Acum la Digi FM Gabriel Cindea PUYA - Dorul

Papa Francisc îndeamnă la „o responsabilitate europeană” faţă de migranţi, care „nu invadează, ei caută ospitalitate”

Pope Francis Visits Marseille - Meeting With President Macron
Papa Francisc la Palais du Pharo, în Marsilia. Profimedia

Papa Francisc a lansat un apel pentru "o responsabilitate europeană" în faţa fenomenului migraţiei şi a insistat asupra faptului că migranţii care "îşi riscă viaţa pe mare" pentru a ajunge în Europa "nu invadează", potrivit declaraţiilor făcute de suveranul pontif sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în oraşul Marsilia, informează AFP.

"Fenomenul migrator nu este o urgenţă de moment, întotdeauna bună pentru a declanşa o propagandă alarmistă, ci un fapt al timpurilor noastre", a declarat papa Francisc în închiderea evenimentului "Întâlniri mediteraneene", organizat la Marsilia, considerând totodată că acest proces trebuie gestionat "cu o responsabilitate europeană capabilă să facă faţă unor dificultăţi obiective".

"Două cuvinte au răsunat (în spaţiul public - n.red.), alimentând fricile oamenilor: 'invazie' şi 'urgenţă'. Dar cei care îşi riscă viaţa pe mare nu invadează, ei caută ospitalitate" şi "nu trebuie să fie consideraţi ca o povară de suportat", a adăugat suveranul pontif, regretând totodată că "mai multe porturi mediteraneene" au fost închise.

Papa Francisc a criticat vineri "indiferenţa" şi "frica" într-o Europă tentată de ideea de a se închide în faţa migranţilor

Liderul spiritual de la Vatican a reluat în acel mesaj o temă care îi este foarte apropiată, în contextul în care solidaritatea europeană este pusă la grea încercare după sosirea a mii de migranţi pe insula Lampedusa. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că Franţa "nu îi va primi pe migranţii" veniţi de insula italiană, în timp ce partidele de dreapta şi de extrema dreaptă au criticat "o submersiune migratorie".

Repetând temerile sale de a vedea transformată "Mediterana, leagănul civilizaţiei, în mormântul demnităţii", papa Francisc i-a îndemnat din nou pe oameni "să nu se închidă în indiferenţă", în timp ce vicepreşedintele Comisiei europene pentru chestiunea migratorie, Margaritis Schinas, era prezent în public.

Criticând "naţionalismele arhaice şi belicoase", suveranul pontif a cerut "o tresărire de conştiinţă" pentru "a preveni un naufragiu al civilizaţiei" şi a avertizat că viitorul "nu va aparţine închiderii, care reprezintă o întoarcere în trecut".

În apelul său la solidaritate internaţională, papa Francisc consideră că soluţia este aceea de "a asigura, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, un număr mare de intrări legale şi regulate", care să fie "durabile graţie unei primiri echitabile din partea continentului european, în cadrul unei colaborări cu ţările de origine".

El a pledat şi pentru o "integrare" a migranţilor, care este "dificilă, dar benefică pe termen lung", în comparaţie cu "asimilarea, care nu ţine cont de diferenţe" şi "compromite viitorul crescând distanţele şi provocând ostilitate şi intoleranţă".

Însă problema principală este sărăcia, a insistat suveranul pontif, deoarece "acolo unde există precaritate există şi infracţionalitate", îndemnând la "o tresărire de conştiinţă pentru a spune 'nu' ilegalităţii şi 'da' solidarităţii".

Papa Francisc, în vizită la un centru dedicat persoanelor aflate în situaţie precară: Adevăratul rău social nu constă atât în creşterea problemelor, cât în scăderea îngrijirilor oferite

După o vizită la un centru dedicat persoanelor aflate în situaţie precară, efectuată sâmbătă dimineaţă într-un cartier sărac din Marsilia, papa Francisc a spus că "adevăratul rău social nu constă atât în creşterea problemelor, cât în scăderea îngrijirilor oferite".

De asemenea, papa Francisc s-a invitat şi în dezbaterile care au loc în Franţa despre sinuciderea asistată: "Cine ascultă gemetele persoanelor vârstnice izolate, care, în loc să fie preţuite, sunt abandonate într-o falsă perspectivă a unei morţi uşoare, care este în realitate mai amară decât apa mării?", s-a întrebat suveranul pontif, referindu-se la un proiect de lege ce va fi discutat peste puţin timp în această ţară.

