Acum la Digi FM Digi FM DUA LIPA - Training Season

Audio Exclusiv Digi FM - Alin Șerbănescu, CNAIR, despre podul de la Brăila: Fără panglică la inaugurare și fără taxe timp de 5 ani

default
Inquam / George Călin

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, supranumit și Golden Gate-ul românesc, va fi deschis circulației astăzi.

Este cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, cu o lungime de aproape 2 kilometri, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră. Înălţimea turnurilor este de aproximativ 193 metri de la partea superioară a fundaţiei, iar podul are 3 deschideri.

50 de senzori instalați pe pod în puncte esențiale vor înregistra permanent starea obiectivului, iar construcția este proiectată să aibă o durată de viaţă de 120 ani, spune la Matinalii Digi FM purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

„Așa este proiectat, 120 de ani, oțelurile sunt oțeluri speciale. S-a folosit tot ce se putea folosi mai bun la acest pod. Este adevărat că este pe varianta scurtă în zona Tulcea până la Măcin, dar până la sfârșit anului se va finaliza întregul proiect și se va merge până la Jijila. Pe cine ajută? Păi, în primul rând, este prima legătură din istoria României, rutieră, între județul Tulcea și județul Brăila. Și de aici, vă dați seama, cetățenii din Tulcea vor avea acces la o cale rutieră modernă spre Muntenia, spre Moldova și spre alte direcții.”, spune Alin Șerbănescu.

00:00

Fără panglică la inaugurare

Podul a costat jumătate de miliard de euro, iar lucrările s-au terminat cu doi ani întârziere. La inaugurare participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Nu se va tăia însă nicio panglică, susține Alin Șerbănescu:

„Este nu doar meritul nostru, este și meritul constructorilor, care cu bune și cu rele, să spunem așa, au reușit să finalizeze. Avem și întârzieri de contract, avem și litigi cu constructorul, dar această parte juridică nu trebuie să afecteze bucuria cetățenilor. Știți că noi, în general, deschidem astfel de obiective de infrastructură discret. Ăsta este șablonul nostru.”

Matinalii Digi FM: Aveți o panglică atât de mare ca să încapă fiecare cu foarfeca?

Alin Șerbănescu: Aici ne-am impus punctul de vedere fără panglici, deci nu avem.

00:00

Primele mașini vor putea circula de la ora 13, cu restricție de viteză de 80 de kilometri la oră, anunță centrul Infotrafic.
Iar noaptea, în intervalul orar 21.00 - 06.00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată, până pe 30 noiembrie. În weekend-uri și sărbători legale circulația rutieră va fi deschisă și noaptea.

Pentru primii 5 ani nu se plătește nicio taxă pentru traversare

Deși podul este prevăzut cu trotuare, el nu va fi deschis circulației pietonale, spune la Matinalii Digi FM, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu. Excepție fac competițiile sportive, precum maratoane sau tururi de ciclism

„Se poate trece și pietonal, se poate trece și cu bicicleta ca structură, dar având în vedere înălțimea, specificul zonei, pentru că aici vântul este destul de puternic la înălțime, perioade cu ceață, am luat decizia să nu permitem tranzitul pietonal sau tranzitul cu biciclete, decât în situații excepționale. De exemplu, dacă ai o competiție sportivă care presupune fie maraton, fie turul ciclist, atunci, inclusiv cu aprobarea poliției, putem să permitem, pentru că nu există nici un risc, dar să treci de vorba aia, treci de dimineață până seara cu bicicleta și să te supui unor riscuri, am zis că nu vrem să ni-l asumăm. De altfel, și Brooklyn Bridge, care este folosit, de exemplu, când se vorbește de mers cu bicicleta, știți că este deschis doar ziua și doar în anumite perioade, tot din cauza înălțimii și specificului.”, a declarat acesta.

00:00

Podul de la Brăila este cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România și cea mai mare investiție de infrastructură din ultimii 30 de ani, cu o lungime de aproape 2 kilometri, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră. Construcția este proiectată să aibă o durată de viaţă de 120 ani.

În primii cinci ani nu se va percepe nicio taxă pentru traversare sa:

„Pentru primii 5 ani nu se plătește nicio taxă, n-aș zice neapărat că e un cadou, este practic un lucru firesc. Fiind din fonduri europene, din start, din momentul în care ni s-au acordat acești bani europeni, a existat această condiție ca o perioadă de 5 ani minim să nu se plătească taxele de trecere.”

00:00

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Partenerii noștri
Digi24 Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini...
DigiSport Un antrenor din Premier League a întrebat de Gigi Becali
Un antrenor din Premier League a întrebat de Gigi Becali
PeRoz „Iubitul meu m-a părăsit ca să se întoarcă la fosta lui!” Cum s-a răzbunat o tânără e incredibil: „Ai nevoie de un terapeut bun”
„Iubitul meu m-a părăsit ca să se întoarcă la fosta lui!” Cum s-a răzbunat...
Film Now Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe răni pe față
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai bună variantă!”
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Natalia Barbu 434769414_18427155949037203_9036576447829300971_n
Eurovision 2024: Natalia Barbu reprezintă Moldova cu piesa „In The Middle”
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Flags,Of,Russia,,Ukraine,And,Britain,The,Concept,Of,Tense
Moscova ameninţă să lovească ţinte britanice în Ucraina, în cazul în care Kievul folosește...
trump (24)
Trump face încă un pas către arest după ce a recidivat și a atacat verbal martorii şi juraţii...
Aerial,View,Of,Rai,,Radio,Televisione,Italiana,Tower,In,Milan.
Jurnaliştii de la RAI, televiziunea publică din Italia, fac grevă pentru a-şi apăra libertatea...
Bernard Pivot
Prezentatorul şi scriitorul Bernard Pivot, care a făcut milioane de francezi să citească...