Acum la Digi FM Alex Vidia FAUL & WAD AD VS PNAU - Changes (Radio Mix)

Poziția partidului social-democrat elvețian față de evenimentele din 10 august

Martin_Naef

Socialiștii elvețieni critică, într-un comunicat publicat pe propriul site, ceea ce numesc „deteriorarea statului de drept din România” dar și reacția „brutală”, „inacceptabilă” și „disproporționată” a poliției la protestul din 10 august precum și „motivația politică ce îi stă la bază”. Elvețienii amintesc de sutele de mii de români care au protestat în 2017 față de slăbirea sistemului judiciar și îl numesc pe Liviu Dragnea „păpușarul întregii acțiuni”. Scopul acestuia este „prevenirea transformării ultimei condamnări într-una definitivă și a unei investigații mai largi în jurul afacerilor sale”.

Comunicatul mai amintește de primirea cu onoruri a lui Drganea în Parlamentul Federal de dătre conducerea conservatoare a acestuia, contestată la acea vreme de către socialiștii elvețieni cu argumente ale Consiliului Europei legate de subminarea independenței justiției în România. „persoanele responsabile de urmărirea și judecarea infracțiunilor legate de corupție trebuie sa dispună de independența și autonomia necesare pentru a-și îndeplini funcțiile, fără a fi expuse presiunilor nepotrivite”, se arată în finalul mesajului transmis de colegii de familie politică ai PSD.

„Deteriorarea statului de drept în România

La 10 august, aproximativ 100.000 de protestatari au urmat chemarea unui grup puțin cunoscut de a se opune degradării statului de drept și relaxării reglementărilor anticorupție. După ce persoane mascate - protestatarii vorbesc de provocatori plătiți - au folosit violența, poliția a făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanțe de cauciuc și, potrivit informațiilor inițiale, chiar și gaze iritante împotriva demonstranților pașnici. Au fost afectați chiar și copii. Bilanțul trist al operațiunii brutale: aproximativ 420 de demonstranți și 35 de ofițeri de poliție au fost răniți, unii dintre ei grav. Pentru PS elvețian, reacția violentă total disproporționată a poliției este la fel de inacceptabilă ca și motivația politică ce îi stă la bază.

Partidul de guvernământ postsocialist PSD împreună cu partenerii lor de coaliție “liberali” ALDE sunt de mai mult de un an angajați în subminarea treptată a statului de drept și în slăbirea sistemului judiciar. Ei fac tot posibilul pentru ca Direcția Naționale Anticorupție, sprijinite de UE, să funcționeze în gol. PSD este complet neimpresionat de protestele masive care au scos deja deja sute de mii de cetățeni în stradă în 2017.

Păpușarul întregii acțiuni este Liviu Dragnea, liderul partidului postsocialist PSD, partid aflat la guvernare împreună cu ALDE din anul 2017. Dragnea controlează guvernul, însă nu poate fi prim-ministru din cauza cazierului judiciar. Condamnat definitiv înaintea ultimelor alegeri la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală, el a primit în iunie 2018 o nouă sentință de trei ani de închisoare pentru corupție.

În esență, ultimele atacuri ale guvernului lui Dragnea asupra sistemului judiciar vizează prevenirea transformării ultimei condamnări într-o condamnare definitivă și investigarea mai largă în jurul afacerilor sale. Inacceptabil este, de asemenea, rolul putred de bogatei Biserici Ortodoxe Române, care tace cu privire la eșecul politic al guvernului și, în schimb, agită împotriva homosexualității și a valorilor europene. Post-socialiștii mulțumesc Bisericii Ortodoxe prin scutirea ei fiscală și dezincriminarea corupției și a abuzului sexual.

Invitat de trio-ul creștin-democrat

Situația nu a devenit mai bună atunci când trio-ul creștin democrat compus din președintele Consiliului Național (camera inferioară a Parlamentului Elvețian) Dominique de Buman, consilierul federal (membru al camerei superioare a Parlamentului Elvețian) Filippo Lombardi și ambasadorul parlamentar Claudio Fischer i-au organizat lui Liviu Dragnea în sesiunea de vară în Parlamentul Federal o recepție cu onoruri. Istoria personală a lui Dragnea nu-i interesează - a fost comentariul lor.

Consiliul federal (guvernul elvețian) a asigurat în mai 2018 în răspunsul la interpelarea PS elvețian „Subminarea Independenței Justiției în România“ că sprijină eforturile Consiliului Europei „pentru a determina România să respecte standardele europene în domeniul statului de drept și al independenței sistemului judiciar.“. În plus, Elveția amintește României că „persoanele responsabile de urmărirea și judecarea infracțiunilor legate de corupție trebuie sa dispună de independența și autonomia necesare pentru a-și îndeplini funcțiile, fără a fi expuse presiunilor nepotrivite.“. Prin urmare, solicităm Consilului Federal să nu renunțe la aceste eforturi și să sporească presiunile asupra României.”

Sursa: https://www.sp-ps.ch/de/publikationen/espress/beschaedigte-rechtsstaatlichkeit-rumaenien / Rezist Zurich

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
Bern,,Switzerland.,View,Of,The,Old,City,Center,And,Nydeggbrucke
Decizie istorică. Elveția, condamnată la CEDO pentru măsuri insuficiente privind schimbările...
claudiu manda 2024
Europarlamentarul Claudiu Manda scapă de procesul penal: Decizie definitivă a instanței
Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, ironizat după ce s-a pozat la metrou: „Cum...
Avalanșă
Trei morţi şi un rănit în Elveţia, într-o avalanşă în afara pistei la Zermatt
Te-ar putea interesa și
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu spune că nu are de gând să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei...
Session of the European Parliament in Strasbourg
UE a aprobat noi sancțiuni pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. Sunt vizate zeci de persoane...
Meci fotbal/ Shutterstock
Elveţia a anulat 111 meciuri de copii după ce tatăl unui jucător a agresat un arbitru
Cristian Popescu Piedone se strâmbă
PSD nu îl susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei
Partenerii noștri
Digi24 Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
DigiSport Hohote de râs! Jude Bellingham a câștigat premiul ”Sportivul revelație”, dar nimeni nu s-a așteptat la ce a urmat
Hohote de râs! Jude Bellingham a câștigat premiul ”Sportivul revelație”...
PeRoz Porecla pe care i-a dat-o prințul Philip lui Meghan Markle. Bunicul lui Harry știa totul: „Se pricepea să citească oamenii”
Porecla pe care i-a dat-o prințul Philip lui Meghan Markle. Bunicul lui...
Film Now Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant pentru soția și copiii mei"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care a purtat un palton lung pe scena de la Grammy, în februarie: M-a ajutat să mă ascund puțin
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care a purtat un palton lung pe...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
cristina cioran
Cristina Cioran, încercări disperate să prelungească ordinul de protecție...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore/ Profimedia
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore: „Mi-a fost prea frică să mă mişc”
Volodymyr Zelensky
Zelenski restricţionează cazinourile online pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile...
Bucharest, Romania. 9th Apr, 2024: Catalin Cirstoiu, the joint candidate for mayor of Bucharest of the Social Democratic Party (PSD) and the National Liberal Party (PNL), speaks at the election conference of the Bucharest branch of the Social Democratic P
Prima reacţie a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa
Individul a urmărit-o în trafic, i-a spart geamul mașinii și a lovit-o de mai multe ori.
Bărbat reținut după ce și-a terorizat soția în trafic