Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu ANDIA - De la dela

„Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi”. Ce urmează pentru Putin, după moartea lui Navalnîi

Russian president Vladimir Putin

În condiţiile în care Ucraina pierde teren şi sancţiunile occidentale au un impact redus, liderul rus devine din ce în ce mai îndrăzneţ şi ar putea să se lanseze în mişcări mai temerare, scrie The Guardian într-o analiză semnată de Pjotr Sauer, reporter specializat pe Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a zâmbit şi a părut neobişnuit de festiv în timp ce îi lăuda pe muncitorii unei fabrici. A glumit cu reporterii presei de stat la o uzină industrială din oraşul Celiabinsk din Ural pe care a vizitat-o. Încrederea lui Putin era inconfundabilă - un semn al convingerii sale depline că va scăpa cu bine după moartea din acea zi a celui mai mare critic al său, aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi. În aceeaşi zi, a obţinut o victorie importantă în Ucraina, pe câmpul de luptă, unde trupele ruse au cucerit după luni de încercări oraşul Avdiivka.

Lumea s-ar putea să nu ştie niciodată ce s-a întâmplat în mod concret în ziua morţii lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare izolată de dincolo de Cercul Arctic. Duminică, familiei sale nici măcar nu i s-a permis să îi vadă corpul.

Navalnîi a petrecut ani de zile suportând unele dintre cele mai grave excese ale sistemului penitenciar rusesc. Coloniile penitenciare ale ţării sunt cunoscute pentru condiţiile lor sumbre, iar liderul opoziţiei a avut parte de un tratament deosebit de crud.

Oricare ar fi circumstanţele morţii sale, anii de rele tratamente susţin opinia larg răspândită a susţinătorilor săi că Kremlinul este responsabil.

"Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi", a declarat Gheorghi Alburov, un aliat al lui Navalnîi şi cercetător la Fundaţia sa anticorupţie. "Modul exact în care a făcut-o va fi cu siguranţă expus", spune încrezător Alburov.

February 16, 2024, London, England, United Kingdom: Hundreds of activists hold a vigil for Alexei Navalny and protested Russian government outside Russian embassy in London after Russian opposition figure died in prison.,Image: 848197512, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Moartea suspectă a lui Alexei Navalnîi în închisoare

Liderii din Occident s-au alăturat în mod similar opiniei lui Alburov, aruncând vina pentru moartea lui Navalnîi direct asupra lui Putin. "Nu faceţi nicio greşeală: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil", a declarat preşedintele SUA, Joe Biden.

Dar aceste declaraţii sunt susceptibile să provoace Kremlinului, în cel mai bun caz, o nepăsătoare ridicare din umeri. Fiind deja un om căutat după decizia Curţii Penale Internaţionale care l-a acuzat că a supervizat răpirea ucrainenilor, Putin a încetat de mult timp să mai caute aprobarea Occidentului. Din punctul de vedere al Kremlinului, Putin este în scaunul şoferului. Odată cu moartea lui Navalnîi, el a aplicat o lovitură devastatoare opoziţiei deja reprimate a ţării.

Controlul său asupra politicii interne pare acum total. După alegerile de luna viitoare, el va fi încoronat pentru un nou mandat de şase ani ca preşedinte, iar mandatul său ar putea să-l depăşească chiar şi pe cel al dictatorului sovietic Iosif Stalin. Putin a fost la conducere timp de 24 de ani până acum, în timp ce Stalin a murit în 1953, după ce a condus ţara timp de 29 de ani.

Occidentul eșuat: Putin își extinde influența în timp ce Ucraina pierde teren

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia lui Putin, Ucraina este privată de ajutor vital, iar fisurile de moral se văd. Sâmbătă, armata ucraineană a fost forţată să se retragă din Avdiivka, un oraş-cheie de pe linia frontului ucrainean, o decizie care a dat o lovitură militară Kievului şi a predat ferm lui Putin iniţiativa războiului .

Pe termen lung, Donald Trump, care încă nu a comentat moartea lui Navalnîi, are şanse reale de a deveni următorul preşedinte al SUA, ceea ce i-ar putea da lui Putin o carte albă în Ucraina şi dincolo de ea, scrie The Guardian.

Planul occidental de a-l izola pe Putin şi ţara sa, de a-l transforma într-un paria şi de a-i impune sancţiuni globale care să paralizeze economia rusă nu au avut rezultatul dorit. Putin a cultivat noi aliaţi şi a curtat sudul global, având parte de o primire grandioasă în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, cândva aliaţi occidentali fermi.

