Acum la Digi FM Benson Boone - Beautiful Things

Studiu: 4 din 10 români se tem că se vor infecta cu COVID-19 în perioada următoare

Femeie se uită cu teamă pe fereastră, agresată, victimă, frică, izolare la domiciliu, carantină, abuzată

Românii nu arată foarte mult optimism în privința evoluției epidemiei de COVID-19. Asta arată un studiu efectuat online, în perioada 19-25 martie de compania de market research 4Service Group România, pe un eșantion de 1564 de români, cu vârste cuprinse între 18 și 65+ ani, din mediul urban și rural.

Peste 92% dintre români spun că sunt îngrijorați sau chiar foarte îngrijorați pentru ei și cei dragi în această perioadă și numai 3% dintre respondenți au declarat că nu-și fac niciun fel de griji în această privință. Gradul de îngrijorare al românilor crește direct proporțional cu vârsta lor. Totuși, cei din orașele mici, sub 50.000 de locuitori, sunt mai relaxați comparativ cu cei din București sau orașele mari. Într-o comparație pe regiuni, maramureșenii și bănățenii sunt cel mai puțin îngrijorați de modul în care evoluează epidemia.

Românii se declară bine informați și spun că aplică măsurile de prevenire

Românilor le place fie la curent cu evoluția lucrurilor. 62% dintre ei se consideră destul de bine informați cu privire la epidemie, în timp ce o treime au declarat că sunt chiar foarte bine informați. Cele mai mari procente s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani.

Televizorul rămâne cea mai importantă sursă de informare pentru români în această perioadă, fiind menționat de peste 71% dintre respondenți. Este urmat de canalele oficiale folosite de autorități și social media. Site-urile de presă ocupă locul patru, urmate de opiniile medicilor și ale prietenilor, rudelor sau cunoștințelor. Cele mai mici procente se înregistrează în cazul radioului. Dacă TV-ul este utilizat de toate categoriile de vârstă, platformele de social media sunt preferatele tinerilor între 18-24 de ani. Site-urile de presă sunt urmărite în special de persoanele din categoria de vârstă 25-34 de ani. Îngrijorător este că opiniile medicilor și mesajele autorităților sunt cel mai puțin luate în seamă de tinerii de până la 25 de ani. În ceea ce privește distribuția pe orașe, bucureștenii folosesc cele mai multe surse pentru a se informa.

Conform studiul 4Service Group, românii se declară foarte familiarizați inclusiv cu măsurile de prevenire comunicate de autorități. Peste 73% dintre ei spun că le cunosc foarte bine și le aplică, în timp ce 22% au răspuns că sunt oarecum familiarizați cu acestea. 3 din 100 de români declară că le cunosc foarte puțin.

Printre măsurile de prevenire aplicate cel mai des de români se numără spălarea cât mai des a mâinilor, amintită de peste 94% dintre respondenți, evitarea locurilor aglomerate sau a cozilor și mulțimilor (89%), folosirea produselor de dezinfectare (86%), evitarea ieșirilor din casă (71%), purtarea măștilor de protecție (40%) și lucrul de acasă (22%). De asemenea, aproape un sfert dintre respondenți au declarat și că se roagă zilnic.

4 din 10 români cred că e foarte posibil să se îmbolnăvească în perioada următoare

5 din 10 români sunt de părere că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni. 12% dintre ei consideră că starea actuală de lucruri s-ar putea extinde chiar mai mult de 6 luni, în vreme ce un sfert dintre cei chestionați au spus că nu pot estima cât timp vor dura problemele actuale. Cercetarea efectuată de 4Service mai arată că optimismul românilor este invers proporțional cu vârsta. În general, tinerii sunt de părere că actuala stare de lucruri va dura mai puțin, în timp ce respondenții cu vârste peste 65 de ani sunt mult mai pesimiști.

Totodată, peste 43% dintre respondenți sunt de părere că numărul de cazuri confirmate de coronavirus va crește exponențial. Aproape 30% cred că rata de creștere a îmbolnăvirilor va crește constant, dar liniar. Doar unul din 10 români mai crede că autoritățile vor reuși să țină sub control numărul de cazuri și numai 3 din 100 de români estimează că numărul de infecții va scădea în perioada următoare.

Părerile sunt împărțite aproape egal în privința posibilității de îmbolnăvire de Covid-19. Mai exact, 45% dintre români se tem că pot contracta virusul în perioada imediat următoare. Cei mai pesimiști sunt bătrânii. Aproape 7 din 10 persoane cu vârste de peste 65 de ani sunt de părere că se pot îmbolnăvi în perioada următoare. În plus, mai mult de un sfert dintre români consideră iminentă o criză a sistemului de sănătate, în timp ce 60% dintre ei se așteaptă la o criză economică majoră. Doar 6% dintre respondenți cred că lucrurile vor reveni la normal în perioada de după epidemie, mai arată chestionarul realizat de 4Service Group.

Aproape 25% dintre români nu au economii care să le permită să treacă cu bine de criză

Din păcate, epidemia Covid-19 a prins aproape un sfert dintre români fără bani puși deoparte pentru situații de urgență. Mai exact, 24% dintre respondenți au declarat că nu au niciun fel de economii, în special cei din Maramureș și Dobrogea. 8% dintre ei au economii care le-ar putea asigura confortul financiar pentru aproximativ două săptămâni. 18% ar putea rezista maximum o lună, în timp ce 22% estimează că economiile le-ar ajunge pentru 1-2 luni. Cei mai mulți români, 28%, spun însă că economiile pe care le au le pot asigura confortul financiar pentru mai mult de 2 luni.

Puțini români s-au pregătit cu provizii de mâncare sau lucruri necesare în casă. Cei mai mulți, 37%, au provizii doar pentru 1-2 săptămâni. 35% dintre ei au provizii pentru câteva zile, în timp ce aproape 16% dintre cei chestionați spun că nu au făcut deloc provizii, mai ales persoanele din mediul rural. Doar 11% dintre români s-au pregătit cu provizii pentru mai mult de 3-4 săptămâni, în timp ce mai puțin de 1% declară că au provizii pentru mai mult de 2 luni.

În privința reaprovizionării, peste jumătate dintre respondenți declară că vor face acest lucru o dată la câteva zile, în timp ce 33% intenționează să se reaprovizioneze la un interval de 1-2 săptămâni. Cei mai mulți români conștientizează pericolul aglomerărilor din marile lanțuri de retail. Astfel, 43% dintre români spun că vor merge la cumpărături doar în magazinele mici, de cartier. Sondajul 4Service România mai arată că un procent deloc de neglijat, peste 37% se vor îndrepta spre supermarketuri sau hypermarketuri pentru reaprovizionarea cu cele necesare, în timp ce aproape 14% vor face cumpărăturile atât online, cât și din magazine. Doar 6 din 100 de români vor cumpăra cele necesare exclusiv online, fiind vorba în special de persoane între 35-44 de ani, preponderent din capitală.

Majoritatea angajaților spun că firmele la care lucrează sunt afectate și se tem pentru locurile lor de muncă

În ceea ce privește locurile de muncă, 58% dintre respondenți spun că își desfășoară activitatea în condiții speciale, precum lucrul de acasă, program redus, eliminarea activității cu publicul, program flexibil sau defalcat. 4 din 10 salariați consideră că măsurile luate de angajatorii lor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, sunt corecte și eficiente. 34% dintre angajați sunt însă de părere că măsurile luate au doar efecte limitate, în timp ce 12% consideră că sunt ineficiente. O foarte mică parte, de 1%, se plâng că la locul de muncă măsurile s-au luat doar pe hârtie sau chiar deloc, mai arată datele obținute de 4Service Group.

