Acum la Digi FM Nono Semen STORMZY FEAT BURNA BOY & ED SHEERAN - Own It

Medicul Gabriel Diaconu: Se pare că noi preferăm să ardă casa, sub pretenția că oricum dă căldură

gabriel diaconu

„Nu se mai moare de COVID la spital, cât acasă. Aici am ajuns”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu. Potrivit acestuia, răspândirea tulpinii Delta nu încetinește în România, dar rata de vaccinare continuă să scadă. Medicul critică autoritățile pentru că nu au instituit obligativitatea certificatului verde. „COVID ne va lua, în cele din urmă, mai mulți oameni dragi decât ne-a luat Războiul”, spune Diaconu.

Iată mesajul său integral:

Printre cele mai descurajante evoluții, în ultima săptămână de COVID, număr două:

1. rata de vaccinare continuă să scadă, în pofida eforturilor eroice ale corpului medical să aducă informații spre populație.

2. orbul găinii manifestat de autorități, dar și falsele speranțe date de cifrele oficiale.
Nu, răspândirea tulpinii Delta nu încetinește în România.

Ce-a scăzut, de fapt, e interesul pentru subiect, prin epuizarea resurselor native de testare și documentare. Ni s-au terminat bateriile. Ne-am întors privirea de la el. Ducă-se. Fiecare e pe cont propriu. Fie ce-o fi.

Faptul că autoritățile nu au instituit obligativitatea certificatului verde a lăsat, descumpăniți, oameni de știință, medici și voluntari deopotrivă. N-a mai rămas loc nici măcar de fireasca întrebare: ”vă bateți joc de noi?”

Nu mai devreme de ieri am avut două discuții, una despre moarte de COVID într-o familie de vaccinați, a unei persoane altfel foarte vârstnice, și grav bolnave, alta despre tragedia și angoasa tratamentului de COVID, acasă, cu pastile date cu greu, concentrator de oxigen și incertitudinea zilei de mâine la o bătrânică nevaccinată. Da, lucrurile nu sunt alb-negru.

Nu se mai moare de COVID la spital, cât acasă. Aici am ajuns. Deocamdată nu există perspectivă pentru munca noastră sisifică, măcar că tot recuperăm, pe cât putem, oameni din buza gropii.

Cu asta ne reîncărcăm speranța. Cu fiecare om mai puțin pe care-l tragem pe-o bretea a vieții. Că e vaccinal. Că e cu efortul medical de-a-i salva viața. Măcar va trăi, în timp ce orologiul morții continuă să bată.

Într-un interviu pentru Libertatea, profesorul Purica spune o frază memorabilă despre reacția omului la tehnologie: ”Dacă stăm (n.m. așteptăm) să testăm câte ceva, atunci cea mai testată tehnologie este focul”.

M-am gândit, imediat, la ironia afirmației. Deși folosim focul de zeci de mii de ani, încă ne ardem. Încă ne jucăm cu o tehnologie pe care n-o înțelegem deplin. Noutatea declanșează de multe ori o frică irațională. Iar în fața fricii iraționale, să lași mulțimea să decidă e sinucidere curată. Avem legi despre controlul focului, dar n-avem legi bune despre pandemii?

Citesc multe comentarii despre creșterea numărului de cazuri în țări cu acoperire vaccinală mare (Germania, Danemarca etc). Interpretarea bolândă e, general: ”vezi? nu i-a ferit. Degeaba s-au vaccinat toți”.

Corona-Delta, cum prefer să-i spun variantei noi de SARS-CoV-2, este tulpina responsabilă de valul actual de COVID-19 în Europa. La noi colcăie. La ei deocamdată doar pușcă.

Vaccinurile în uz, la acest moment, au fost fabricate pe casetele Alpha de virus. Dacă Delta devine stabilă, vom vedea curând vaccinuri 2.0. împotriva Delta. Sau nu, funcție de stabilitatea tulpinii, și emergentelor sale.

Corona a evoluat. Delta evadează răspunsul imun al persoanelor vaccinate. Generează infecție. Vaccinul îi reduce rata de transmitere (care e ca focul, de 2 - 3 ori mai mare decât la Alpha), dar nu de tot. Omul vaccinat are un risc mai mic să moară. De câteva zeci de ori, în unele studii (inclusiv făcute în România) până la sute de ori. De aceea, încă, vaccinăm cu Alpha, măcar că numărul infecțiilor nu scade. Pentru că învingem moartea.

