Acum la Digi FM BRUNO MARS - Just the way you are

30 de zile din '89 - Episodul 10

Polonia

04.06.1989 – Alegeri aproape libere în Polonia

Deși este greu de crezut în ziua de astăzi, în anul 1989, comuniștii români se pregăteau de alegeri. Mandatele aleșilor in Marea Adunare Națională aveau să se termine în primăvara următoare, iar populația trebuia să se prezinte la urne, ca de obicei, în proporție de 99.9%. Alegerile în România era o simulare ordinară a democrației. Din cinci în cinci ani, românii își trimiteau reprezentanții în Marea Adunare Națională, reprezentanți comuniști, firește. Ajunși acolo, deputații alegeau, tot la cinci ani, președintele statului. Cum nimeni nu concura cu Ceaușescu, nici nu mai conta cine este ales în Marea Adunare Națională.

Pe 4 iunie 1989, altfel de alegeri aveau loc în Polonia. Conform acordului semnat, cu două luni în urmă, între Solidaritatea și comuniști, polonezii erau chemați la urne pentru primele alegeri semilibere. Semilibere pentru că aproape două treimi din Sejm, Camera Deputaților, erau rezervate Partidului Muncitoresc Unit din Polonia, celelalte formațiuni politice, intrate în legalitate pe 4 aprilie, urmând să se bată pentru 35% din mandate. Neștiind că îi va costa foarte mult, comuniștii au decis ca pentru Senat, primul Senat de după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, toate formațiunile să aibă șase egale.

După o campanie electorală în care contracandidații comuniștilor au avut acces limitat la televiziunea națională, rezultatul a fost năucitor pentru oamenii generalului Jarujelski, șeful statului polonez. 99 din cele 100 de mandate din Senatul Poloniei au fost câștigate de Solidaritatea lui Lech Walesa, iar unul de un candidat independent. Practic, niciun comunist nu ajungea în principalul for legislativ al țării!

Avea, însă, să mai treacă ceva vreme până când comuniștii polonezi, majoritari în Sejm, vor împărți puterea cu Solidaritatea. Ba chiar o vor și pierde în favoarea acesteia.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Alte videouri
florin negrutiu 780x440-1
„Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”
Youtube covers 1280x720 px Negruțiu
E sarmaua a românilor sau nu prea?
florin negrutiu 780x440-1
"Statul nu trebuie să ne ajute, dar nici să ne încurce": Florin Negruțiu despre...
780x440 - 2
Recomandări culinare, cu Radu Paraschivescu
Ultimele știri
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
transplant (1)
Al doilea transplant de rinichi de porc la o persoană în viaţă, realizat în SUA. Pacienta a...
Smiley
Smiley, reacție după ce Dinu Maxer s-a arătat deranjat de titlul piesei „S-a furat mireasa”...
Pâine/ Shutterstock
Care este cea mai bună pâine. Anunțul făcut de un medic specialist gastroenterologie: „Ar...