Patru britanici au devenit primii alpinişti care au urcat pe Everest, miercuri, 21 mai, cu ajutorul gazului xenon, care i-a ajutat să scurteze foarte mult perioada de timp de câteva săptămâni de care au nevoie de obicei alpiniştii pentru a se obişnui cu altitudinea ridicată, a anunţat un reprezentant al companiei care le-a organizat escalada, transmite Reuters.
În mod normal, alpiniştii petrec câteva săptămâni sau chiar luni pe munte, în taberele amplasate la diferite altitudini, pentru a permite organismului să se obişnuiască treptat cu altitudinea înaltă, înainte de a încerca să urce pe cel mai înalt vârf al lumii. Este extrem de periculos să începi ascensiunea finală spre vârf dacă organismul nu este aclimatizat.
Alpiniştii britanici, care au inhalat xenon în Germania, înainte de a porni în expediţie pe Everest, au cucerit vârful de 8.848 de metri în mai puţin de cinci zile după ce au plecat de la Londra, a anunţat Lukas Furtenbach, reprezentant al companiei austriece care a organizat escalada.
Aceştia au dormit în corturi speciale care simuleză condiţiile de la mari altitudini şi au folosit apoi şi oxigen suplimentar, la fel ca mulţi alţi alpinişti, pe perioada ascensiunii, scrie Agerpres.
Xenonul este un gaz incolor şi inodor care se găseşte în cantităţi mici în părţi ale atmosferei terestre şi este folosit îndeosebi în medicină, având efecte anestezice. Acest gaz îmbunătăţeşte aclimatizarea şi protejează organismul de efectele răului de altitudine şi ale mediului sărac în oxigen, conform lui Furtenbach.
Furtenbach, care a reuşit patru ascensiuni pe Everest, a mai precizat că gazul xenon a mai fost folosit înainte de ghizi, dar acum este pentru prima oară când este folosit de clienţi.
Xenonul a făcut ca ascensiunea să fie mai sigură şi să dureze mai puţin timp, menţinând organismul alpiniştilor aclimatizat corespunzător. Expediţiile mai scurte înseamnă mai puţine gunoaie pe Everest şi mai puţine resurse necesare, conform lui Furtenbach.
Alpinistul american şi ghid pe Everest, Adrian Ballinger, a declarat că folosirea xenonului nu este decât "un artificiu...nu a părut niciodată genul de experienţă pe care dorim să o oferim".
"Fiecare trebuie să urce pe munte în maniera în care se simte bine şi-l face să fie mândru de realizarea sa. Dacă aceşti alpinişti sunt mândri de acest stil, atunci este vorba de alegerea lor", a adăugat el.
Nepalul a emis 468 de permise de ascensiune pe Everest pentru sezonul martie - mai, iar 200 dintre beneficiari au atins deja vârful supranumit "acoperişul lumii".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!