Acum la Digi FM Digi FM ENRIQUE IGLESIAS - Do You Know (The ping pong song)

PMP organizează sâmbătă un congres extraordinar

BUCURESTI - COTROCENI - CONSULTARI - PARTIDE - 26 FEB 2020
Cristian Diaconescu si Eugen Tomac Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul Mişcarea Populară, partidul fondat de Traian Băsescu, organizează sâmbătă un congres extraordinar, în condițiile în care există tensiuni între actualul lider al formațiunii, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, și fostul președinte al PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

La începutul acestei luni, eurodeputatul Eugen Tomac, fost preşedinte al PMP, a anunţat că pe 19 februarie va fi organizat congresul formaţiunii, relatează Agerpres.

''Am luat decizia de a convoca congresul Partidului Mişcarea Populară cu singurul scop de a reaşeza partidul pe un făgaş al normalităţii. Noi nu organizăm un congres împotriva cuiva, însă este firesc să punem capăt unor practici care nu au nimic în comun cu democraţia şi activitatea unei instituţii politice născute din dorinţa de a fi altceva pe scena politică. (...) Atunci când un partid politic intră într-un asemenea blocaj, apelează la instrumentele democratice ce stau la baza formaţiunii şi totul se reaşază prin vot. Vot care se va da în cadrul congresului de pe 19 februarie'', scria  Eugen Tomac pe Facebook, la 7 februarie.

În data de 12 ianuarie a avut loc un Colegiu Naţional al PMP, la care s-a decis convocarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri naţionale.

Liderul formaţiunii, Cristian Diaconescu, spunea atunci că a avut "o surpriză neplăcută" să constate că "un grup de 'organizatori binevoitori' a convocat o adunare, pe care au denumit-o în mod ilegal Colegiu Naţional".

"Au încercat să legitimeze această adunare, inducând în eroare participanţii că eu şi colegii mei din conducerea centrală am fi parte din această iniţiativă. Ca să fie clar - nu am iniţiat, nu am participat la întâlnire, nu legitimăm nicio decizie pe care ar fi luat-o acest grup, organizat în mod nestatutar. Deciziile de demitere şi numire a altor persoane pe loc, cât şi aşa-zisul congres anunţat pentru februarie sunt ilegale, urmând ca cei care au organizat această iniţiativă să cunoască consecinţele în scurt timp", preciza Cristian Diaconescu, pe pagina sa de Facebook.

Miercuri, secretarul general al PMP, Ionuţ Simionca, susţinea, tot pe Facebook, că "toate dezinformările aduse în spaţiul public de preşedintele Diaconescu şi de câţiva foşti membri de partid au fost demontate de instanţa judecătorească".

"Tribunalul Bucureşti a respins cererea formulată de domnul Diaconescu prin care acesta dorea să blocheze congresul din 19 februarie şi, implicit, exprimarea democratică în PMP", afirma acesta.

Reproșurile pe care Eugen Tomac i le face lui Cristian Diaconescu

Eugen Tomac a acuzat conducerea partidului că se lasă puternic influenţată de oameni care nu au avut niciodată nimic în comun cu PMP.

''M-am bucurat, o spun cu toată sinceritatea, când colegul nostru, fost prim-vicepreşedinte al PMP, domnul Diaconescu, (...) a acceptat să preia anul trecut conducerea partidului. Am crezut cu toţii că mai avem o şansă de a ne redresa rapid, rămânând un actor credibil şi vocal pe scena publică. Din păcate, din raţiuni pe care nu am reuşit să le înţeleg nici până astăzi, conducerea partidului se lasă puternic influenţată de oameni care nu au avut niciodată nimic în comun cu PMP. (...) Am ajuns (...) la situaţia în care, acum şase luni, secretarul general al PMP şi-a prezentat demisia. Ulterior, am intrat într-un lung şir de frământări interne care ne-au adus în situaţia de a nu mai putea lua niciun fel de decizie politică. PMP nu a trecut niciodată printr-un asemenea blocaj. Ba mai mult, au fost lansate o serie de campanii media împotriva unor lideri PMP şi a familiilor lor cu scopul de a-i determina să părăsească partidul. Fapt nemaiîntâlnit în cei 8 ani de activitate!'', a scris Eugen Tomac.

El a criticat deciziile luate de actualul preşedinte al PMP.

''Pe fondul acestor tensiuni, am încercat să îl conving pe preşedintele Diaconescu să convoace un Colegiu Naţional, for ce reuneşte toţi liderii PMP. Din păcate, deşi a promis, în ultimele trei luni, chiar în prezenţa majorităţii liderilor, că o va face, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. În schimb, atunci când, în mod democratic şi total asumat, o majoritate de peste 70% din aceştia au votat convocarea Colegiului Naţional, domnia sa l-a contestat în instanţă. Personal, am discutat de mai multe ori cu domnul Diaconescu şi i-am propus soluţii oneste pentru a depăşi acest punct critic. Din păcate, nu a dat curs niciunui demers'', a arătat Tomac.

Potrivit acestuia, în PMP nu există grupări, ci o singură echipă în care fiecare îşi are locul său.

''Susţinătorii noştri nu vor să vadă confruntări interne pe mize mici, ei ne cer soluţii şi acţiune unitare. Noi în PMP nu avem grupări, nu avem tabere, nu avem facţiuni, avem o singură echipă în care fiecare îşi are locul său, aşa cum l-a avut întotdeauna, şi domnul Diaconescu'', susține Eugen Tomac. 

Discuții cu AUR

Acest congres intervine pe fondul controverselor pe care le-a stârnit știrea că AUR ar vrea să facă o alianță sau să fuzioneze cu PMP. Liderul AUR, George Simion, le-ar fi promis celor din Partidul Mișcarea Populară că îi va ajuta să-și facă grup parlamentar, prin transferarea a 14 aleși AUR la PMP. Toate acestea au fost discutate la o întâlnire online la care ar fi luat parte Cristian Diaconescu.

Actualul lider al PMP a ținut să facă unele precizări, vineri seara, la Digi24, în legătură cu împrejurările în care ar fi avut loc aceste discuții: „Domnul Simion ne-a comunicat faptul că sunt o serie de parlamentari care, cum spun ei, nu se mai regăsesc în partidul AUR, pentru că nu le împărtășesc valorile, și care ar dori să se alăture Partidului Mișcarea Populară. Pentru că pentru mâine (sâmbătă - n.r.) s-a hotărât sau, mă rog, s-a organizat un congres prin care se încearcă schimbarea conducerii PMP, o chestiune absolut democratică, i-am spus domnului Simion să comunice această ofertă partidului. Pentru că președintele nu are mandat și în niciun caz nu poate intra într-o formulă de negociere. Oricum, pe acest subiect nu s-a negociat nimic. Și l-am invitat să vorbească direct colegilor mei, care se aflau în ședință cu noi. Aveam un Consiliu Național, nu era statutar, dar erau totuși colegii adunați. Nu era statutar, pentru că grupul care organiza debarcarea președintelui nu a asigurat acest statut. Iar domnul Simion a intrat și le-a spus același lucru celor din partid, urmând ca în zilele următoare, în funcție de rezultatul congresului, partidul să decidă încotro se duce. Nu este nicio negociere, nicio discuție și nici un angajament al meu”, a precizat Cristian Diaconescu.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Eugen Tomac
Ancheta necesară: Eugen Tomac cere Comisiei Europene să examineze eficacitatea sancțiunilor...
Claudiu Târziu
Claudiu Târziu răspunde acuzaţiilor potrivit cărora AUR ar putea lansa ”provocări...
george simion 420110163_934816608013778_5289741057103211497_n
Planurile teribile ale AUR împotriva Ucrainei. Ce dezvăluiri au făcut serviciile de informații...
Mihail Neamţu/ Foto: Captură video Facebook
Mihail Neamţu, pe lista candidaţilor AUR la europarlamentare. Cu două zile înainte l-a numit...
Te-ar putea interesa și
george simion 351477188_207164828884983_39630404484074273_n
Liderul AUR acuză o "lovitură de stat" din partea PSD-PNL: Vom apela la orice mijloace, oricât...
Ovidiu Cupşa
Candidatul AUR la Primăria Constanţa, declarații revoltătoare: „Dom'le, dacă eşti depresiv...
Aurul a înregistrat un nou record istoric de peste 2.200 de dolari uncia/ Shutterstock
Aurul a înregistrat un nou record istoric
ALDE Party Council Bucharest 2023, Bucharest, Romania - 20 Oct 2023
BEC a respins protocolul constituirii Alianţei Dreapta Unită. USR, PMP şi Forţa Dreptei vor...
Partenerii noștri
Digi24 O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe...
DigiSport Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos Borisav Burmaz ”trebuia repetată”
Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos...
PeRoz O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă...
Film Now Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există animozități!”
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani. Fanii: „Te-ai născut să fii grozavă!”
Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Săptămâna Luminată 2024
Săptămâna Luminată 2024: Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
strada surpata slanic (2)
Stradă surpată în oraşul Slănic, Prahova. Tasarea prezintă urme de stabilizare, zona este în...
Bernard Hill
Actorul britanic Bernard Hill a murit la vârsta de 79 de ani. A jucat, între altele, în...
Flags,Of,Usa,And,Poland.,Linen,Flags,Close-up.,Flag,Made
Polonia doreşte să aibă cele mai bune relaţii posibile cu SUA, indiferent de cine se află la...
Benjamin Netanyahu
Israelul nu poate accepta cererile Hamas de a stopa războiul în Gaza, declară premierul...