Pope Francis meets with the French President Emmanuel Macron at the Palais du Pharo in the southern port city of Marseille.

Papa Francisc, despre avort

Vorbind despre avort, papa Francisc a deplâns încă o dată soarta acestor "copii nenăscuţi, respinşi în numele unui fals drept la progres, care reprezintă, dimpotrivă, o regresie a individului".

Papa Francisc a participat sâmbătă la o întâlnire cu persoane sărace în cea de-a doua zi a vizitei sale la Marsilia, care se va încheia printr-o plimbare cu "papamobilul" şi o liturghie uriaşă pe Stadionul Velodrome.

După noaptea petrecută la sediul Arhiepiscopiei din Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, papa Francisc i-a vizitat pe "misionarii carităţii", ordinul fondat de Maica Tereza la Saint-Mauront, un cartier sărac apropiat de centrul oraşului francez, unde călugăriţele ordinului oferă asistenţă socială.

"Sunt bucuros să mă aflu aici", a declarat papa în limba franceză, în momentul sosirii sale. A continuat apoi în italiană: "Sunt bucuros să îi văd pe oameni ţinându-se de mână, într-un gest de fraternitate. Sunt de dreapta, de stânga, nu contează. Ceea ce contează este că suntem cu toţii fraţi. De prea multe ori civilizaţia noastră ne face să trăim ca străini sau ca duşmani. Este o profeţie să trăim ca fraţii. Suntem cu toţii fraţi, dincolo de doctrinele politice sau religioase".

După vizita sa la Saint-Mauront, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a închis evenimentul "Întâlniri mediteraneene", ocazia oficială a vizitei sale, care reuneşte de o săptămână 70 de episcopi şi tot atâţia tineri veniţi din toate spaţiile adiacente Mării Mediterane prin mijlocirea a trei mari religii monoteiste.

Vizita sa, prima întreprinsă de un papă la Marsilia după o pauză de aproape 500 de ani, a stârnit multă emoţie în Franţa, iar suvernul pontif va parcurge o parte a traseului spre stadion la bordul "papamobilului" de-a lungul Bulevardului Prado, una dintre marile artere rutiere locale care duce spre mare, decorată cu steaguri în culorile drapelului Vaticanului - galben şi alb.

Aproximativ 100.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la parcurgerea acestui traseu, potrivit Primăriei şi organizatorilor. Şi aproape alte 60.000 de persoane au obţinut bilete nominale pentru a asista la liturghia de pe stadion.

Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte, asistă la liturghie, programată pentru ora 14:00 GMT. Prezenţa lor i-a supărat în special pe politicienii de stânga, care l-au acuzat pe preşedintele francez că prezenţa lui "calcă în picioare" principiul laicităţii. Palatul Elysee a replicat spunând că preşedintele nu asistă la liturghie "în calitate de credincios", ci "în calitate de şef al statului".

Papa Francisc și Emmanuel Macron, la Palais du Pharo, în Marsilia. Profimedia

Apoi, papa Francisc va părăsi Marsilia îndreptându-se spre Roma, după o scurtă întâlnire cu Emmanuel Macron pe aeroportul local.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Emmanuel Macron/ Profimedia
Momentul când președintele Emmanuel Macron a înscris din penalty într-un meci caritabil...
Close-up,'police',Marking,Written,On,The,Back,Of,A,Bulletproof
Un adolescent francez, arestat după ce a postat pe reţelele sociale că vrea să devină un...
Kendji Girac/ Profimedia
Kendji Girac, celebrul cântăreț din Franța, a ajuns la spital cu răni grave cauzate de o...
ITALY -POPE FRANCIS DELIVERS HIS BLESSING TO THE FAITHFUL DURING THE ANGELUS PRAYER AT ST PETER'S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/4/14
„Apelul urgent” lansat de Papa Francisc: Destul cu războiul, cu atacurile și cu violenţa
Te-ar putea interesa și
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc, un nou apel la pace în Ucraina şi Orientul Mijlociu: „Să se oprească şi să...
Schengen,City,Road,Sign,In,Luxembourg
Ce state din Schengen au reintrodus controale temporare la frontieră?
Papa Francisc
Mesaj de pace de la papa Francisc, cu ocazia Paștelui: "Să nu cedăm în faţa logicii armelor"
Pope Francis' weekly general audience, St. Peter's square, vatican city, Vatican - 05 Apr 2023
Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport S-a terminat chinul! Prima echipă retrogradată din Premier League în acest sezon
S-a terminat chinul! Prima echipă retrogradată din Premier League în acest...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj