Cancelarul federal german Friedrich Merz a anunţat miercuri, 28 mai, că ţara sa va ajuta Ucraina să producă pe teritoriul său rachete fără restricţie în ceea ce priveşte raza de acţiune, informează AFP.
"Miniştrii noştri ai Apărării vor semna astăzi un protocol de acord asupra achiziţiei de sisteme de arme cu rază lungă de acţiune de fabricaţie ucraineană (...). Ucraina va putea astfel să se apere pe deplin, inclusiv contra unor ţinte militare în afara teritoriului său naţional - aceasta este o veste bună", a declarat cancelarul federal în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Încheiem astăzi o primă etapă în cooperarea dintre Germania şi Ucraina în materie de producţie de arme cu rază lungă de acţiune, va fi vorba de o cooperare la nivel industrial ce s-ar putea derula la fel de bine în Ucraina, cât şi aici, în Germania", a adăugat Merz, fără a oferi detalii suplimentare.
Luni, cancelarul federal a afirmat că principalii aliaţi occidentali ai Ucrainei, printre care Berlinul, nu mai fixează restricţii în ceea ce priveşte raza de acţiune pentru armele furnizate Kievului, generând o avertizare din partea Kremlinului.
Merz nu a furnizat luni mai multe amănunte, generând o anumită confuzie în interpretarea acestor afirmaţii.
Până acum, Kievul continuă să ceară, în zadar, livrarea de către Berlin a unor rachete cu rază de acţiune lungă Taurus, care au o rază de peste 500 de km şi care ar permite atingerea teritoriului rus în profunzime.
În timpul predecesorului său, cancelarul Olaf Scholz, Germania, al doilea furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA, a refuzat mereu să furnizeze aceste arme, pentru a nu agrava tensiunile cu Rusia.
De când a venit la putere pe 6 mai, Merz tergiversează acest subiect, preferând o tactică de "ambiguitate strategică" şi nedezvăluindu-şi cărţile, scrie Agerpres.
În realitate, Berlinul pare cu toate acestea că nu se grăbeşte deloc să livreze aceste rachete. Moscova a atenţionat deja că astfel de livrări directe vor fi considerate o implicare a Berlinului în război. Astfel, producerea în comun cu Kievul a unor rachete cu rază lungă de acţiune ucrainene permite ocolirea acestui obstacol.
Până acum, Germania a furnizat Ucrainei doar arme cu o rază de acţiune de sub 70 de kilometri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!