Acum la Digi FM Marius Dobre PINK FEAT NATE RUESS - Just give me a reason

Poate un fost aliat al lui Orban să aducă schimbarea în Ungaria? Peter Magyar speră să devină noul Macron al țării

Peter Magyar profimedia-0862869579

Peter Magyar, un nou-venit în politică, care dă deja bătăi de cap guvernului de la Budapesta, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că experienţa sa ca fost membru al guvernului lui Viktor Orban îl poate ajuta să reuşească acolo unde alte figuri din opoziţie au eşuat. El invocă creşterea sa "nebună" în sondaje şi "viziunea" pe care o are ca semne că schimbarea este posibilă.

La 14 ani după ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, a revenit la putere şi a pus ţara pe o cale iliberală, unii maghiari şi-au pierdut speranţa că influenţa sa asupra puterii ar putea fi erodată. Însă Péter Magyar, fost membru al celui mai select cerc al partidului de guvernământ Fidesz, îşi asumă acum misiunea de a-şi convinge concetăţenii că guvernarea lui Orban ar trebui - şi poate - să fie învinsă.

"În urmă cu două luni, nimeni nu mă cunoştea în Ungaria", a declarat Magyar în interviul pentru The Guardian. "Astăzi, am avut cel mai mare miting politic", continuă el. Era ora 21:00, sâmbătă seara, iar Magyar stătea la o cafenea din apropierea Parlamentului Ungariei cu un pahar de Coca-Cola, la sfârşitul unei zile maraton care, speră el, ar putea marca un punct de cotitură pentru Ungaria - notează The Guardian.

Cu câteva ore mai devreme, el condusese o demonstraţie la care au participat zeci de mii de persoane în faţa clădirii Parlamentului. Manifestanţii au cântat împreună şi s-au ţinut de mână, în timp ce Magyar i-a îndemnat să lase deoparte diferenţele ideologice şi să se unească pentru a crea un viitor diferit pentru ţară. Dar chiar şi după ce mulţimea vastă s-a îndreptat spre casă, unii au rămas în urmă, aşteptând cu entuziasm un selfie cu Magyar, care a devenit un nume cunoscut în ultimele săptămâni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Peter Magyar 

În vârstă de 43 de ani, acesta a atras atenţia la nivel naţional după ce a rupt în mod deschis relaţia sa cu guvernul, s-a adresat procurorilor cu acuzaţii de corupţie şi a făcut publică o înregistrare în care Judit Varga, fosta sa soţie, care a fost ministrul justiţiei, discută despre ceea ce Magyar a descris ca fiind corupţie la nivelul cel mai înalt al guvernului.

El s-a diferenţiat de partidele de opoziţie din Ungaria, care se luptă pentru a critica nu doar pe Orbán, ci şi pe unii dintre adversarii guvernului, şi le-a cerut maghiarilor conservatori, de stânga şi liberali, să se alăture mişcării sale.

BUDAPEST, HUNGARY - APRIL 6: Thousands of people gather for a rally organized by Hungarian opposition figure Peter Magyar, a Hungarian lawyer, former government insider, and ex-husband of former Justice Minister Varga, to protest against the government in downtown Budapest, Hungary on April 06, 2024. Arpad Kurucz / Anadolu/ABACAPRESS.COM,Image: 862917988, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

"Scopul, desigur, este de a avea un partid, pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie", a declarat Magyar, estimând sprijinul său la 15% până la 21%. "Este o nebunie", recunoaşte el. "Voi fi în fruntea listei", a anunţat Magyar, dar a precizat: "Intenţia mea nu este de a merge la Bruxelles, pentru că trebuie să construiesc partidul în Ungaria".

Întrebat ce îl deosebeşte de alte figuri politice din opoziţia maghiară care au încercat şi nu au reuşit să se adreseze unui segment larg de alegători, Magyar - care s-a bazat foarte mult pe reţelele sociale pentru a-şi construi noul brand politic - a subliniat experienţa sa în cadrul sistemului Orbán.

"Sunt nou - un nou-venit - dar nu sunt neştiutor, pentru că am multă experienţă", a spus el, subliniind anii în care a lucrat ca diplomat maghiar la Bruxelles, apartenenţa sa din trecut la partidul Fidesz, legăturile sale cu factorii de decizie şi implicarea sa în comunicarea pe reţelele sociale a lui Varga. Şi, a subliniat el: "Am o viziune despre Ungaria".

Reacția lui Viktor Orban 

Oficialii guvernamentali au încercat să minimalizeze importanţa lui Magyar şi au negat în mod repetat acuzaţiile de corupţie.

Dar noua mişcare de opoziţie a zguduit vizibil partidul de guvernământ, iar presa controlată de guvern a publicat zeci de articole care îi atacă proiectul şi caracterul în fiecare zi. Contraatacul s-a axat în parte pe afirmaţiile recente ale lui Judit Varga potrivit cărora fostul său soţ a maltratat-o în timpul căsătoriei. Magyar, care are trei copii cu Varga, a negat acuzaţiile, spunând că acestea fac parte dintr-o "campanie de propagandă".

Viktor Orban

Cu toate acestea, unii politicieni şi susţinători ai opoziţiei şi-au exprimat scepticismul în legătură cu Magyar şi strategia sa, precum şi temerile că acesta ar putea dilua votul opoziţiei deja divizate.

Întrebat în legătură cu aceste îngrijorări, Magyar a declarat: "Nu cred că este problema mea", menţionând că, în opinia sa, 30% din sprijinul său provine de la votanţii opoziţiei, 30% de la independenţi şi 20% de la susţinătorii guvernului.

„Macron” al Ungariei

Vorbind despre eforturile sale de a răsturna peisajul politic tradiţional, el a dat exemplul lui Emmanuel Macron, preşedintele francez, care a părăsit Partidul Socialist şi a creat o mişcare centristă.

"Acesta este scopul meu, să fiu în centru", spune Magyar, adăugând că are lucruri în comun atât cu Orbán, cât şi cu opoziţia.

Protesters take part in a rally organised by Hungarian opposition figure Peter Magyar, Hungarian lawyer, former government insider and ex-husband of former Justice Minister Varga, in downtown Budapest on April 06, 2024, to denounce the Hungarian government and corruption.,Image: 862871886, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Mesajul lui Magyar s-a concentrat foarte mult pe probleme interne, în special pe combaterea corupţiei şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii maghiarilor.

În interviul pentru The Guardian, el a criticat Bruxelles-ul, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea unei relaţii constructive cu UE. "Pot să vă spun că sunt un pic mai aproape de poziţia Fidesz decât de cea a opoziţiei, dar ceea ce este sigur este că suntem membri ai clubului şi ar trebui să ne comportăm ca un membru al clubului", a declarat el.

Politica UE faţă de Orbán a ajutat partidul de guvernământ, susţine Magyar. "Nu sunt un mare fan al acestui superstat federal european, aşa că eu cred în state membre puternice şi într-o UE puternică", a explicat el.

Dar Magyar a mai spus că va pune capăt conflictelor cu blocul comunitar privind statul de drept din Ungaria. "Putem avea dezbateri, dar trebuie să fii constructiv", spune el.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Viktor Orban și Donald Trump/ Foto: Facebook
Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump: „Întoarceţi-vă şi aduceţi-ne pacea, domnule...
viktor orban
Viktor Orban: "Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul din Ucraina, iar acest lucru...
Hommage national à M. Jacques Delors, dans la cour d’honneur de l’Hôtel national des Invalides à Paris
Viktor Orban: Ne-ar plăcea ca Donald Trump să se întoarcă
orban
Viktor Orban spune că Ungaria va ratifica intrarea Suediei în NATO: „Disputa noastră actuală...
Te-ar putea interesa și
Viktor,Orban,,Hungary's,Prime,Minister,Arrives,For,A,Meeting,With
Orban îşi reafirmă, într-o convorbire la telefon cu Stoltenberg, susţinerea faţă de aderarea...
Recep Tayyip Erdogan și Viktor Orban
Erdogan și Orban au încheiat un parteneriat strategic: „Turcii şi maghiarii vor fi împreună...
Alexander De Croo
Viktor Orban, luat la rost de premierul Belgiei: „Dacă nu vă opuneţi prin veto, trebuie să vă...
Viktor,Orban,,Hungary's,Prime,Minister,Arrives,For,A,Meeting,With
Ungaria blochează o finanțare de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Bogdan Andone, antrenorul-miracol de la Botoșani. ”O să-ți spun secretul”
Bogdan Andone, antrenorul-miracol de la Botoșani. ”O să-ți spun secretul”
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai