Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo JAX JONES - You Don t Know Me(censored)

Rusia cere ca România și Bulgaria să nu găzduiască trupe NATO. Cum au reacționat autoritățile din cele două țări și ce răspuns dă Alianța

Lavrov
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe Sursă foto: Profimedia Images

Rusia a cerut SUA şi NATO garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est, dar şi retragerea trupele şi echipamentelor militare desfăşurate în statele care au aderat la NATO după 1997. Răspunzând, vineri, unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus, în ziua când la Geneva a avut loc o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi secretarul american de stat Antony Blinken.

Antony Blinken îi prezintă în acest weekend președintelui Joe Biden cum a mers discuția cu rușii de la Geneva. Președintele american se întâlnește la Camp David cu echipa lui de securitate națională ca să analizeze situația din Ucraina. După întrevederea de vineri dintre șefii diplomațiilor de la Moscova și Washington, nu a apărut o soluție la criză. Dar taberele adverse au agreat să continue discuțiile, ca să reducă tensiunile. NATO va trimite în scris, săptămâna viitoare, un răspuns la garanțiile de securitate cerute de Rusia. Acest document va fi însoțit și de o listă de propuneri pentru îmbunătățirea relației.

Reacția României

Pe de altă parte, în România Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește în ședință miercurea viitoare, la prânz. Președintele Klaus Iohannis i-a convocat pe membrii CSAT pentru a discuta despre conflictul de la granița cu Ucraina. Șeful statului a vorbit deja cu premierul Nicolae Ciucă pe această temă. 

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

„O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, a arătat MAE, vineri, într-un comunicat.

„MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv”, subliniază Ministerul român de Externe.

„Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate. Totodată, România își exprimă speranța că procesul de dialog deschis cu Federația Rusă în această perioadă va continua și va conduce la dezescaladarea situației de securitate, spre beneficiul întregului spațiu euroatlantic”, se mai arată în comunicatul de presă.

Reacția Bulgariei

La rândul său, Bulgaria a reacţionat vehement, vineri, la solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO, iar Guvernul de la Sofia argumentează că are dreptul suveran de a lua propriile decizii în materie de apărare, în colaborare cu Alianţa Nord-Atlantică.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, consideră „inacceptabilă și inutilă” cererea Moscovei privind nedesfășurarea trupelor altor state membre NATO în țară.

„Bulgaria este o ţară suverană, care a luat o decizie în urmă cu mult timp, aceea de a deveni stat membru NATO. În acest context, noi decidem singuri cum ne organizăm apărarea ţării, prin coordonare cu partenerii noştri”, a declarat și premierul Kiril Petkov.

Ce spune NATO

NATO a respins vineri cererea Rusiei privind o retragere a trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în Bulgaria şi România şi a denunţat ideea sferelor de influenţă în Europa, a transmis purtătoarea sa de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.

„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre. Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de rangul al doilea, lucru pe care nu îl putem accepta”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată de AFP. „NATO nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei”, a adăugat Oana Lungescu. „Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective”, a punctat ea, relatează Agerpres.

„Această solicitare (a Rusiei - n.r.,) a fost făcută inclusiv în propunerea scrisă, pe care Federația Rusă a transmis-o NATO și SUA. Și se referă și la România și Bulgaria, la România și Polonia, au fost făcute referiri cu privire la scutul antirachetă de la noi și de la polonezi. Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent, că nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu e problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să-și pună, sau să nu-și pună propriile forțe, pe propriul teritoriu. Este totalmente anacronic și este o întoarcere, în timp istoric vorbesc, către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este zona cu adevărat a liniei roșii, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a punctase anterior Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, într-un interviu la Digi24.

Câți soldați are NATO în România și Bulgaria

Aproximativ 1.000 de soldaţi americani, 140 de militari italieni şi 250 de soldaţi polonezi sunt staţionaţi în România, iar Franţa a anunţat că este dispusă să trimită militari în România în cadrul unei eventuale sporiri a prezenţei NATO.

Bulgaria are, la rândul său, un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.

Ungaria, Polonia şi Cehia au aderat la NATO în 1999, urmate de Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia şi Slovenia în 2004. Albania şi Croaţia au devenit membre NATO în 2009, Muntenegru în 2017 şi Macedonia de Nord în 2020.

