Acum la Digi FM Alice Tudor ED SHEERAN - Azizam (BEATMIX)

Programul de vizită în spitale, în dezbatere publică. Aparținătorii vor avea acces la pacienți timp de 30 de minute

Blurred,Hospital,Images,,Patient,Bed,In,The,Hospital,,Hospital,Cleaning,
Spital, pat spital, pacient. Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, care prevede, printre altele, alocarea fiecărui pacient, la internare, a unui cod numeric unic care va fi comunicat aparţinătorilor, iar furnizarea telefonică de informaţii despre starea de sănătate a bolnavului se face numai după confirmarea acestui cod, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, programul de acces al vizitatorilor în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15,00 - 20,00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10,00 - 20,00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute, însă în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către Direcţiile de sănătate publică, în secţiile/compartimentele fără risc programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat.

"Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare poate fi suspendat în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic crescut, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute", prevede proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic/sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate, cu respectarea drepturilor pacientului.

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile/compartimentele au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia celui internat, cu respectarea drepturilor acestuia.

Totodată, pentru bolnavii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Proiectul mai prevede că în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

"În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor", stipulează ordinul pus în dezbatere publică.

În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepţia taxelor legate de parcare.

"Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie cauză de încetare a contractului de management, conform prevederilor art. 184 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se prevede în proiect.

Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății, după verificările ANPC: Acțiunile de control nu se pot desfășura în...
Ministerul Sănătății
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2025. Ministerul Sănătăţii, printre instituţiile cu cele mai...
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății: Se introduce starea de alertă epidemiologică pentru limitarea...
Ministerul Sănătății
Focar de toxiinfecţie alimentară în mai multe şcoli din Mehedinţi. Ministerul Sănătăţii: În...
Te-ar putea interesa și
Bucharest, Romania. 4th Sep, 2024: Alexandru Rafila, the Romanian Minister of Health, speaks during the press briefing after the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Rafila: Ceea ce s-a întâmplat la Pantelimon sau în alte spitale ţine foarte mult de...
Bucharest, Romania. 11th Apr, 2024: Alexandru Rafila, Minister of Health, speks during the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Ministrul Sănătăţii solicită demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”
Spitalul „Sfântul Pantelimon”, medicină, pacienți, sistemul sanitar
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce 20 de...
Doctor.
Ministrul Rafila: Finanţarea spitalelor să fie bazată pe costuri reale şi pe performanţa în...
Partenerii noștri
DigiSport MERCATO 2025 | Toate transferurile verii sunt aici. Nico Williams și-a prelungit contractul cu Bilbao
MERCATO 2025 | Toate transferurile verii sunt aici. Nico Williams și-a...
PeRoz Irina Columbeanu, admisă la o facultate de top. Unde se mută, după ce în ultimii 7 ani a locuit în Malibu cu mama ei
Irina Columbeanu, admisă la o facultate de top. Unde se mută, după ce în...
Film Now Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după moartea actorului
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia: „Au închis taraba!’”
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Mark Rutte
Secretarul general al NATO solicită SUA echilibru între menţinerea...
Italianul ucis de o ursoaică pe Transfăgărăşan postase, cu o zi înaintea atacului, fotografii cu urşi pe marginea drumului/ Foto: News.ro
Italianul ucis de o ursoaică pe Transfăgărăşan postase, cu o zi înaintea...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Pitesti,,Arges,-,May,5:,Elena,Udrea,,Member,Of,The
Cum justifică instanța decizia ca Elena Udrea să fie eliberată condiționat: „A conștientizat...
Laura Codruța Kovesi
Dosarul Coldea. Numele lui Kovesi, invocat într-o discuţie a cărei stenogramă se regăseşte în...
mihai leu1
Mihai Leu a fost condus pe ultimul drum, după o ceremonie tulburătoare: „Să nu vă întristaţi...
ARGENTINA
Cel puțin 15 persoane au murit după un val de frig record în America de Sud. Temperaturi cu...