Acum la Digi FM FAYDEE - Lullaby

Pentagonul ia în considerare propunerea de a retrage mii de soldaţi din Europa, inclusiv din România şi Polonia

Pete Hegseth/ Profimedia
Pete Hegseth/ Profimedia

Oficiali de rang înalt ai Departamentului Apărării din SUA iau în considerare o propunere de a retrage până la 10.000 de soldaţi din Europa de Est, inclusiv din România şi Polonia, stârnind îngrijorare pe ambele continente că această mişcare l-ar încuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin în agresiunea sa, au declarat pentru NBC News şase oficiali americani şi europeni care au fost informaţi cu privire la acest subiect.

Unităţile avute în vedere fac parte din cele 20.000 de persoane pe care administraţia Biden le-a desfăşurat în 2022, după invazia rusă, pentru a consolida apărarea ţărilor care se învecinează cu Ucraina. Cifrele sunt încă în discuţie, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forţele trimise de Biden, precizează NBC News, potrivit News.ro.

Aproximativ 80.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi acum în Europa. După ce Rusia a declanşat războiul, congresmenii din ambele partide au susţinut o prezenţă militară americană puternică de-a lungul flancului estic al NATO, considerând că este un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră.

Discuţiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România şi Polonia au loc într-un moment în care preşedintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina, adaugă NBC News.

Cei şase oficiali americani şi europeni, care au solicitat toţi anonimatul, au dat mai multe detalii despre propunerea luată în discuţie la Pentagon, în condiţiile în care NBC News a mai relatat despre eforturile care se fac la Departamentul Apărării pentru reducerea cheltuielilor.

Ben Hodges, general de trei stele în retragere, care a fost la comanda armatei SUA în Europa, se întreabă ce fel de analiză a fost făcută pentru a determina oficialii să ia în considerare propunerea de retragere a trupelor din regiune. „Vei avea o capacitate de descurajare mult mai mică”, a spus Hodges. „Acum, Polonia îşi măreşte în mod evident capacitatea, (la fel) românii şi alte ţări europene, dar va fi un gol care va trebui umplut”, a comentat el.

În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite îşi abandonează aliaţii de lungă durată din Europa, care consideră Rusia drept o ameninţare în creştere, au declarat oficialii europeni. Ruşii ar „evalua o reducere a forţelor americane ca o slăbire a descurajării şi le va creşte dorinţa de a se amesteca în diverse moduri în Europa”, a comentat Seth Jones, vicepreşedinte senior al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Administraţia Trump a spus clar că doreşte ca aliaţii europeni să îşi asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permiţând Statelor Unite să îşi concentreze resursele militare asupra Chinei şi a altor priorităţi.

În prima sa deplasare în străinătate în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs susţinut la Bruxelles, în februarie, că „realităţile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei sudice şi pe contracararea Chinei, a spus Hegseth. Şeful Pentagonului s-a dus atunci, în februarie, şi într-o vizită în Polonia cu ocazia deplasării în Europa.

O propunere controversată

Pe măsură ce Pentagonul suferă reduceri bugetare sub administraţia Trump, reducerea amprentei militare americane în Europa ar elibera resurse, potenţial pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administraţiei au declarat că o văd ca pe o prioritate strategică mai mare. Anularea desfăşurării unităţilor de luptă în Europa de Est ar putea să economisească bani pentru armată, care încearcă să crească investiţiile în echipamente şi arme inovatoare.

Elbridge Colby, pe care Senatul ar urma să îl confirme în curând în funcţia de principal consilier politic şi al treilea oficial al Pentagonului, a solicitat o mai mare concentrare asupra Chinei. Colby a pledat împotriva alocării mai multor resurse Ucrainei şi a solicitat reducerea numărului de trupe din Europa în favoarea concentrării asupra ameninţării din partea Chinei.