„Deși Ucraina nu este membru NATO, avem o obligație politică și morală să îi sprijinim, asta și facem, dar în același timp este o diferență foarte clară între un partener al NATO și țări membre NATO, iar din punct de vedere al țărilor NATO, Articolul 5 funcționează. Observați măsuri de creștere a prezenței militare și a descurajării pe Flancul Estic, inclusiv în România și în zona Mării Negre. Deci NATO este o forță formidabilă, o forță defensivă și care își arată încă o dată validitatea și utilitatea pentru toate țările NATO, inclusiv pentru România”, a declarat vineri, la Digi24, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Kremlinul comentează rezultatul alegerilor: Românii au fost privaţi de posibilitatea de a vota...
NATO Secretary General Mark Rutte
Şeful NATO propune mărirea cheltuielilor pentru apărare la 3,5 la sută din PIB şi alocarea a...
România este inclusă oficial în Programul Visa Waiver. / foto Profimedia
SUA exclud România din programul de călătorie fără vize Visa Waiver
Bucharest, Romania. 17th July, 2024: Sebastian Burduja, the Romanian Minister of Energy speaks to the press after the meeting with all energy producers in Romania. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional. Nu există un risc de blackout
Te-ar putea interesa și
Washington,,D.c.,,Usa,,March,10,,2023:,International,Monetary,Fund,Headquarters
Economist, despre deficitul bugetar de 2,3% în primele trei luni: „La cum arată situaţia...
Liepaja,,Latvia-,June,16,,2024:,Two,Full,Armed,Eurofighter,Typhon
Britanicii au interceptat aeronave ruseşti deasupra Mării Baltice, în apropierea spaţiului...
MAE
Atenționare MAE: Timpi mari de așteptare la frontiera cu Bulgaria de Paște și 1 Mai. Sfaturi...
Delegația Congresului SUA a ajuns la Palatul Parlamentului/ Foto: Presidency.ro
Delegația Congresului SUA a ajuns la Palatul Parlamentului: „Vrem să ducem acest parteneriat...
Partenerii noștri
Digi24 Patrioții paranoici ai lui Vladimir Putin. De ce sunt rușii din ce în ce mai precauți în legătură cu războiul din Ucraina
Patrioții paranoici ai lui Vladimir Putin. De ce sunt rușii din ce în ce...
DigiSport Româncele intră în scenă la WTA Roma! Begu - Kvitova, ACUM, DGS 2 / Jaqueline Cristian - Alycia Parks, 14:15, DGS 2
Româncele intră în scenă la WTA Roma! Begu - Kvitova, ACUM, DGS 2 /...
PeRoz Cum arată „cea mai frumoasă fată din lume” la 24 de ani. A primit acest titlu la șase ani, iar acum are o carieră solidă în modă
Cum arată „cea mai frumoasă fată din lume” la 24 de ani. A primit acest...
Film Now Met Gala 2025, parada ținutelor extravagante. Demi Moore a purtat o spectaculoasă rochie „cravată”: peste 1 milion de mărgele și paiete
Met Gala 2025, parada ținutelor extravagante. Demi Moore a purtat o...
Digi World A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital. Afecțiunea rară care i-a afectat mușchii și a dus la probleme cu rinichii
A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital...
ProFM Rihanna este însărcinată pentru a treia oară. Artista a făcut anunțul la Met Gala 2025, etalându-și burtica proeminentă
Rihanna este însărcinată pentru a treia oară. Artista a făcut anunțul la...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Euro,Money,,Euro,Cash,Background.,Banknotes,Of,The,European,Union.
Euro a ajuns la un maxim istoric. A depășit pragul psihologic de 5 lei
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Pipeline,And,Power,Line,Support,,In,The,Photo,Pipeline,And
Reuters: UE propune interzicerea importurilor de gaze ruseşti până la finalul lui 2027
Officials and staff involved in the upcoming Conclave take the oath of secrecy in the Pauline Chapel of the Apostolic Palace at the Vatican on May 5, 2025 ensuring the integrity of the process to elect the new pontiff. The oath includes a solemn promise t
Vaticanul va dezactiva acoperirea telefoniei mobile pentru a izola conclavul
Bundestag - Chancellor election
Friedrich Merz nu a reuşit să obţină votul parlamentului pentru a fi validat în funcţia de...
Dan Bordeianu a oferit noi detalii despre divorț
Dan Bordeianu, noi detalii despre separarea de soția sa: „Un divorț e nasol oricum ar fi!” Cum...