Vineri, Biden s-a grăbit să recunoască faptul că, după moartea lui Navalnîi, va fi greu să aplice Rusiei consecinţele "devastatoare" pe care le-a promis în 2021. "Avem în vedere ce altceva ar putea fi făcut", a declarat Biden.

Putin devine tot mai îndrăzneț după moartea lui Alexei Navalnîi

Această ezitare nu face decât să întărească încrederea lui Putin. "Cu cât Putin are mai multă impunitate, cu atât mai agresiv devine în mod inevitabil", a declarat Boris Bondarev, un fost diplomat rus de carieră care a dezertat de la Kremlin după începerea războiului din 2022. "După ce a distrus opoziţia acasă, el se va concentra apoi asupra celor care îndrăznesc să vorbească în străinătate", a avertizat Bondarev.

Această stare de spirit pare să fie contagioasă în rândul aliaţilor lui Putin. "Rusia nu datorează nimic nimănui - să începem de acolo", a scris Margarita Simonian, şefa postului de televiziune controlat de stat RT, comentând declaraţia NATO potrivit căreia Putin are "întrebări serioase la care trebuie să răspundă" în legătură cu moartea lui Navalnîi. Simonian, aparent neimpresionată, a continuat spunând că cinci persoane care au căzut "victimă" investigaţiilor anticorupţie ale lui Navalnîi au sunat-o deja pentru a sărbători moartea acestuia.

După uciderea lui Navalnîi, mulţi se tem pentru ceea ce va urma. "Fără niciun control asupra posibilităţii de a face greşeli fatale, un conducător rus îmbătrânit, înconjurat de lingăi, s-ar putea angaja în anii următori în acţiuni mai necugetate decât tot ce am văzut până acum", a scris Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center.

Proeminentul sociolog rus Greg Iudin o spune o mai sumbru: "În Rusia, le place să spună că cel mai mare întuneric este chiar înainte de răsărit. Cred că este adevărat - doar că abia dacă cunoaştem încă adevăratul întuneric. Se pare că abia acum începe să se întunece. Soarele a dispărut".

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani/ Shutterstock
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. Ce...
Fresh cherries in box at a farmers market
Cât costă 1 kg de cireșe în 2024. De ce nu scad prețurile, deși este...
Playing,Games,Of,Chance,,Lotto-concept.,Completing,A,Lottery,Ticket.romania,,Bucuresti.
Loto 6/49. Un pensionar din București a câștigat premiul cel mare cu...
Pe aceeași temă
Russian President Putin Meets with Defense Minister Sergei Shoigu
Putin l-a înlocuit pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, cu un economist civil
Russian army shells Kharkiv again, Harkiv, Ukraive - 11 Jan 2024
Ofensiva Rusiei în Harkov: Ucraina recunoaște "succese tactice" rusești, Moscova anunță...
Mihail Mişustin și Vladimir Putin/ Profimedia
Cine este Mihail Mişustin şi ce înseamnă dacă Putin a ales să-l menţină în fruntea guvernului...
Iulia Navalnaia
Văduva lui Navanîi îl cataloghează în termeni duri pe Putin, aflat la al cincilea mandat de...
Te-ar putea interesa și
Palatul construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik/ Foto: Captură video Youtube
Imagini inedite din „palatul de un miliard de euro al lui Putin”, filmate cu camera ascunsă...
putin (7)
Vladimir Putin depune jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Rusiei
putin (8)
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere...
putin (5)
Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informaţii
Partenerii noștri
Digi24 Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu iubitul ei
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații...
DigiSport Almeria - Barcelona 0-2. Victorie facilă și catalanii își consolidează locul doi în La Liga
Almeria - Barcelona 0-2. Victorie facilă și catalanii își consolidează...
PeRoz E oprit mereu pe stradă pentru că e sosia lui Jason Momoa. Ce o deranjează pe soția lui și cum a reacționat actorul când l-a văzut
E oprit mereu pe stradă pentru că e sosia lui Jason Momoa. Ce o deranjează...
Film Now Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu au reușit să facă lucrurile să funcționeze între ei!”
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de...
Digi World A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe...
Stirile Kanal D Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională 2024 la Limba Română citit pentru clasa a 2-a
Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională...
ProFM Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu goală, ce apariție e asta?”
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
Fico
Măsurile de securitate pentru protecţia premierului Fico, criticate de experţi după tentativa...
tuse
112 cazuri de tuse convulsivă în primele 4 luni ale anului, în România, față de 16 în tot anul...
Baby Lasagna
Baby Lasagna, locul 2 la Eurovision 2024, donează premiul de 50.000 de euro oferit de guvernul...
irinel columbeanu
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”