Motivul pentru care observăm evoluția acestui haos în valuri, și disperare, e răspunsul ne-unitar, de multe ori bizar, al autorităților naționale, că sunt guverne sau autorități sanitare.

Europa nu e o țară. E o comunitate de țări, mai degrabă pe baze economice decât de politici sociale ori de sănătate. Drept urmare dezbinarea generează discordie. Iar discordia e placa Petri pe care crește dezastrul.

Românii au un stat slab. Un stat slab nu are autoritate practică asupra oamenilor. Slăbiciunea crează indecizie și lupta pentru putere între părți. Lupta pentru putere amână hotărâri prin necesitate. Amânarea explică morții, sicriele, dureri fără număr și fără sfârșit.

Până ce ”pastilele minune” împotriva COVID vor ajunge la farmacia din colț, până ce COVID-19 va deveni o problemă curentă, gestionabilă sanitar prin igienă și educația publicului, suntem condamnați la calvar.

Pentru curbarea epidemiei de poliomielită din anii '50 cu vaccin Salk, americanii au folosit 40 de mii de doctori, 10 mii de asistente, și alte zeci de mii de voluntari. Scopul era vaccinarea a câtorva milioane de copii. Prin comparație, contingentul român sanitar, per total, e de 60 de mii de doctori. Iar ținta rezonabilă, acum, e de peste 17 milioane de imunizări, din care deocamdată am trecut de borna de 7 milioane.

Orice se întâmplă cu ceilalți 10 milioane rămâne la îndemâna naturii. Una e focul în teracotă, alta e focul în șură. Se pare că noi preferăm să ardă casa, sub pretenția că oricum dă căldură.

În fiecare zi care trece, la fiecare 10 mii de cazuri nou identificate, există un potențial de 30 - 50 de mii de alte cazuri care vin din urmă. Modelul nu e cumulativ. La fel cum cei vaccinați împotriva Alpha nu sunt complet imuni la Delta, la fel și cei care au făcut COVID (aproximativ 1 milion) cu Alpha nu sunt complet imuni la Delta. Dar șansa la viață e mult mai mare dacă ești vaccinat, vs. non-vaccinat.

Sunt lucruri care totuși nu mai străpung țeasta omului de rând.

E deposedat de logică, măcar că unii n-au avut-o niciodată. Istoria arată că, în epidemii, oamenii abandonează orice instinct de grup, și devin primitivi. Altruismul social lasă loc anomiei. Dezordinea crează violență, și iresponsabilitate. Că e preotul infectat care merge la slujbă, sau mătușa febrilă care împarte pomeni la parastas. Că e doctorul bolnav care insistă să opereze, sau că e funcționarul care își ascunde testul pozitiv lumii, toate se înscriu pe o matrice a haosului.

Vom fi împăcați, mai târziu, cu morții pe care-i avem pe conștiință? Eu, ca medic, nu mă pot uita în acea oglindă liniștit.

În al Doilea Război Mondial România a pierdut 300 de mii de oameni, cu aproximație. Dintre aceștia aproximativ o treime au murit în luptă. Ceilalți în lagărele sovietice.

COVID ne va lua, în cele din urmă, mai mulți oameni dragi decât ne-a luat Războiul. Și, ca niciodată în epoca modernă, îi vedem cum mor de boală, în condiții de colaps sanitar,
Dar și cu soluția în mâinile noastre. În depozite. Pe inventar.

Cum e posibil așa ceva?

Când ne-a furat Cerul mințile încât să ne abandonăm semenii, să-i lăsăm pradă lupilor și stihiei? Și ce credibilitate să mai aibă, oricine va guverna, oricât va zâmbi camerei și va anunța prosperitate, când memoria celor plecați dintre noi rămâne proaspătă?

Cinismul și lașitatea fac măritișul bun în iadul cotidian. Între timp suntem noi, corpul medical, care vă apărăm granițele vieții. Noi, fiecare în specialitatea lui, care îngrijim ce-a mai rămas din viața acestor oameni pe care-i numim români, ca noi. Că unii sunt străini, alții nu. Că unii sunt prieteni, familie sau apropiați.

Nu, n-avem să cerem iertare pentru că, la ceasul nevoii, cu atâta ne-ați lăsat pe mâini. Nu mai vorbesc, ca psihiatru, de sinistrul care vine, al traumei de grup, al bolilor psihice reactive, al șocului pandemic evitabil.

N-am tratat pe nimeni traumatizat că și-a făcut o injecție. Am pierdut numărul celor pe care-i tratez de sechele COVID, sau încă zguduiți de moartea sprintenă a celui drag. Și pentru ce? Sau de ce? Pentru că niște sclifosiți s-au fudulit la lectră?

N-avem voie să lăsăm vremurile să facă oameni. Suntem obligați, ca oameni, să facem vremurile. Noi nu vom câștiga acest război. Dar rămân ceilalți, ceilalți pe care i-am scăpat de necaz, de excesul suferinței, de la o formă sau alta de pieire.

În foc se duc zilele și anii. Dar foc rămâne și în mintea, sufletul celor care mai cred în om și umanitate. Măcar că aceeași flacără, posibil, lasă loc de viitor și de inspirația celor care vin din urmă. Măcar să nu-i facem de rușine pe cei care ne vor vedea, cândva, în amintire.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
negrutiu
Florin Negruțiu: Domnul Ciucă pare că are un bagaj lexical limitat...
armand-gosu
Istoricul Armand Goșu: Solicitările Kremlinului nu vor putea fi...
radu paraschivescu ciuca
Radu Paraschivescu, despre acuzațiile de plagiat care i se aduc lui...
Pe aceeași temă
test covid profimedia
Cele mai multe cazuri de COVID-19, de la începutul pandemiei
Test de coronavirus COVID-19
Peste 19.000 de cazuri noi de COVID-19
marea britanie
Majoritatea restricțiilor anti-COVID vor fi ridicate în Anglia din 27 ianuarie
test covid profimedia
Coronavirus România: A doua zi cu peste 16.000 de cazuri. Crește numărul pacienților internați...
Te-ar putea interesa și
Coronavirusul SARS-CoV-2, COVID-19
Bilanț provizoriu: O nouă zi cu peste 16.600 de cazuri de COVID-19
Oameni pe stradă, toamna în București la Piața Romană cu măști de coronavirus COVID-19
OMS: Nu scăpăm de COVID în acest an și poate nu vom scăpa niciodată
Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2
Coronavirus România: Numărul infecțiilor se dublează în 24 de ore. De 4 ori mai multe decese
test covid profimedia
Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în ultimele 24 de ore
Partenerii noștri
Digi24 Incidența COVID în Capitală se apropie de pragul de 9 la mia de locuitori
Incidența COVID în Capitală se apropie de pragul de 9 la mia de locuitori
DigiSport Edi Iordănescu, noul selecţioner al României. Burleanu ar trebui să anunţe azi antrenorul. Ce salariu va avea
Edi Iordănescu, noul selecţioner al României. Burleanu ar trebui să anunţe...
PeRoz Adevărul despre separarea dintre Jason Momoa și Lisa Bonet. Un apropiat a rupt tăcerea: ”Aveau probleme de ceva timp!”
Adevărul despre separarea dintre Jason Momoa și Lisa Bonet. Un apropiat a...
Film Now Pamela Anderson cere divorțul de cel de-al cincilea soț după doar 13 luni de căsătorie
Pamela Anderson cere divorțul de cel de-al cincilea soț după doar 13 luni...
Digi World Cum poți preveni aburirea ochelarilor când porți mască. Ce truc simplu trebuie să folosești
Cum poți preveni aburirea ochelarilor când porți mască. Ce truc simplu...
Digi Animal World Cum arată cea mai mare pisică din lume: „Toată lumea o confundă cu un câine”
Cum arată cea mai mare pisică din lume: „Toată lumea o confundă cu un...
ProFM Inelul de logodnă al lui Megan Fox a fost conceput să o rănească dacă îl scoate. „Benzile sunt de fapt niște spini”
Inelul de logodnă al lui Megan Fox a fost conceput să o rănească dacă îl...
Digi Life Performanță incredibilă la doar 19 ani! Zara Rutherford, cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii
Performanță incredibilă la doar 19 ani! Zara Rutherford, cea mai tânără...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate