Premierul Ilie Bolojan a anunţat vineri că în pachetul de măsuri pe care urmează să îl promoveze Guvernul se află reforma societăţilor comerciale în care statul este acţionar majoritar, urmând să fie stabilită reducerea numărului de membri în structurile de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor la valori rezonabile.
"Un pachet important ţine de reforma societăţilor comerciale în care acţionar majoritar este statul. Aşa cum aţi văzut în ultima perioadă, de la cheltuielile acestor societăţi, de la creşterea indemnizaţiilor conducerilor care s-au instalat acolo, de la randamentele lor, de la pierderile pe care le au, rezultă un tablou foarte prost pentru statul român. (...) Ce ne propunem: vom asigura transparenţa gestionării tuturor companiilor de stat, publicând de săptămâna viitoare toate datele ce ţin de conducere şi de indicatori; vom iniţia modificarea indicatorilor de performanţă, acest lucru este foarte important, pentru că toate conducerile funcţionează pe baza unor contracte de management. Unii s-au instalat, ca să folosesc ghilimelele, pentru câţiva ani de zile, în baza unor indicatori de performanţă care sunt formali, din păcate, de multe ori; (...) vom modifica legislaţia, propunând reducerea numărului de membri în structurile de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor la valori rezonabile", a spus premierul într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, arată Agerpres.
Bolojan: Este nevoie de modificarea legislaţiei fiscale; există un grup de lucru
Premierul Ilie Bolojan a subliniat, vineri, că este nevoie de modificarea legislaţiei fiscale, menţionând totodată că va propune limitarea mandatelor pentru cei cu funcţii de conducere la ANAF.
"O direcţie importantă este să ne creştem gradul de încasare. Sunt nişte fenomene care s-au acumulat de ani de zile. Pentru a combate munca la negru, trebuie să faci controale serioase. (...) E un grup de lucru sub coordonarea vicepremierului Tanczos Barna. Se lucrează pe componenta de insolvenţă, creanţe. (...) Voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu funcţii de conducere (la ANAF - n.r.)", a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, există practici neunitare în exercitarea controlului, iar acumularea de arierate mari arată că unele societăţi ar fi fost protejate în aceşti ani.
Bolojan: Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate: o pensionare prea rapidă a magistraţilor
Premierul Ilie Bolojan a afirmat, vineri, că relitatea din România arată că 90% dintre magistraţi se pensionează la 48 de ani, ceea ce nu mai poate continua. Pentru toate profesiile, mai puţin cele unde este nevoie de forţă fizică, premierul afirmă că susţine pensionarea la 65 de ani.
Ilie Bolojan a afirmat, vineri, că al doilea pachet de măsuri va remedia situaţia pensiilor speciale.
„Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate: o pensionare prea rapidă a magistraţilor. Se pensionează, în general, la 48 de ani”, a afirmat Bolojan.
Premierul a precizat că, în calitatea de preşedinte interimar, a văzut că 90% dintre pensionări au fost la 48 de ani.
Bolojan afirmă că pensionarea trebuie să se facă, pentru majoritatea profesiilor, la 65 de ani. Ar putea exista derogări pentru profesiile unde este nevoie de forţă fizică.
„Pentru toate celelalte profesii să fie întotdeauna vârsta standard (...) În câţiva ani de zile, nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile”, a adăugat premierul.
Acesta a adăugat că o altă modificare legislativă va viza nivelul pensiei magistraţilor, întrucât există o prevedere interesantă. Pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult de ultimul salariu.
„Asta înseamnă că pensia este, de fapt, cât ultimul salariu. Mai există undeva în spaţiul public aşa ceva? Eu nu cred că există aşa ceva”, a mai declarat premierul.
Al doilea pachet de măsuri pentru reducerea deficitului va fi adoptat la finalul lunii iulie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!