Senatorul republican Roger Wicker, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut însă să critice această abordare în cadrul unei audieri care a avut loc joia trecută. „Sunt unii care cred că acum este momentul să reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a spus Wicker, fără a oferi detalii. „Sunt îngrijorat de aceste opinii profund greşite şi periculoase susţinute de unii birocraţi de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării”, a adăugat el, fără a identifica funcţionarii. „Aceştia au lucrat urmărind retragerea SUA din Europa şi de multe ori au făcut acest lucru fără să se coordoneze cu secretarul apărării”, a adăugat senatorul.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns la o cerere de comentarii, iar armata a refuzat să comenteze, precizează NBC News.

„Preşedintele revizuieşte constant desfăşurările şi priorităţile pentru a se asigura că America rămâne pe primul loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, într-o declaraţie pentru NBC News.

Dar Trump a făcut campanie cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului şi acum face presiuni pentru o încetare a focului. El a adoptat o poziţie foarte diferită în privinţa Ucrainei faţă de cea a lui Biden, care a promis să furnizeze arme şi alte ajutoare Kievului „atâta timp cât este necesar” pentru a se impune. Trump a presat Ucraina să facă concesii de la bun început. El a suspendat asistenţa militară şi de informaţii timp de o săptămână după o ciocnire publică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi nu a făcut niciun angajament specific cu privire la viitorul ajutor militar american.

Pe de altă parte, Rusia urmăreşte o reconstrucţie şi o reformă majoră a armatei sale, inclusiv modernizarea echipamentelor şi creşterea producţiei de arme, potrivit unei evaluări a serviciilor de informaţii daneze publicată în februarie. În cazul în care războiul din Ucraina se termină sau este îngheţat într-un acord de încetare a focului, Rusia ar putea fi capabilă să poarte un război la scară largă în Europa de Est în următorii cinci ani, dacă NATO nu reuşeşte să îşi consolideze apărarea, se arată în raport.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Furtună în Sinaia (1)
Fenomenele meteo extreme în România vor fi tot mai dese şi tot mai violente. Climatolog: „Ar...
09 October 2024, France, Straburg: Viktor Orbn (Fidesz), Prime Minister of Hungary, sits in the plenary chamber of the European Parliament. At the beginning of the third day of the session, Hungary's Prime Minister Orban will present the work of the Hunga
Viktor Orbán, despre Guvernul de la Bucureşti: „Nu îl invidiez”. Vrea să se vadă cât mai...
Caniculă/ Shutterstock
Canicula face victime în Europa. În regiuni din Franţa s-au înregistrat cele mai ridicate...
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la un forum pe marginea summitului NATO: „Europa apărării s-a trezit în...
Te-ar putea interesa și
Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Val de caniculă în aproape toată ţara. Temperaturile ajung până la 38 de grade marţi, în mai...
Cât costă un bilet de repatriere din Israel/ Shutterstock
40 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel cu ajutorul autorităților din Bulgaria
romania u19
Naţionala României U19, învinsă de campioana en-titre Spania, scor 3-1, la Campionatul European
5 Emanuel Marincau scores his side winnig goal of the match
România a câştigat cu emoţii, 2-1 cu Muntenegru, la debutul în Campionatul European de Fotbal...
Partenerii noștri
DigiSport Debut cu dreptul! Edi Iordănescu a câștigat duelul românilor din UEFA Europa League
Debut cu dreptul! Edi Iordănescu a câștigat duelul românilor din UEFA...
PeRoz Andreea Marin, noi declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu: „Nu a fost plăcut pentru mine!” Au fost împreună opt ani
Andreea Marin, noi declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu...
Film Now Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la Hollywood
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie: „Am înghețat de emoție!”
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Kaja Kallas
Kaja Kallas, șefa diplomației europene, anunță că UE a ajuns la un acord...
Ryan Bowman
Un fotbalist britanic, suspendat trei ani și jumătate, după ce a plasat...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
cioban atacat de urs
Un cioban de 19 ani, rănit grav în timp ce încerca să scape de un urs care-l atacase. A vrut...
Comisia Europeană în interior
Cum au votat eurodeputații români la moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen
Waving,Colorful,National,Flag,Of,Great,Britain.
Marea Britanie anunţă un acord cu Ucraina pentru livrarea a 5.000 de rachete de apărare...
Radu Miruţă
Radu Miruţă, întrebat dacă vreun şef de companie este dispus să renunţe de bunăvoie la...