Acum la Digi FM INNA FT SEAN PAUL - Let It Talk To Me (BEATMIX)

Ministerul Sănătății explică OUG privind reforma în sănătate: NU se privatizează niciun serviciu medical!

Ministerul Sănătății

Prin modificarile aprobate marți, pacienții NU vor plăti nimic daca vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieților salvate va fi în creștere, transmite Ministerul Sănătății.

„NU se privatizează niciun serviciu medical! Modificarile de astăzi dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!”, se mai arată în comunicatul de presă.

Iată ce transmite Ministerul Sănătății:

Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.

Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic.

În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus.

În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astăzi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum dar și private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

- De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

- A doua modificare importanta este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

- La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, Ministerul Sănătății deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.

Alte prevederi ale Ordonanței, care nu au fost discutate în spațiu public, dar care sunt importante

- Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

- O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decondată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale.

- Deasemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă! (aici să nu fie interpretat că ministrul o face pentru el…poate e mai bine sa fie spusă de medici din diaspora asta)

- O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specilalist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

- Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății, după verificările ANPC: Acțiunile de control nu se pot desfășura în...
Ministerul Sănătății
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2025. Ministerul Sănătăţii, printre instituţiile cu cele mai...
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății: Se introduce starea de alertă epidemiologică pentru limitarea...
Ministerul Sănătății
Focar de toxiinfecţie alimentară în mai multe şcoli din Mehedinţi. Ministerul Sănătăţii: În...
Te-ar putea interesa și
Bucharest, Romania. 4th Sep, 2024: Alexandru Rafila, the Romanian Minister of Health, speaks during the press briefing after the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Rafila: Ceea ce s-a întâmplat la Pantelimon sau în alte spitale ţine foarte mult de...
Bucharest, Romania. 11th Apr, 2024: Alexandru Rafila, Minister of Health, speks during the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Ministrul Sănătăţii solicită demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”
Spitalul „Sfântul Pantelimon”, medicină, pacienți, sistemul sanitar
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce 20 de...
Doctor.
Ministrul Rafila: Finanţarea spitalelor să fie bazată pe costuri reale şi pe performanţa în...
Partenerii noștri
DigiSport Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
PeRoz O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură schimbare majoră". Acum are siluetă de model
O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură...
Film Now Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea planuri de nuntă
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Lando Norris/ Profimedia
Formula 1: Victorie acasă pentru Lando Norris. El a câştigat Grand Prix-ul...
politist-1ecuson-politia-romana
Traficul greu, restricţionat în 15 judeţe, luni, pe autostrăzi, drumuri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlamentul European. Primul vot de...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Motivul pentru care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, nu s-ar trata în străinătate. Ce...
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol/ Profimedia
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol
Ozzy Osbourne/ Profimedia
Ozzy Osbourne, în culmea fericirii după un ultim concert alături de Black Sabbath. Peste...