Acum la Digi FM Alex Vidia CYRIL - Stumblin In

Florin Cîţu: Părinţii nu trebuie să vină la şcoală cu formularul completat pentru testarea COVID a copiilor

florin citu
Foto: Facebook Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor. Se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome.

„Da, eu cred că aici a fost iarăşi... cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copiii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Deci, ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo sunt mai multe detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat premierul Florin Cîţu, sâmbătă, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, citează Agerpres.

Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare, potrivit HotNews.ro.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Educaţiei (MEC) se menţionează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Totodată, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

În comunicatul MEC se adaugă că dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

„Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore (...) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi: 1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”, se specifică în comunicat.

De asemenea, MEC subliniază că dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede: „Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris”.

Totodată, MEC arată că deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativă.

„În interesul bunei organizări şi al siguranţei sanitare în şcoli, Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale”, se mai afirmă în comunicatul MEC.

Ministerul Sănătăţii recomanda, cu o zi în urmă, ca părinții „să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ”.

Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul ministerului şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi”, se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătăţii.

Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul. Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, mai transmitea Ministerul Sănătăţii.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu: L-aş susţine pe Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, este cea mai bună opțiune
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu, urmărit penal în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. Este acuzat de...
florin citu 3
Florin Cîţu, la DNA pentru a fi audiat în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie: ”Mi-am...
florin citu la digi24
Senatul a votat ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei de...
Te-ar putea interesa și
Comisia juridică a Senatului, vot în unanimitate pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei vaccinurilor
Florin Cîţu a rămas fără imunitate în urma votului din Comisia Juridică a Senatului în dosarul...
florin citu functionare coalitie digi24
DNA cere ridicarea imunității lui Florin Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Oana...
florin citu digi fm
Florin Cîțu: „Dacă măsura limitării plăților cash a fost aprobată fără acordul PNL, atunci...
florin citu CONGRES_PNL_000_INQUAM_George_Calin
Florin Cîţu, la 148 de ani de la înfiinţarea PNL: „Această coaliţie de compromis nu a livrat...
Partenerii noștri
Digi24 Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu...
DigiSport Voluntari - Hermannstadt, Live Video, 17:30, DGS1. Ilfovenii pot scăpa de locul de retrogradare directă. ECHIPELE
Voluntari - Hermannstadt, Live Video, 17:30, DGS1. Ilfovenii pot scăpa de...
PeRoz Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au vrut părinții să le separe pe fetele care împart același corp
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au...
Film Now Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani. Pasul important făcut de actor pentru a încheia oficial divorțul
Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani...
Digi World Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Medical,Staff,Working,At,The,Hospital:,Doctor,And,Nurse,Checking
Caz de febră tifoidă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Pacientul a...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Christopher Nolan și soția lui, Emma Thomas / Foto: Profimedia
Regizorul Christopher Nolan și soția lui, producătoarea tuturor filmelor sale, Emma Thomas...
ciuca
20 de ani de la aderarea României la NATO. Nicolae Ciucă: "Cea mai bună perioadă din istoria...
Bd. Dimitrie Pompeiu
Bulevardul Dimitrie Pompeiu va avea patru benzi. Nicușor Dan: „Am atribuit contractul pentru...
Pope Francis' weekly general audience, St. Peter's square, vatican city, Vatican - 05 Apr 2023
Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma