Linguşitor cu Donald Trump, secretarul general al NATO, Mark Rutte, poate fi şi sarcastic. El i-a răspuns cu un astfel de ton ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a profeţit, la sfârşitul lunii iunie, că decizia membrilor Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a-şi majora cheltuielile pentru apărare „va duce la prăbuşirea acestei organizaţii”, scrie Le Figaro.
„Serghei Lavrov este şeful diplomaţiei ruse de la naşterea lui Iisus Hristos. Şi de atunci nu a ieşit nimic constructiv din gura lui. Aşadar, să nu-i acordăm prea multă atenţie”, a declarat cu sarcasm Mark Rutte într-o intervenţie la Fox News, potrivit News.ro.
Diplomat rus ocupă funcţia de ministru al afacerilor externe din 2004 şi este cel mai longeviv ministru de externe rus al Moscovei de la Andrei Gromîko în timpul Uniunii Sovietice.
Acest tip de frază ar fi putut foarte bine să fie interpretat ca un „deepfake”, rezultatul inteligenţei artificiale. Totuşi, în contextul războiului din Ucraina, totul este adevărat, scrie Le Figaro. Videoclipul, distribuit pe reţelele sociale, a fost postat şi de postul de televiziune american apropiat preşedintelui Trump pe canalul său de YouTube.
Replica de la Moscova nu s-a lăsat aşteptată. „Lavrov a lucrat atâţia ani cu un rost, din moment ce l-a făcut pe secretarul general al NATO să-şi amintească despre Iisus Hristos”, a comentat pentru TASS purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Ţările NATO s-au angajat la summitul de la Haga să-şi crească substanţial cheltuielile militare, o „mare victorie” revendicată de Donald Trump. În declaraţia finală, ţările membre promit să investească 5% din produsul intern brut (PIB) anual în securitate până în 2035. Mai precis, aliaţii doresc să aloce „cel puţin 3,5% din PIB” cheltuielilor militare şi 1,5% pentru securitate în sens larg, cum ar fi „protecţia infrastructurilor critice” şi apărarea reţelelor. Mai mulţi lideri europeni, printre care premierul spaniol Pedro Sanchez, au avertizat deja că aceste niveluri sunt dificil de atins. În comunicatul final, ţările membre reamintesc ameninţarea „pe termen lung” pe care o reprezintă Rusia şi angajamentul lor de a sprijini Ucraina „pe termen lung”.
Cu o zi înainte, Donald Trump dezvăluise pe reţeaua sa socială mesajele entuziaste pe care i le-a adresat Mark Rutte după atacurile americane împotriva unor instalaţii nucleare din Iran. „Felicitări şi mulţumesc pentru acţiunea dvs. decisivă în Iran. A fost cu adevărat extraordinar şi ceva ce nimeni altcineva nu a îndrăznit să facă”, i-a scris Rutte.
În ziua summitului, o nouă declaraţie a secretarului general al NATO a surprins. Mark Rutte a folosit porecla surprinzătoare „Daddy” („Tată”) pentru a-l descrie pe Donald Trump după ce preşedintele american a comparat Israelul şi Iranul cu doi copii care se bat. „Tata trebuie să ridice uneori vocea”, a comentat fostul prim-ministru al Ţărilor de Jos. „Nu i-am spus «daddy»”, s-a apărat el ulterior în faţa jurnaliştilor. „Ce am spus este că, uneori, în Europa, aud ţări care spun: «Hei, Mark, Statele Unite vor rămâne alături de noi?». Şi am spus că situaţia seamănă un pic cu un copil mic care îl întreabă pe tatăl său: «Hei, rămâi cu familia?» În acest sens am folosit cuvântul «tată», şi nu pentru că i-aş fi spus aşa preşedintelui Trump”, a asigurat el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!