatul care a ucis cel puţin două persoane în stradă, la Bruxelles, luni, într-un atentat terorist ”laș”, a anunţat într-o conferinţă de presă premierul belgian Alexander De Croo, relatează BFMTV.

Suspectul, un bărbat de origine tunisiană care se afla ilegal” în Belgia ”nu a fost arestat încă”, a anunţat şeful Guvernului. Întrucât suspectul este căutat în continuare, autorităţile ”au decis să ridice alerta la nivelul 4 (maximum) în toată regiunea Bruxelles-Capitale”, a anunţat Alexander De Croo.

Prezenţa poliţiei în regiunea Bruxelles urmează să fie ”consolidată” prin ”măsuri de securitate consolidată” în locuri ”sensibile”, în principal cu legătură cu comunitatea suedeză.

”Cerem oricărei persoane prezente în capitală să dea dovadă de o vigilenţă maximă”, a îndemnat Alexander De Croo.

”Acest atentat teribil” a avut loc luni seara, în apropiere de Place Sainctelette, pe bulevardul Ypres, la mai puţin de doi kilometri de centrul istoric al Bruxelles-ului.

Două persoane de naţionalitate suedeză au fost ucise de către un bărbat înarmat care a fugit pe un scuter. Parchetul federal, însărcinat cu dosarul, a preluat ancheta. Este căutat un singur bărbat, potrivit primelor elemente.

”Este vorba despre un bărbat de origine tunisiană, aflat într-un sejur ilegal în ţara noastră”, a precizat Alexander De Croo.

”Acest bărbat a atacat doi suedezi. El i-a împuşcat cu o armă de război. O a treia persoană este, pentru moment, grav rănită şi este pe cale de a se restabili”, a anunţat el.

Cele două victime erau suporteri ai echipei naţionale a Suediei care juca, pe Stadionul Roi Beaudoin, împotriva echipei naţionale a Belgiei, în cadrul eliminărilor în vederea Campionatului Europei 2024. Meciul, suspendat la pauză, a fost până la urmă întrerupt.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a denunţat un ”atentat abject”, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat un ”atac terorist islamist”.

Franţa a anunţat o consolidare a controalelor la frontieră.

Atac terorist în Bruxelles/ Profimedia

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Un bărbat din Gorj a fost agresat, după ce a filmat două persoane care încărcau lemnul din...
Atac armat la o sală de concerte din Rusia / Profimedia Images
Rusia susţine că atacul de la sala de concert a provocat un salt în recrutarea în armată...
Atac armat la o școală de lângă Helsinki/ Profimedia
Atac armat la o școală de lângă Helsinki. Trei elevi au fost răniţi, iar un suspect minor a...
atac moscova
Atac armat la Moscova. Doi suspecţi au călătorit fără probleme între Rusia și Turcia
Te-ar putea interesa și
Atac armat la o sală de concerte din Rusia (8)
Atac la Moscova. Bilanţul victimelor a ajuns la 137 de morţi, dintre care trei sunt copii
Atac armat la o sală de concerte din Rusia / Profimedia Images
Patru suspecţi în atacul de la Moscova au fost arestaţi. Bilanţul persoanelor decedate a...
Terrorist attack in the Crocus City Hall concert hall.
Peste 60 de morţi în atacul armat de la o sală de concerte din Moscova, revendicat de Statul...
Atac armat în Atena/ Profimedia
Atac armat la sediul unei companii de lângă Atena. Patru persoane, printre care și atacatorul...
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Vin după Florinel Coman în România: urmează negocierile decisive! Gigi Becali are cu totul alt plan
Vin după Florinel Coman în România: urmează negocierile decisive! Gigi...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj