Acum la Digi FM Digi FM OLIVIA ADDAMS - Rasarit Perfect

Iohannis: Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră

Klaus Iohannis. Profimedia
Klaus Iohannis. Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, într-un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, că Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar acest lucru împiedică "deplina reconciliere cu trecutul dureros".

"Din păcate, Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. Până când justiţia nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare şi concise asupra vinovaţilor şi a asumării răspunderii faţă de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros", a arătat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, "cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezintă un veritabil exerciţiu democratic".

"În urmă cu 34 de ani, fii şi fiice, fraţi, surori, părinţi, bunici şi prieteni şi-au pierdut viaţa în luptele crâncene pentru a câştiga libertăţi şi drepturi, inclusiv acela de a vota. Datorită jertfei lor supreme, astăzi avem posibilitatea de a participa activ şi fără constrângeri la procesul democratic. Exercitarea dreptului de vot este o datorie faţă de memoria celor care şi-au riscat propriile vieţi pentru idealurile naţionale, dar şi o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru ţara noastră", a completat Iohannis.

El aminteşte că Revoluţia din Decembrie 1989 "reprezintă momentul în care aspiraţia de zeci de ani a românilor pentru libertate a reuşit să doboare comunismul, dezvăluindu-i barbaria în faţa întregii lumi".

"Regimul comunist a însemnat frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreţ total pentru viaţă şi demnitate, minciună şi teroare. În Decembrie 1989, românii au reuşit să învingă acest monstru care îi ţinuse timp de patru decenii şi jumătate în beznă socială, economică şi intelectuală. Această lungă perioadă de suferinţă însă a generat o energie uriaşă, care a fost transpusă în curaj, hotărâre şi putere, dorinţa de libertate fiind, pentru foarte mulţi români, mai presus decât propria lor viaţă", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să nu îi uite pe eroii "care s-au opus dictaturii pentru a reda întregii naţiuni române drepturile şi libertăţile de care a fost privată atâtea decenii".

"Datorită lor, generaţiile care au urmat anului 1989 s-au născut şi au crescut în democraţie, ferite de cruzimea totalitarismelor. Ororile comunismului, deşi sunt dificil de rememorat sau chiar imposibil de imaginat pentru cei tineri, nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului. Este esenţial ca tinerele generaţii să cunoască şi să înţeleagă adevărata amploare a dramelor şi a suferinţelor îndurate de români până acum trei decenii şi jumătate", a spus preşedintele Iohannis.

El face referire în mesaj şi la provocările actuale, care "scot în evidenţă anumite fragilităţi şi vulnerabilităţi ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă".

"Impactul actualelor crize succesive, ameninţările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea graniţelor noastre, generează frustrări şi resentimente care fac ca trecutul să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate. Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naştere unei false cosmetizări a trecutului comunist, care trebuie păstrat în memoria colectivă exact aşa cum a fost, dur şi detestabil. Doar în acest mod putem proteja tot ce am reuşit să construim în aceşti ani de democraţie", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a evocat mărturiile ororilor comunismului, crucile de la închisorile de la Sighet şi Aiud, gratiile închisorilor de la Piteşti sau Jilava, "vieţile frânte abrupt de dictatură, lacrimile mamelor care-şi plâng copiii în Cimitirele Eroilor Revoluţiei".

"Libertatea pe care suntem datori să o preţuim a izvorât din suferinţele ţăranilor colectivizaţi cu forţa, din chinurile celor din beciurile Securităţii şi din rugăciunile milioanelor de oameni privaţi de cele mai elementare condiţii de trai în iernile reci ale comunismului. Apărarea democraţiei în fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Românie europeană, prin valori şi prosperitate, şi au pătimit pentru acest ideal", a spus Klaus Iohannis.

El a susţinut că sunt necesare eforturi constante la nivelul autorităţilor, al societăţii civile şi al cetăţenilor deopotrivă pentru a combate eficient manifestările nedemocratice.

"Indiferenţa şi lipsa de acţiune în faţa ameninţării populismului şi a extremismului sunt un real pericol pentru orice societate democratică. Instituţii puternic ataşate statului de drept, respectării legii şi protejării cetăţenilor nu sunt doar idealuri şi aşteptări legitime, ci drepturi pe care le-au câştigat românii pentru români", a afirmat Iohannis, transmite Agerpres.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Jennifer Lopez
54 de ani în buletin, îndrăzneală cât cuprinde. Jennifer Lopez a...
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate: „Ce...
Pe aceeași temă
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Te-ar putea interesa și
Rareș Bogdan
Rareş Bogdan, despre şansele preşedintelui la NATO: „SUA au vorbit despre marele prieten Klaus...
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
Ungaria rămâne fermă în privința veto-ului său împotriva candidaturii lui Mark Rutte la NATO...
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor, (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Ciolacu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO: „Nu există un lider, decident...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, mesaj de Paștele Catolic: "Puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea...
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a Rusiei după atacul Iranului asupra Israelului: „Totul depinde de următorii pași”
Prima reacție a Rusiei după atacul Iranului asupra Israelului: „Totul...
DigiSport Francisc Dican, convins după CFR Cluj - FCSB: ”Egalul era just” + critici la adresa lui Sebastian Colțescu
Francisc Dican, convins după CFR Cluj - FCSB: ”Egalul era just” + critici...
PeRoz Actrița care susține că a ratat roluri la Hollywood pentru că „e prea frumoasă”. A jucat în „Godzilla vs. Kong” și „Ambulance”
Actrița care susține că a ratat roluri la Hollywood pentru că „e prea...
Film Now Viciul de care Salma Hayek nu poate scăpa. Cum a fost fotografiată actrița din „Desperado”
Viciul de care Salma Hayek nu poate scăpa. Cum a fost fotografiată actrița...
Digi World Cum să-ți gestionezi furia. Metoda recomandată de cercetătorii japonezi. „Poate reduce consecinţele negative la serviciu sau în plan personal”
Cum să-ți gestionezi furia. Metoda recomandată de cercetătorii japonezi...
Stirile Kanal D Ce tipuri de concedii se vor considera perioadă contributivă la pensie? Anunțul făcut acum de ministrul Muncii: ,,Subliniez o noutate a noii legi''
Ce tipuri de concedii se vor considera perioadă contributivă la pensie...
ProFM Shakira, show surpriză la Coachella. Vulcanica artistă a oferit momente electrizante pe cântecul „răzbunării”
Shakira, show surpriză la Coachella. Vulcanica artistă a oferit momente...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Ultimele știri din matinal
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Magicianul Verdini
Magie și Păcăleli la Digi FM cu Magicianul Verdini
Ultimele știri
Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian
Iranul susține că a informat SUA de operaţiunea sa „limitată” împotriva Israelului
Stefanos Tsitsipas (1)
Stefanos Tsitsipas a câştigat turneul ATP de la Monte Carlo
People,On,The,Square
Ar putea fi totuși inversată îmbătrânirea? Ce arată un nou studiu
Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică...