Acum la Digi FM E Bine Rău! JAY-Z - Empire State Of Mind (Featuring Alicia Keys)

Presupusul autor al Pentagon Leaks a fost arestat de FBI

pentagon leaks
Jack Teixeira. Profimedia

Un tânăr a fost arestat joi în Statele Unite în cadrul anchetei privind scurgerea de documente confidenţiale americane, caz prezentând un risc "foarte grav" pentru securitatea naţională, potrivit Pentagonului, comentează AFP.

Suspectul, Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naţionale Aeriene, "a fost arestat fără incidente" şi urmează să compară în curând în faţa unui din statul Massachusetts (nord-est), a afirmat ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, într-o scurtă conferinţă de presă.

Arestarea, anunţată de presa americană înainte de a fi confirmată de autorităţi, a avut loc la Dighton, un mic oraş rural la sud de Boston, în Massachusetts.

Televiziunile americane au difuzat continuu imagini aeriene arătând arestarea unui individ de către agenţi ai forţelor de securitate. Se putea vedea un bărbat, cu mâinile pe cap şi purtând un tricou gri şi pantaloni scurţi roşii, înconjurat de soldaţi înainte de a fi arestat, apoi escortat la un vehicul cu aspect civil.

"O anchetă este în curs" care pare să fie pe punctul de a se încheia, a declarat mai devreme preşedintele american, Joe Biden, în cursul unei vizite în Irlanda. "Sunt preocupat de ceea ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Ministerul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

Potrivit Washington Post, în spatele acestei scurgeri s-ar afla un tânăr care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit informaţiile unui grup privat online pe reţeaua socială Discord

Având pseudonimul 'OG', el a publicat regulat timp de mai multe luni sute de pagini copiate din documente din baza militară unde lucra, conform publicaţiei americane.

"OG" le-a cerut celorlalţi membri ai grupului să nu difuzeze documentele, afirmând nu are intenţia de a fi avertizor de integritate, indică Washington Post citând una dintre sursele sale.

El a criticat statul - al cărui "abuz de putere" l-a denunţat -, forţele de ordine şi comunitatea de informaţii.

Grupul, alcătuit din peste douăzeci de persoane, a fost format în 2020 în jurul pasiunii lor comune pentru armele de foc, echipament militar şi religie.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Statele Unite examinează "implicaţiile" acestei scurgeri "pentru securitatea naţională".

Pentagonul a decis, de asemenea, să restrângă şi mai mult accesul la acest tip de informaţii sensibile, a declarat presei Karine Jean-Pierre, în marja vizitei preşedintelui Joe Biden în Irlanda.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că guvernul SUA doreşte ca reţelele sociale să "evite să faciliteze" distribuirea unor astfel de documente confidenţiale, estimând că au "o responsabilitate faţă de utilizatorii lor şi faţă de ţară".

Un purtător de cuvânt al Discord a declarat pentru AFP că siguranţa utilizatorilor săi este prioritatea platformei şi că orice conţinut care încalcă regulile acesteia poate duce la excluderea contravenientului, la închiderea unor grupuri de discuţii şi raportarea către autorităţi.

Compania cooperează cu forţele de ordine în ceea ce priveşte scurgerile.

Faptul că aceste documente circulă online reprezintă "un risc foarte grav pentru securitatea naţională şi are potenţialul de a alimenta dezinformarea", a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Chris Meagher.

Documentele postate online dezvăluie în special preocupările serviciilor de informaţii americane cu privire la viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forţelor ruse.

Un document analizat de AFP nota, de asemenea, preocupările SUA legate de capacitatea Ucrainei de a continua să se apere împotriva loviturilor ruseşti.

Zeci de fotografii ale acestor documente au apărut pe Discord, dar şi pe Twitter şi Telegram, unele circulând, fără îndoială, de mai multe săptămâni, dacă nu luni, până să atragă atenţia presei.

Cu toate acestea, autorităţile americane nu au confirmat public autenticitatea acestor documente postate online, şi deocamdată nu a fost verificată independent.

Multe dintre aceste documente nu mai sunt disponibile pe site-urile unde au apărut iniţial, iar autorităţile americane lucrează pentru a le elimina pe toate, încheie AFP.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
pentagon
Pentagon Leaks. Un tânăr pasionat de arme, fost angajat la o bază militară, e persoana care a...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
DigiSport Gigi Becali a dat 600.000€ pe un fotbalist la care nici nu s-a uitat: ”L-am luat în 3 secunde”
Gigi Becali a dat 600.000€ pe un fotbalist la care nici nu s-a uitat...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente pe zi și-și mănâncă cina la 11 dimineața
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul...
ProFM Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj
masina care a luat foc
O mașină a luat foc pe autostradă. Imediat după ce șoferul și pasagerul s-au dat jos și au...
sofer
Tânăr de 22 de ani, prins drogat la volan de două ori într-o noapte