Acum la Digi FM Nono Semen LILLY WOOD & THE PRICK AND ROBIN SCHULZ - Prayer In C (Robin Schulz Radio Edit)

Iohannis, critici în premieră la adresa extremismului: Naţionalismul găunos și tendinţele revizioniste se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa

Romania EPP Congres Klaus Iohannis President of Romania speaks at the EPP Congress in Bucharest, Romania, Thursday, Marc

Klaus Iohannis a declarat, în cadrul Congresului PPE, că îi îndeamnă pe liderii PPE să folosiească campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului, el precizând că o comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială pentru a contracara dezinformarea şi manipularea.

El a arătat că dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european, şi anume extremismul, în toate formele sale, de la naţionalismul găunos, de faţadă, până la tendinţele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru.

profimedia-0854569688

Şeful statului a arătat că este sigur că vor găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ. Preşedintele a subliniat că ”actualul context internaţional este complicat, complex şi instabil”.

”Ne confruntăm cu cea mai gravă situaţie de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noştri îşi dau viaţa pentru a-şi ocroti familiile şi pentru a-şi apăra ţara de invadatori care comit atrocităţi inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranşee şi depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie. Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci şi de vieţile unor oameni care sunt obligaţi să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanşat. Avem, totodată, responsabilitatea şi de a-i asigura pe cetăţenii noştri că sunt protejaţi, pentru că, doar într-un climat de stabilitate şi securitate, economiile noastre se pot dezvolta şi să prospere, iar oamenii pot duce o viaţă mai bună”, a subliniat preşedintele României.

Romania EPP Congres Klaus Iohannis President of Romania speaks at the EPP Congress in Bucharest, Romania, Thursday, March 7, 2024. / Imago Images Copyright: xAlexxNicodimx,Image: 854565845, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxROM, Credit images as

Klaus Iohannis a arătat că ”extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiţie geostrategică în pace, securitate, stabilitate şi prosperitate pentru toţi –statele membre UE şi, deopotrivă, partenerii angajaţi pe calea europeană”.

”Puterea sa transformatoare şi abilitatea de a uni ţări şi popoare în jurul valorilor şi principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel şi viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noştri au făcut progrese incredibile. Cetăţenii acestor ţări cred în Uniunea Europeană şi îşi doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim”, a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că Europa este un continent al păcii. ”Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru şi să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toţii de cele mai mari garanţii de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană şi NATO este pragmatică, realistă şi asigură securitatea naţiunilor noastre”, a spus Iohannis.

”Uniunea Europeană şi NATO nu s-au aflat şi nu se află într-o competiţie. Acest context complex în care ne aflăm aduce însă un risc politic suplimentar, criza de încredere în instituţiile europene, care este cauzată şi de distanţa tot mai mare dintre clasa politică şi cetăţenii europeni. Să ne reapropiem de cetăţenii noştri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenţie, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, ştim care sunt preocupările reale ale cetăţenilor noştri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanţă politică este să acorzi atenţie emoţiilor şi aşteptărilor oamenilor”, a spus Iohannis.

Romania EPP Congres Romania President Klaus Iohannis and Nicolae Ciuca Romania Prime Minister react during the EPP Congress in Bucharest, Romania, Thursday, March 7, 2024. / Imago Images Copyright: xAlexxNicodimx,Image: 854570134, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxROM, Credit images as

Preşedintele a menţionat că ”tinerii mai ales vor să simtă clasa politică şi Uniunea Europeană mai aproape, vor să fie auziţi şi susţinuţi”.

”Noi suntem cei care trebuie să găsim atitudinea cea mai potrivită pentru a le câştiga încrederea, pentru că avem nevoie de entuziasmul şi creativitatea lor, iar ei au nevoie de măsuri concrete. Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice, aşteaptă soluţii şi îşi doresc spaţiu de afirmare, condiţii pentru a investi în industriile viitorului”, a mai arătat el.

Potrivit lui Iohannis, ”dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european”.

”Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naţionalismul găunos, de faţadă, până la tendinţele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru”, a arătat preşedintele.

”În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol şi din convingere la acelaşi set de principii, care împărtăşesc aceleaşi valori şi care doresc să îşi protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european. Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit şi facilitează un grad ridicat al calităţii vieţii. Şi tocmai din acest motiv sunt unii care îşi doresc ca acest proiect să eşueze, pentru că oferă ceea ce autocraţiile şi alte sisteme nedemocratice refuză cetăţenilor lor – libertatea de mişcare, comerţ liber, protecţia drepturilor fundamentale, justiţie şi stat de drept. Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu paşi repezi. Oamenii vor fi bombardaţi cu tot soiul de oferte şi promisiuni. Mulţi dintre cei prezenţi aici veţi candida pentru un mandat de europarlamentar şi veţi intra în dezbateri cu eurosceptici şi alţi nemulţumiţi care contestă proiectul nostru european. Îi puteţi întreba direct: „Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace şi prosperitate?”. Şi veţi vedea imediat cum se destramă întregul lor eşafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor şi a unui egoism naţionale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte şi războaie europene fratricide”, a arătat preşedintele.

”Vă îndemn să folosiţi campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială pentru a contracara dezinformarea şi manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii noştri sunt conştienţi de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenenţa la acest proiect remarcabil”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că ”Uniunea Europeană a înlocuit frica şi ostilitatea cu metode de colaborare şi respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale”.

”Partidul Popular European este principala forţă motrice capabilă să descătuşeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora ştiu că nu le lipseşte curajul, competenţa, experienţa şi responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic şi social pe care noi, europenii, l-am construit şi continuăm să-l dezvoltăm. Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă şi o comunicare eficientă, urmând principiul unităţii în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Suntem cu toţii parte a aceleiaşi mari familii europene, fără a însemna că renunţăm la identitatea naţională. Uniţi în a susţine aceleaşi valori şi principii, dar diferiţi prin moştenirea noastră culturală, prin tradiţii, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic”, a arătat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, ”unitatea şi mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european”. ”Trebuie să fim proactivi în susţinerea valorilor şi a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetăţenii şi să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper şi sigur. De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetăţean contează în procesul decizional la nivel european. Iată, aşadar, un moment cu o profundă încărcătură şi relevanţă civică, pentru că ne dorim, nu-i aşa, ca viitorul nostru şi viitorul Europei să fie decis de voinţa electoratului, nu de absenţa sa”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că în acelaşi timp, Uniunea Europeană de mâine va arăta aşa cum o vom pregăti împreună.

”Apărarea şi securitatea, siguranţa mediului de afaceri european, investiţiile, cultura, educaţia, sănătatea – toate acestea se află în puterea noastră decizională, iar Europa va fi ceea ce vom reuşi să facem împreună din ea. Activitatea politică relevantă nu se opreşte niciodată la discursul public, ci presupune iniţiativă, a fi în mijlocul oamenilor şi a identifica soluţii, soluţii reale, la problemele stringente. Următorul Parlament European şi următoarea Comisie Europeană vor avea şansa să intre în istorie şi să relanseze politica în slujba oamenilor”, a ţinut să precizeze preşedintele. Klaus Iohannis i-a urat succes preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ”Dragă Ursula, îţi doresc mult succes, să reuşeşti şi, în plus, mult noroc! Ai întregul nostru sprijin”, a spus şeful statului.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...
- European Summit March 2024 - 21/03/2024 - Belgium / Brussels / Brussels - Klaus Werner Iohannis. Heads of state round
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa electorală: „E cert...
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Te-ar putea interesa și
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Rareș Bogdan
Rareş Bogdan, despre şansele preşedintelui la NATO: „SUA au vorbit despre marele prieten Klaus...
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
Ungaria rămâne fermă în privința veto-ului său împotriva candidaturii lui Mark Rutte la NATO...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
DigiSport Florentino Perez i-a spus ”pas” lui Real Madrid: a călătorit 8.000 kilometri să își vadă favoritul
Florentino Perez i-a spus ”pas” lui Real Madrid: a călătorit 8.000...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Nicole Kidman, imagini de la 14 ani: „Această copilă nu ar fi putut prezice niciodată toți oamenii talentați cu care avea să lucreze”. Actrița va scrie istorie în weekend
Nicole Kidman, imagini de la 14 ani: „Această copilă nu ar fi putut...
Digi World Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva supraaglomerării. Ce taxe se percep
Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
regele charles
Regele Charles îşi reia activităţile publice. Ce spun medicii despre cum...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
alunecare de teren cluj
Alunecare de teren pe o stradă din Cluj-Napoca. A fost afectată una dintre benzi, pe o lungime...
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...