Bernie Ecclestone şi-a vândut ampla colecţie de monoposturi de Formula 1 lui Mark Mateschitz, pentru o sumă nedezvăluită, într-o afacere care-i expune pe cei doi în spaţiul public, a confirmat, vineri, fostul conducător al Formulei 1, citat de Reuters.
Mark Mateschitz, 32 de ani, este fiul defunctului miliardar austriac Dietrich Mateschitz, care a fost fondatorul echipei Red Bull şi un prieten apropiat al lui Ecclestone.
Cele 69 de monoposturi datează de la debutul campionatului de Formula 1 din 1950 şi includ maşini care au fost conduse de campioni ca Alberto Ascari, Mike Hawthorn, Niki Lauda, Nelson Piquet şi Michael Schumacher.
Mass media britanică a evaluat aceste maşini la circa de 500 de milioane de lire sterline.
''Acestea au ajuns la o casă bună, care este cel mai important lucru despre care am vrut să mă asigur'', a spus Ecclestone, 94 de ani, pentru Reuters prin telefon, transmite Agerpres.
''Le vor prezenta undeva, într-un muzeu, astfel încât oamenii să poată să le vadă, aşa cum nu s-a întâmplat până acum'', a precizat fostul şef al Formulei 1.
''Este bine. Sunt mai mult decât fericit în legătură cu locul unde au ajuns. Nu le-aş fi vândut chiar aşa oricui dacă nu ştiam unde urmează să ajungă. Vor amenaja ceva similar unui muzeu şi acolo vor fi aşezate'', conform lui Bernie Ecclestone, care a explicat că a existat interes din partea a numeroase persoane, dar care în mare parte erau ''oameni nepotriviţi''.
Cotidianul The Daily Mail l-a citat pe Mateschitz spunând că această colecţie va fi ''păstrată cu grijă, extinsă de-a lungul anilor şi în viitorul apropiat va fi accesibilă publicului la o locaţie potrivită''.
Monoposturile au fost depozitate într-un hangar sigur la aerodromul Biggin Hill din sudul Angliei şi nu au fost accesibile publicului, cu excepţia unor prezentări individuale la curse.
Una dintre maşinile de referinţă este modelul controversat Brabham BT46B ''maşina ventilator'', denumită după forţa uriaşă pe care o genera în spatele său, pe care austriacul Niki Lauda a condus-o spre victorie în Suedia în 1978 înainte ca acesta să fie retrasă.
Colecţia de maşini Ferrari include modelul 375F1 pe care pilotul Ascari l-a condus când a câştigat Marele Premiu al Italiei din 1951, maşina cu care Hawthorn a câştigat titlul în 1958 şi maşina lui Schumacher din 2002.
''După ce le-am strâns şi le-am deţinut pentru atât de mult timp, vreau să ştiu unde au ajuns şi să nu le las soţiei mele să se ocupe de ele când nu sunt în preajmă'', a spus Ecclestone când a anunţat pentru prima dată, în decembrie, că maşinile din colecţia sa sunt de vânzare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!