Acum la Digi FM 3 DOORS DOWN - Here without you

Papa Francisc îndeamnă la „o responsabilitate europeană” faţă de migranţi, care „nu invadează, ei caută ospitalitate”

Pope Francis Visits Marseille - Meeting With President Macron
Papa Francisc la Palais du Pharo, în Marsilia. Profimedia

Papa Francisc a lansat un apel pentru "o responsabilitate europeană" în faţa fenomenului migraţiei şi a insistat asupra faptului că migranţii care "îşi riscă viaţa pe mare" pentru a ajunge în Europa "nu invadează", potrivit declaraţiilor făcute de suveranul pontif sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în oraşul Marsilia, informează AFP.

"Fenomenul migrator nu este o urgenţă de moment, întotdeauna bună pentru a declanşa o propagandă alarmistă, ci un fapt al timpurilor noastre", a declarat papa Francisc în închiderea evenimentului "Întâlniri mediteraneene", organizat la Marsilia, considerând totodată că acest proces trebuie gestionat "cu o responsabilitate europeană capabilă să facă faţă unor dificultăţi obiective".

"Două cuvinte au răsunat (în spaţiul public - n.red.), alimentând fricile oamenilor: 'invazie' şi 'urgenţă'. Dar cei care îşi riscă viaţa pe mare nu invadează, ei caută ospitalitate" şi "nu trebuie să fie consideraţi ca o povară de suportat", a adăugat suveranul pontif, regretând totodată că "mai multe porturi mediteraneene" au fost închise.

Papa Francisc a criticat vineri "indiferenţa" şi "frica" într-o Europă tentată de ideea de a se închide în faţa migranţilor

Liderul spiritual de la Vatican a reluat în acel mesaj o temă care îi este foarte apropiată, în contextul în care solidaritatea europeană este pusă la grea încercare după sosirea a mii de migranţi pe insula Lampedusa. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că Franţa "nu îi va primi pe migranţii" veniţi de insula italiană, în timp ce partidele de dreapta şi de extrema dreaptă au criticat "o submersiune migratorie".

Repetând temerile sale de a vedea transformată "Mediterana, leagănul civilizaţiei, în mormântul demnităţii", papa Francisc i-a îndemnat din nou pe oameni "să nu se închidă în indiferenţă", în timp ce vicepreşedintele Comisiei europene pentru chestiunea migratorie, Margaritis Schinas, era prezent în public.

Criticând "naţionalismele arhaice şi belicoase", suveranul pontif a cerut "o tresărire de conştiinţă" pentru "a preveni un naufragiu al civilizaţiei" şi a avertizat că viitorul "nu va aparţine închiderii, care reprezintă o întoarcere în trecut".

În apelul său la solidaritate internaţională, papa Francisc consideră că soluţia este aceea de "a asigura, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, un număr mare de intrări legale şi regulate", care să fie "durabile graţie unei primiri echitabile din partea continentului european, în cadrul unei colaborări cu ţările de origine".

El a pledat şi pentru o "integrare" a migranţilor, care este "dificilă, dar benefică pe termen lung", în comparaţie cu "asimilarea, care nu ţine cont de diferenţe" şi "compromite viitorul crescând distanţele şi provocând ostilitate şi intoleranţă".

Însă problema principală este sărăcia, a insistat suveranul pontif, deoarece "acolo unde există precaritate există şi infracţionalitate", îndemnând la "o tresărire de conştiinţă pentru a spune 'nu' ilegalităţii şi 'da' solidarităţii".

Papa Francisc, în vizită la un centru dedicat persoanelor aflate în situaţie precară: Adevăratul rău social nu constă atât în creşterea problemelor, cât în scăderea îngrijirilor oferite

După o vizită la un centru dedicat persoanelor aflate în situaţie precară, efectuată sâmbătă dimineaţă într-un cartier sărac din Marsilia, papa Francisc a spus că "adevăratul rău social nu constă atât în creşterea problemelor, cât în scăderea îngrijirilor oferite".

De asemenea, papa Francisc s-a invitat şi în dezbaterile care au loc în Franţa despre sinuciderea asistată: "Cine ascultă gemetele persoanelor vârstnice izolate, care, în loc să fie preţuite, sunt abandonate într-o falsă perspectivă a unei morţi uşoare, care este în realitate mai amară decât apa mării?", s-a întrebat suveranul pontif, referindu-se la un proiect de lege ce va fi discutat peste puţin timp în această ţară.

Pope Francis meets with the French President Emmanuel Macron at the Palais du Pharo in the southern port city of Marseille.

Papa Francisc, despre avort

Vorbind despre avort, papa Francisc a deplâns încă o dată soarta acestor "copii nenăscuţi, respinşi în numele unui fals drept la progres, care reprezintă, dimpotrivă, o regresie a individului".

Papa Francisc a participat sâmbătă la o întâlnire cu persoane sărace în cea de-a doua zi a vizitei sale la Marsilia, care se va încheia printr-o plimbare cu "papamobilul" şi o liturghie uriaşă pe Stadionul Velodrome.

După noaptea petrecută la sediul Arhiepiscopiei din Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, papa Francisc i-a vizitat pe "misionarii carităţii", ordinul fondat de Maica Tereza la Saint-Mauront, un cartier sărac apropiat de centrul oraşului francez, unde călugăriţele ordinului oferă asistenţă socială.

"Sunt bucuros să mă aflu aici", a declarat papa în limba franceză, în momentul sosirii sale. A continuat apoi în italiană: "Sunt bucuros să îi văd pe oameni ţinându-se de mână, într-un gest de fraternitate. Sunt de dreapta, de stânga, nu contează. Ceea ce contează este că suntem cu toţii fraţi. De prea multe ori civilizaţia noastră ne face să trăim ca străini sau ca duşmani. Este o profeţie să trăim ca fraţii. Suntem cu toţii fraţi, dincolo de doctrinele politice sau religioase".

După vizita sa la Saint-Mauront, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a închis evenimentul "Întâlniri mediteraneene", ocazia oficială a vizitei sale, care reuneşte de o săptămână 70 de episcopi şi tot atâţia tineri veniţi din toate spaţiile adiacente Mării Mediterane prin mijlocirea a trei mari religii monoteiste.

Vizita sa, prima întreprinsă de un papă la Marsilia după o pauză de aproape 500 de ani, a stârnit multă emoţie în Franţa, iar suvernul pontif va parcurge o parte a traseului spre stadion la bordul "papamobilului" de-a lungul Bulevardului Prado, una dintre marile artere rutiere locale care duce spre mare, decorată cu steaguri în culorile drapelului Vaticanului - galben şi alb.

Aproximativ 100.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la parcurgerea acestui traseu, potrivit Primăriei şi organizatorilor. Şi aproape alte 60.000 de persoane au obţinut bilete nominale pentru a asista la liturghia de pe stadion.

Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte, asistă la liturghie, programată pentru ora 14:00 GMT. Prezenţa lor i-a supărat în special pe politicienii de stânga, care l-au acuzat pe preşedintele francez că prezenţa lui "calcă în picioare" principiul laicităţii. Palatul Elysee a replicat spunând că preşedintele nu asistă la liturghie "în calitate de credincios", ci "în calitate de şef al statului".

Papa Francisc și Emmanuel Macron, la Palais du Pharo, în Marsilia. Profimedia

Apoi, papa Francisc va părăsi Marsilia îndreptându-se spre Roma, după o scurtă întâlnire cu Emmanuel Macron pe aeroportul local.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
1 dec 2023
Extra Matinal: cu România la podcast
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
mesaje sfantul andrei 2023
Mesaje de Sfântul Andrei: cele mai frumoase urări și felicitări...
Pe aceeași temă
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc suferă de bronşită acută. Suveranul pontif nu a mai plecat în Dubai la...
Pope Francis during the General Audience
Papa Francisc, diagnosticat cu gripă. Vatican: Starea lui de sănătate este „bună şi stabilă”
Un pilot francez a fost condamnat după ce a ucis din greșeală un practicant al zborului cu wingsuit cu aripa avionului/ Foto: Shutterstock
Un pilot francez a fost condamnat după ce a ucis din greșeală un practicant al zborului cu...
Pope Francis during the General Audience
Conflictul dintre Israel şi Hamas a trecut de la război la "terorism", spune Papa Francisc
Te-ar putea interesa și
Pope Francis during the General Audience
Într-un demers foarte rar, Papa Francisc l-a destituit pe episcopul conservator american...
Pope Francis during the General Audience
Papa Francisc: Prea multe femei sunt victime ale violenţei şi abuzului
spiderman (1)
„Spider-Man” din Franța a escaladat un zgârie-nori din Paris pentru a transmite „un mesaj de...
Pope Francis meets children from all over the world, Paul VI Hall, Vatican City, Vatican - 06 Nov 2023
„Beţi un pahar cu apă când sunteţi nervoşi”, a sfătuit papa Francisc copiii veniți în vizită...
Partenerii noștri
Digi24 O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în curtea vecinului. Părinţii au recunoscut-o după oja portocalie
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
DigiSport Napoli - Inter 0-3. Campioana en-titre, umilită pe teren propriu! Milanezii au urcat în fruntea clasamentului
Napoli - Inter 0-3. Campioana en-titre, umilită pe teren propriu...
PeRoz Actrița Eugenia Șerban a cerut ordin de protecție împotriva propriului fiu. Tânărul începuse să fie agresiv și să-i vândă lucrurile
Actrița Eugenia Șerban a cerut ordin de protecție împotriva propriului...
Film Now Sandra Bullock a dezvăluit care e singurul rol pe care și-ar fi dorit să nu-l interpreteze: „Încă îmi e rușine”
Sandra Bullock a dezvăluit care e singurul rol pe care și-ar fi dorit să...
Digi World Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod regulat. 5 efecte ale acestui condiment asupra sănătății
Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod...
ProFM Lidia Buble, pe scenă într-un corset transparent și cei mai scurți pantaloni din garderobă: "Am uitat să-mi pun ștrampii"
Lidia Buble, pe scenă într-un corset transparent și cei mai scurți...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
Accident rutier în Timiș/ Foto: ISU Timiș
Accident rutier în Timiș. Au fost implicate un autocar cu 52 de persoane...
Ultimele știri din matinalii
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
florin negrutiu
Florin Negruțiu, despre ceasul de 30.000 de euro al lui Rareș Bogdan: „Oamenii trebuie să știe...
Ultimele știri
Atac cu cuţitul la New York/ Foto: X
Atac cu cuţitul la New York. Au murit cinci oameni, inclusiv agresorul
Accident/ Shutterstock
Un bărbat a murit şi doi copii de şase ani au fost răniţi după ce maşina în care se aflau s-a...
Cel puţin trei morţi într-un atentat cu bombă în timpul unei liturghii catolice/ Profimedia
Cel puţin trei morţi într-un atentat cu bombă în timpul unei liturghii catolice din Filipine
iohannis (2)
Iohannis, după ce România a intrat în Alianţa Solară Internaţională: „Până în 2030, vrem ca...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate