Acum la Digi FM Alice Tudor MAROON 5 - One More Night

Exclusiv Doi liberali au atacat alături de USR și Forța Dreptei pachetul fiscal pe care Guvernul și-a asumat răspunderea

Dan Vâlceanu

Doi liberali au atacat alături de USR și Forța Dreptei pachetul fiscal pe care premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în urmă cu 3 zile. Demersul Opoziției vine în contextul în care nu au depus moțiune de cenzură, pentru că n-ar fi avut șanse de reușită. Vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu, susține că pachetul fiscal are mai multe articole neconstituționale. 

Sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei este semnată inclusiv de liberalul Dan Vîlceanu. Fost ministru de finanțe, Dan Vîlceanu a explicat, pentru știrile DIGIFM, că aceste măsuri sunt greșite.

În opinia sa, creșterea taxelor în această perioadă nu înseamnă decât o inflație mai mare. Dan Vîlceanu nu se teme de eventuale repercusiuni din partea șefilor PNL.

Mai mult, spune că sunt și alți liberali care îi împărtășesc opinia.

USR şi Forţa Dreptei au depus, vineri, la Curtea Constituţională sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul este semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină.

Cei care au semnat sesizarea către CCR susţin că legea este ”neconformă cu o serie de articole din Constituţia României”.

”Proiectul de lege votat, PL-x nr. 546/2023, încalcă flagrant art. 1 alin (3)-(5), art. 4, art. 15 alin. (2), art. 16 alin. (1), art. 45, art. 56, art. 61, art. 69 alin. (1), art. 108, art. 114, art. 120 alin. (1), art. 135 alin. (1) şi art. 147 din Constituţia României”, se arată în sesizare.

Semnatarii acesteia afirmă că ”modalitatea de adoptare a Legii (...) contravine prevederilor art. 1 alin. (4) şi art. 114 din Constituţia României, republicată, deoarece norma fundamentală oferă Guvernului posibilitatea de a-şi angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în condiţiile respectării principiului echilibrului şi separării puterilor în stat”.

”Posibilitatea Guvernului de legiferare, în calitate de autoritate legislativă delegată, nu poate fi discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept care nu este susceptibil de exercitare abuzivă, deoarece, în caz contrar, s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României”, se arată în sesizare.

”La această modalitate simplificată de legiferare trebuie să se ajungă in extremis atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă, ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă”, se mai arată în document.

Potrivit semnatarilor sesizării, ”adoptarea sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat”.

”În contextul actual politic din România, observăm că avem o majoritate consolidată în Parlament, datorată colaborării dintre două partide pentru constituirea Guvernului. Prin urmare, conform jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nu era necesară recurgerea la procedura stipulată de articolul 114 din Constituţie”, se mai arată în sesizare.

”Prin urmare, chiar dacă la prima vedere posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusivă a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut, pentru că exclusivitatea Guvernului este opozabilă numai Parlamentului, şi nu Curţii Constituţionale ca garant al supremaţiei Legii fundamentale”, mai arată semnatarii sesizării.

Aceştia afirmă că ”validitatea actului normativ în discuţie nu este conformă cu principiile constituţionale”.

”Sub pretextul elaborării unui proiect de lege asupra căruia Guvernul să-şi angajeze răspunderea, au fost inserate modificări care, în esenţă, au valoare şi impact de reformă, de program de guvernare. Aşa fiind, ar fi fost imperativ, din punct de vedere juridic şi constituţional, ca aceste modificări să fie prezentate şi adoptate sub forma unei reforme dacă asta se dorea, cu toate consultările şi evaluările de impact necesare. S-a ajuns astfel la realizarea unor modificări legislative de amploare, complexe, creând un context de ambiguitate şi neconstituţionalitate, promovate sub numele de «proiect de lege»”, se mai arată în sesizare.

Semnatarii sesizării se referă şi la faptul că ”modalitatea de adoptare a Legii (...) contravine prevederilor art. 114 din Constituţia României, republicată, deoarece norma fundamentală oferă Guvernului posibilitatea de a-şi angaja răspunderea asupra unui proiect de lege unitar”.

În plus, aceştia critică şi încălcarea principiului legalităţii şi se referă la faptul că legea ”aduce atingere principiului previzibilităţii, securităţii juridice şi clarităţii normelor”.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
ccr bun
CCR amână cu o săptămână discutarea sesizării ICCJ cu privire la "Legea fugarilor"
School,Classroom,In,Blur,Background,Without,Young,Student;,Blurry,View
Avocatul Poporului atacă la CCR prevederile privind acordarea burselor de merit pentru minimum...
Curtea-Constituțională-a-României-Foto-Inquam-Photos-Octav-Ganea
Legea fugarilor atacată la Curtea Constituțională de ICCJ
ccr bun
CCR a decis că legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul este neconstituţională
Te-ar putea interesa și
ccr bun
CCR a amânat pentru a treia oară o decizie privind legea cumulului pensiei cu salariul, pentru...
stefan radu oprea
Radu Oprea, ministrul Economiei, la Digi FM, despre taxa de 1 euro pentru vacanțele în...
florin negruțiu
Florin Negruțiu, la Matinalii Digi FM, despre amendamentul privind Pilonul 2 de pensii...
Marcel Ciolacu
Legea privind noile taxe, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, făcută...
Partenerii noștri
Digi24 Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre...
DigiSport Lovitură pentru Liverpool! Virgil van Dijk este dorit de o altă forță a Europei
Lovitură pentru Liverpool! Virgil van Dijk este dorit de o altă forță a...
PeRoz Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa
Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că...
Film Now Necazurile se țin lanț de ea. Christina Applegate, dezvăluiri despre problemele de sănătate cu care s-a confruntat: „Am fost nevoită să port scutece!”
Necazurile se țin lanț de ea. Christina Applegate, dezvăluiri despre...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei, Dragoș Bucur, ară brazdele
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
slujba biserica
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Slujbele care se țin de la Florii...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel
România, încă cinci medalii la Campionatele Europene de Canotaj
Joe Biden
Joe Biden, ironii la adresa lui Donald Trump: "Candidez împotriva unui băiețel de 6 ani"
ioana ginghina (2)
A fost vegetariană 8 ani, dar a renunțat de o lună. De ce făcut Ioana Ginghină această...
gabriela firea, nicusor dan, cristian popescu piedone (1)
Cum ar vota bucureștenii dacă săptămâna viitoare și-ar alege primarul general. Cetățenii par...