Tinerii între 18-24 de ani, în special din București și orașele mari par a fi cei mai încrezători în privința eficienței măsurilor luate de angajatori. De cealaltă parte, în zone precum Moldova, Oltenia sau Banat, măsurile luate sunt percepute negativ, fiind considerate mai degrabă ineficiente. Mai mult de jumătate dintre angajați nu pot estima cât timp vor lucra în condiții speciale.

Pe de altă parte, mai mult de 83% dintre angajații din mediul privat consideră că această situație le va afecta compania în care lucrează și implicit locul de muncă. Doar 7% spun că firmele lor nu sunt deloc afectate, sau se află chiar într-o situație favorabilă. Românii se tem și pentru siguranța locurilor de muncă. Peste 69% dintre ei spun că sunt îngrijorați sau chiar foarte îngrijorați să nu-și piardă job-ul. Procente similare apar și în cazul unui membru al familiei. Doar 17% au declarat că nu-și fac nicio grijă în această privință.

În privința atitudinii antreprenoriale, 88% dintre români nu ar face niciun fel de investiție în această perioadă. Cei care ar fi totuși dispuși să profite de eventuale oportunități, ar alege să investească preponderent în imobiliare. Topul este urmat de acțiuni și obligațiuni, aur și artă. Imobiliarele sunt preferate de cei între 55-64 de ani, aurul de categoria 45-54 de ani, arta de categoria 35-44 de ani, în timp ce tinerii sub 35 de ani ar opta mai mult pentru acțiuni sau obligațiuni.

Studiul a fost efectuat de agenția de market research 4Service Group România, în intervalul 19-25 martie, în mediul online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1564 de respondenți, din mediul urban și rural, cu vârste cuprinse între 18-65+ ani. Chestionarul are un interval de încredere de 98% și o marjă de eroare de 2.94%.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Japonezii vor avea acelaşi nume de familie peste 500 de ani/ Shutterstock
Japonezii vor avea acelaşi nume de familie peste 500 de ani, potrivi unui studiu. Care este...
Lup/ Profimedia
Lupii mutanţi de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer, potrivit unui studiu
Incendii devastatoare pe planetă, Terra arzând cu foc, flăcări, schimbări climatice dezastruoase, catastrofă de încălzire globală
Un nou studiu arată că încălzirea globală a început mai devreme decât se credea până acum
Young,Ill,Female,Have,A,Cough,And,Sore,Throat,In
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași, îngrijorat de primul pacient cu coinfecție...
Te-ar putea interesa și
Coronavirus SARS-CoV-2 cu mutații de COVID-19
Medicii au descoperit primul caz de paralizie a corzilor vocale cauzat de virusul care...
Medic, doctor eliberează unui pacient concediu medical, rețetă, tratament, prescripție, anamneză, discută de boală, bolnavi, afecțiuni, medicină, cabinet
Concediul medical al bolnavilor de Covid-19 nu se va mai plăti 100%, ci doar 75%. Se sistează...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 ce dă COVID-19 în Italia
Numărul de cazuri de Covid-19, în continuare în creștere, în România. Peste 11.000 de persoane...
Coronavirus SARS-CoV-2 cu mutații de COVID-19
OMS solicită Chinei accesul nerestricţionat pentru a determina originile COVID-19
Partenerii noștri
Digi24 O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
DigiSport Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu...
PeRoz Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație
Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat...
Film Now Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr
Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat în ziua nunții: "Aveam o rană cât un ou în mijlocul frunții"
Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate”...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
transplant (1)
Al doilea transplant de rinichi de porc la o persoană în viaţă, realizat în SUA. Pacienta a...
Smiley
Smiley, reacție după ce Dinu Maxer s-a arătat deranjat de titlul piesei „S-a furat mireasa”...
Pâine/ Shutterstock
Care este cea mai bună pâine. Anunțul făcut de un medic specialist gastroenterologie: „Ar...
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...