Acum la Digi FM Alex Vidia MACKLEMORE & RYAN LEWIS FEAT RAY DALTON - Can t Hold Us (Clean Edit)

Programul de vizită în spitale, în dezbatere publică. Aparținătorii vor avea acces la pacienți timp de 30 de minute

Blurred,Hospital,Images,,Patient,Bed,In,The,Hospital,,Hospital,Cleaning,
Spital, pat spital, pacient. Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, care prevede, printre altele, alocarea fiecărui pacient, la internare, a unui cod numeric unic care va fi comunicat aparţinătorilor, iar furnizarea telefonică de informaţii despre starea de sănătate a bolnavului se face numai după confirmarea acestui cod, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, programul de acces al vizitatorilor în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15,00 - 20,00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10,00 - 20,00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute, însă în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către Direcţiile de sănătate publică, în secţiile/compartimentele fără risc programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat.

"Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare poate fi suspendat în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic crescut, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute", prevede proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic/sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate, cu respectarea drepturilor pacientului.

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile/compartimentele au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia celui internat, cu respectarea drepturilor acestuia.

Totodată, pentru bolnavii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Proiectul mai prevede că în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

"În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor", stipulează ordinul pus în dezbatere publică.

În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepţia taxelor legate de parcare.

"Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie cauză de încetare a contractului de management, conform prevederilor art. 184 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se prevede în proiect.

Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Spitalul „Sfântul Pantelimon”, medicină, pacienți, sistemul sanitar
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce 20 de...
Doctor.
Ministrul Rafila: Finanţarea spitalelor să fie bazată pe costuri reale şi pe performanţa în...
Female,Medicine,Doctor,Offering,Helping,Hand,Closeup.,Friendly,And,Cheerful
Ministrul Sănătăţii, despre majorarea salariilor din sistem: „Nu dăm 20 la sută la un medic...
Pharmacist,Or,Doctor,Hand,Holding,Pack,Of,Antibiotic,Capsule,Pills
Secretat de stat: Doar antibiotice care nu generează rezistenţă vor fi eliberate fără...
Te-ar putea interesa și
Detail,Of,Romanian,Lei,Currency,Next,To,Digital,Calculator.,World
Pope: În principiu, Guvernul a acceptat ca în 2024 lucrătorii din sistemul sanitar să aibă o...
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătăţii susţine că sunt prevăzute în buget sumele pentru decontarea vaccinurilor
Sick,Little,Girl,At,Home
Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru părinţi: „Nu mai trimiteți copiii la școală dacă...
CREVEDIA_013_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ultimul pacient internat după explozia de la staţia GPL din Crevedia rămâne în continuare în...
Partenerii noștri
Digi24 „Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi...
DigiSport Doar 9 cluburi din SuperLiga au primit drept de joc pentru Europa! Cine mai așteaptă un răspuns?
Doar 9 cluburi din SuperLiga au primit drept de joc pentru Europa! Cine...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Stadionului echipei Mainz/ Foto: Twitter
Alertă pe stadionului echipei Mainz. A fost găsită o bombă de 500 de kilograme din al Doilea...
Daniel Niculae
Daniel Niculae, preşedintele FC Rapid, urmărit penal în dosarul introducerii ilegale de...
871571_871571_elicopter-smurd
Un ucrainean este căutat în Munţii Maramureșului. Ar fi trecut graniţa şi s-a rătăcit
Sorina Pintea
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu...