Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Legenda babelor din luna martie, zile pline de tradiții la români. Ce simbolizează și cum îți alegi „baba”

Spring,Background,With,White,Blossom,And,Bulgarian,Symbol,Of,Spring
Credit foto: Shutterstock

Despre babele din luna martie s-a vorbit mult de-a lungul anilor, dar se pare că românii iubesc această tradiție, pe care o duc mai departe cu fiecare an.

Babele din luna martie sunt reprezentate de zilele aflate intervalul 1-9 martie, când românii își aleg o zi despre care spun „Asta e baba mea!” În funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi și starea lor de spirit pe parcursul întregului an.

Babele din luna martie sau babele de primăvară sunt cunoscute și sub numele de zilele Babei Dochia. Pentru că vremea era foarte schimbătoare în luna martie, fiind ba prea cald, ba prea frig, bătrânii au numit acele zile schimbătoare drept zilele babelor.

Legenda babelor din martie

Una dintre legendele celebre privind babele din martie vorbește despre Baba Dochia, care avea un fiu care i-a adus o noră pe care aceasta nu o plăcea. Fără să stea pe gânduri, Baba Dochia i-a dat nurorii un ghem de lână neagră și i-a cerut să îl albească.

Atât de tare freca femeia ca să spele firul, încât degetele au început să-i sângereze. Dar lâna tot neagră a rămas. Disperată, fata a început să plângă. Și plângea atât de tare, încât Iisus a auzit-o. A venit la ea și i-a dăruit o floare roșie, spunându-i să spele lână cu ea. Tânăra a urmat sfatul Mântuitorului, a pus floarea în apă, iar lâna s-a albit pe loc.

Când s-a dus să ducă ghemul soacrei, aceasta s-a înfuriat și a acuzat-o că Mărțișor (cel care a ajutat-o pe tânăra) este, de fapt, ibovnicul nurorii. Supărată, Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că venise primăvara. A păcălit-o floarea cu care nora venise în mâna. Ajunsă la munte la începutul lui martie, Baba Dochia și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi. Dar, din cauza frigului, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Această legendă este strâns legată de numele culmii Babele din masivul Bucegi, potrivit sfatulparintilor.ro.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma să de oi, pentru a muri înspre renaștere.

Ce simbolizează „baba” fiecăruia

De-a lungul anilor a circulat legenda potrivit căreia în funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de o persoană ca fiind baba ei, așa îi va merge pe tot parcursul anului.

Astfel, dacă în acea zi va fi soare, acea persoană va fi voioasă și fericită tot anul și toate îi vor merge ca pe roate. În cazul în care cerul va fi înnorat, supărările nu vor lipsi.

De cealaltă parte, însă, unele voci spun că dacă ninge sau plouă în acea zi, persoana respectivă va avea parte de bogăție.

Cum se alege baba

În timp ce unii dintre oameni își aleg baba întâmplător, alții o aleg în funcție de ziua de naștere sau de ziua în care s-au căsătorit.

Dacă ziua de naștere este între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci persoana își va alege baba în ziua în care este născută. De exemplu, dacă persoana este născută de 4 aprilie, atunci baba ei va fi pe 4 martie.

În cazul în care data nașterii este formată din două cifre, se adună cele două cifre și în funcție de rezultat, aceea va fi ziua aleasă ca babă. De exemplu, dacă persoana respectivă este născută pe 23 mai atunci baba va fi pe 5 martie. Iar, dacă ziua de naștere este pe 28 ianuarie, atunci se vor efectua două adunări pentru a se stabili un număr între 1 și 9.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 Martie (Mărțișor)

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Partenerii noștri
Digi24 Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
DigiSport Căpitanul pleacă de la Real Madrid, iar spaniolii au dezvăluit motivul
Căpitanul pleacă de la Real Madrid, iar spaniolii au dezvăluit motivul
PeRoz 61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi imagini needitate în care apar toate în costum de baie
61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi...
Film Now Jennifer Garner, de mână cu bărbatul pe care-l iubește de 6 ani, în trening și pantofi sport. Actrița și John Miller își trăiesc dragostea în cea mai mare discreție
Jennifer Garner, de mână cu bărbatul pe care-l iubește de 6 ani, în...
Digi World Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care...
ProFM Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine sport, ca o familie normală
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Daniela Gyorfi/ Foto: Instagram
Cu ce înlocuiește Daniela Gyorfi friptura de miel de pe masa de Paște...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
bataie vama veche
Distracția de 1 Mai a degenerat în bătaie la Vama Veche. Mai mulți tineri s-au încăierat, iar...
Lidia Buble/ Foto: Instagram
Ce sfat a primit Lidia Buble de la tatăl ei, care e pastor. Artista nu trece peste cuvântul...
donald trump
Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranți din istorie" dacă va fi din nou...
robert de niro
Adevărul despre videoclipul viral cu Robert de Niro în care strigă la manifestanţi...